ETHICAL DENIM GUIDE: Onze 15 favoriete eerlijke en duurzame spijkerbroeken merken op een rijtje!

Waarom zou je al die moeite doen en op zoek gaan naar eerlijke of duurzame spijkerbroeken? Hierbij nog even een reminder! Ben je te nieuwsgierig en wil je meteen alle merken ontdekken?👀 Scrol dan naar beneden👇

duurzame spijkerbroeken merken introductieIn Nederland kopen we gemiddeld 45 miljoen spijkerbroeken per jaar en hebben we gemiddeld 5 paar spijkerbroeken in onze kledingkast liggen. Het is dus wel duidelijk: we love denim! Maar, onze spijkerbroeken hebben niet zo’n positieve impact op milieu en mens om deze redenen:

  1. DIRTY CROP – Onze jeans zijn gemaakt van katoen, wat een behoorlijk ‘dirty crop’ is: het is het meest pesticide-intensieve gewas dat op de planeet wordt gekweekt. Is dat nu echt een probleem? Volgens directeur Keith Tyrell van het Pesticide Action Network is dit zeker het geval:
    Elk jaar gaan ongeveer 600.000 mensen dood aan malaria. Die ziekte is altijd in het nieuws, over pesticidevergiftiging horen we veel minder. We hebben het [bij pesticidevergiftiging over 300.000 mensen, dit is] de helft van het aantal mensen dat aan malaria sterft en dan noem ik alleen maar de acute sterfgevallen. Elk jaar overlijden nog eens 250.000 mensen aan chronische vergiftiging.”
  2. TOXIC – Veel chemicaliën worden gebruikt bij het maken van een spijkerbroek. Dit heeft een enorme impact op het milieu en op mensen. Er zijn bijvoorbeeld verschillende rivieren in India waar alle chemicaliën van de kledingproductie worden gedumpt. Dit is tegelijkertijd de plek waar de lokale bevolking hun drinkwater vandaan haalt. Zoals je je kunt voorstellen heeft dit veel destructieve gevolgen voor de gezondheid van de bevolking. Wil je meer hierover weten? Bekijk dan de documentaire ‘The True Cost’ op Netflix!
  3. HIDDEN WATER – Onze spijkerbroek bevat veel ‘verborgen’ water: voor de productie van een gemiddelde spijkerbroek is ongeveer 7000 liter water nodig. Dat is de hoeveelheid water die we drinken gedurende een periode van meer dan 10 jaar!


Niet voor niets blijkt dan ook uit recent onderzoek dat onze spijkerboeken eigenlijk veel te goedkoop zijn. De ware prijs zou gemiddeld 33 euro hoger moeten liggen als je de milieu en sociale effecten zou meerekenen. 

Best schrikken he? Het goede nieuws: we kunnen het bijna alleen nog maar beter doen. Je kunt dus de kraan dicht doen terwijl je je tanden poetst – maar door bewust een spijkerbroek te kopen, kun je pas echt bergen verzetten! Je kunt dit doen door minder te kopen, te gaan voor vintage of te kiezen voor een jeans van een duurzaam en eerlijk merk. Om je op weg te helpen hebben we een ETHICAL DENIM GUIDE gemaakt met onze 15 favoriete eerlijke en duurzame spijkerbroeken merken!

1. Kuyichi

Grote kans dat je dit Nederlandse merk al kent, Kuyichi bestaat namelijk al 18 jaar! Maar wist je ook dat Kuyichi het eerste jeansmerk was dat jeans produceerde van biologisch katoen? Echte pioneers zijn het dus op het gebied van duurzaamheid! Ik (Anne) mocht een jeans van hun uitzoeken en deze high-waist klassieker was mijn keus!👇 PS: Ben je op zoek naar een mom jeans? Dan moet je deze echt bekijken, hij zat ver-ruk-ke-lijk!

Duurzame spijkerbroeken merken Kuyichi

2. Kings of Indigo

Van dit merk gaat ons modehart sneller kloppen. Als je houdt van net even iets anders dan is dit het perfecte merk! De jeans zijn van biologisch en (deels) gerecycled katoen en onder eerlijke omstandigheden geproduceerd. Sounds & looks good, right?

Duurzame spijkerbroeken merken Kings of Indigo

3. Monkee Genes

De naam van dit merk verwijst naar de evolutie van hun jeans: deze zijn eerlijk en duurzaam ontwikkelt! De oprichter Phil Wildbore wilde bewijzen dat fashion en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan. Het resulaat? Een heel betaalbaar merk met kleur en unieke designs, we like!

Duurzame spijkerbroeken merken Monkee Genes

4. IDEN

‘Our jeans shouldn’t cost the earth’ – IDEN. Dit designermerk kiest er daarom voor om te werken met gerecyclede en milieuvriendelijke materialen + ze werken met 75% minder water ten opzichte van een gemiddelde spijkerboek. De toffe designs worden daarnaast in Londen ontworpen en de productie vindt plaats in Portugal en Turkije. Wij zeggen, smullen (en sparen) maar!👇

Duurzame spijkerbroeken merken Iden

5. Armed Angels

Armed Angels staat bekend om hun DetoxDenim: duurzame spijkerbroeken zonder chemicaliën en van organisch katoen. Wat heel fijn is bij dit merk is dat zij door de jaren heen enorm gegroeid zijn en dit zie je in hun prijzen: het is heel betaalbaar!

Duurzame spijkerbroeken merken Armed Angels

6. MUD Jeans

Als je ons al wat langer volgt, dan weet je inmiddels dat MUD Jeans niet in dit rijtje van duurzame spijkerbroeken kan ontbreken. We dragen hun jeans met heel veel plezier. Naast mooie designs en hoge kwaliteit staat innovativiteit centraal bij MUD. Zo heb je de mogelijkheid om een jeans te leasen, bevatten alle jeans gerecycled denim, wordt jouw jeans circulair ontworpen, bespaar je 5446 liter water in vergelijking met een reguliere spijkerbroek… en we kunnen nog wel even doorgaan!

Duurzame spijkerbroeken merken MUDJeans

7. Closed

We zijn ongeveer verliefd op alle designs van dit merk. Closed heeft ook aandacht voor duurzaamheid, maar wat ons betreft mogen ze hier nog meer aandacht besteden. Zo komt een deel van de katoen van duurzame plantages, maar bij zo’n groot merk verwachten we toch meer. Qua eerlijkheid scoren zij wel goed: alle items worden eerlijk geproduceerd in Italië.
PS: Een deel van de collectie wordt ook verkocht via Zalando, dat kan handiger zijn met verzending!

Duurzame spijkerbroeken merken Closed

8. Lovely Lane

Wie een beetje into Romy Boomsma is, heeft dit merk vast al een keer voorbij zien komen. Lovely Lane is bohemian TEN TOP met fantastische kleuren en 70’s modellen. Alles is handgemaakt in Amsterdam en ontworpen vanuit duurzaamheidsoogpunt. Er wordt (nog) niet met duurzame materialen gewerkt, dat zouden we graag in de toekomst zien! Maar dit merk is nu al een favoriet van ons…

Duurzame spijkerbroeken merken Lovely Lane

9. Nudie Jeans

Hoge kwaliteit biologisch katoen, tijdloze designs en eerlijke, duurzame & transparante productie. Nudie Jeans verdient hiermee zeker een plekje in onze lijst van duurzame spijkerbroeken merken. Vooral voor onze mannen vinden wij dit ook een heel tof merk!

Duurzame spijkerbroeken merken Nudie Jeans

10. Joline Jolink

Joline Jolink heeft zowel liefde voor mode als voor de wereld. Dit is terug te zien in haar collectie: van eerlijke productie tot duurzame bezorging! Daarnaast werkt zij ook met zoveel mogelijk duurzame materialen. Deze jeans zijn gemaakt van stoffen uit restvoorraden zodat er geen nieuwe grondstoffen worden aangeboord. Daarnaast is het eerlijk geproduceerd én dus duurzaam thuisbezorgd;)

Duurzame spijkerbroeken merken Joline Jolink

11. HNST

HNST is radicaal anders dan elk regulier jeansmerk. De jeans van HNST bestaan voor 50% uit gerecycleerde jeans, zijn 100% made in EU, gebruiken 75% minder water, bevatten 0% chemicaliën en microplastics, zijn 100% recycleerbaar & CO2 positief. De naam is dus wel dik verdiend toch? Daarnaast houden we ook van hun stoere, unieke designs!

Duurzame spijkerbroeken merken HNST

12. Monki

Wij begonnen onze ‘duurzame en eerlijke’ reis met kleine stapjes. Een van de eerste jeans die we toen kochten wat van Monki. Hun jeanscollectie bestaat namelijk voor 100% uit biologische katoen. Een stap in de goede richting dus, maar verder is hun productie niet transparant. Hierdoor kunnen er bij duurzame en eerlijke productie nog vraagtekens worden gezet. Maar mocht je nog niet helemaal thuis zijn in duurzame en eerlijke mode (en moet je nog even aan de prijzen wennen zoals wij op het begin), dan is dit een goed alternatief!

Duurzame spijkerbroeken merken Monki

13. Acne Studios

Sinds 2008 is Acne Studios lid van de Fair Wear Foundation: een eerste stap in de goede richting. Hun jeans zijn onder eerlijke omstandigheden gemaakt in Italië. Helaas is er bij dit merk verder weinig aandacht voor duurzaamheid. Mocht het buiten jouw budget zijn, houd dan United Wardrobe in de gaten – daar worden regelmatig jeans van Acne Studios aangeboden!

Duurzame spijkerbroeken merken Acne Studios

14. Filippa K

Filippa K vindt zijn oorsprong in Scandinavië en dit is terug te zien in hun designs. Op het gebied van transparantie is Filippa K een voorbeeld: bij elk item staat de fabriek en alle gegevens vermeldt. De jeans zijn niet gemaakt van biologisch katoen, hopelijk gaat dit nog komen!

15. Happy Haus

En we sluiten af met: Happy Haus! Opgericht door Sandy, een ervaren en gepassioneerde designer. Op een gegeven moment heeft ze het roer omgegooid en besloot zij voortaan alleen nog tijdloze en duurzame collecties te maken. Haar designs vallen bij ons goed in de smaak: relaxt, naturel en vrouwelijk.

Surprise: Dutch Rebel

Ok, het waren eigenlijk 15 merken maar dit merk mag echt niet uit onze lijst ontbreken. Ellemieke transformeert vintage kledingstukken in kleurrijke items met een statement. Geen fast fashion, maar hergebruik: dat willen we zien! Haar creativiteit spat er vanaf. Naast denim werkt ze ook met andere items: van leren jacks tot ’70s broeken. Én je kunt ook op aanvraag iets laten ontwerpen…

duurzame spijkerbroeken merken #16

We hopen dat het met al deze merken op zak, makkelijker voor je is om te kiezen voor een duurzame en/of eerlijke jeans! Zit er toch nog niet helemaal tussen wat jij wilt? Neem dan nog een kijkje bij WunderwerkBlanche (wordt verkocht in verschillende winkels in NL), HM Conscious of de Sustainable Collection van G-Star.

Heb je nog vragen, een goede tip of wil je jouw favoriete merk delen? Laat het in een reactie weten! We komen graag met je in contact:)

Love, Anne & Elrike

Avatar
Anne & Elrike

Wij zijn Anne & Elrike. Of je nou een duurzame goeroe bent of net hebt gehoord over eerlijke kleding: met ons blog willen wij je inspireren in jouw zoektocht naar een eerlijke en duurzame kledingkast. Samen maken we van elke vrijdag, Fair Friday!

Geen reactie's

Geef een reactie