Waar kun je tweedehands knuffels naartoe brengen?

In het kader van opruimen en ontspullen hebben al heel veel van onze spullen een nieuwe eigenaar gevonden. Alleen die zee aan knuffels, zowel nog van mijzelf als die waar mijn dochter op uitgekeken is: ik kom er maar niet van af. De voedselbank en de Sinterklaas-goedzak-actie wilden ze niet hebben in verband met de hygiëne. Overdreven wat mij betreft, maar ja, waar kun je dan heen met je vrijgevige hart en je overtollige knuffelbeesten? Is er een plek waar je knuffels kunt doneren?

Wat is er mis met een tweedehands knuffelbeest?

Nou ja, op zich niks, zeker als hij in de wasmachine is geweest. Maar veel goede doelen en uitdeelpunten hebben ofwel geen zin om zakken vol knuffels voor de zekerheid nogmaals in de wasmachine te doen ofwel willen het risico simpelweg niet lopen dat er toch eens een gekke knuffel tussen blijkt te zitten. Zie ook bijvoorbeeld het antwoord dat KiKa geeft op hun pagina met veelgestelde vragen.

Je bent niet de enige met te veel knuffels

Een tweede probleem is dat iedereen omkomt in de knuffels. Een belangrijke conclusie dus alvast: stop met het cadeau doen van knuffelbeesten. Elk welvarend kind heeft er veel te veel. Al die zakken knuffels die worden gedoneerd aan goede doelen; het is vaak een tsunami aan pluche en vulling. Dus de meest recente knuffel die je zelf hebt gekocht…? Beloof jezelf dat dat ook echt de laatste was.

Met die conclusie ben ik echter nog steeds niet af van de vuilniszak vol knuffels die bij mij op de logeerkamer staat. Ik struin het internet verder af. Aan wie kan ik deze oude knuffels doneren?

Stichting Babyspullen voor kleine knuffeltjes

Voor kleine knuffels die ook nog eens babyproof zijn (dus geen gevaarlijke loslatende oogjes enzo) kom ik bij Stichting Babyspullen als optie. Deze geweldige stichting maakt dozen met spullen voor Nederlandse ouders met baby’s die anders in armoede opgroeien. Denk aan rompers en hydrofielluiers, maar dus ook een kleine knuffel.

Voor de zekerheid check ik per e-mail of zij mijn voor baby’s geschikte knuffels echt willen hebben.

Klopt het dat jullie ook tweedehands knuffeltjes voor kleintjes aannemen en in de babyboxen doen? Ik heb er nog een heleboel liggen (gewassen) en geef ze graag door. Veel goede doelen weigeren echter tweedehands knuffels, vandaar mijn check.

Het antwoord is gelukkig bevestigend.

Hartelijk dank dat je aan Stichting Babyspullen denkt! Wanneer wij knuffeltjes hebben, doen wij deze ook in de startpakketten. Je kunt je knuffels dus zeker inleveren bij één van onze inzamelpunten. Mocht er geen inzamelpunt bij jouw in de buurt zijn, dan kun je jouw knuffels ook opsturen. Alvast bedankt voor jouw bijdrage!

Stichting Babyspullen heeft inzamelpunten door heel Nederland en dus ook bij jou in de buurt.

Grote knuffels doneren blijkt een stuk lastiger

Ik heb meer grote knuffels dan kleine knuffels en bovendien is hun volume op zolder aanzienelijk groter. Het blijkt echter nog niet zo eenvoudig om een nieuw thuis voor ze te vinden. Na veel omzwervingen op het internet kom ik uit bij Zending over Grenzen. Zending over Grenzen helpt kansarme gezinnen, kinderen en ouderen in Oost-Europa en laat hen merken dat zij er niet alleen voor staan. Ik lees dat ze ook knuffels uitdelen. Hoera! Ik stuur voor de zekerheid een e-mail.

Ik vroeg mij af of u ook behoefte heeft tweedehands knuffels. Ze zijn allemaal gewassen. Ik ben al erg lang op zoek naar een adres waarbij ze werkelijk in kinderarmen terecht zullen komen in plaats van in de textielverwerking, ik hoor daarom graag van u.

Het antwoord is uitgebreid, maar helaas…

Hartelijk dank voor uw email en uw aanbod. Voor onze hulpprojecten in Oost-Europa (o.a. Moldavië, Albanië en Bulgarije) kunnen wij een grote variatie aan goederen gebruiken, zoals kleding, schoenen, hygiëneartikelen, schoolartikelen en dergelijke. Ook speelgoed en knuffels versturen wij wel met zekere regelmaat maar hierop hebben wij vanwege het enorme aanbod op dit moment een stop moeten zetten. Door de afgelopen feestdagen krijgen wij veel meer binnen dan dat wij kunnen versturen, wat voor problemen in ons magazijn zorgt. Hopelijk lukt het u om toch elders een goede bestemming voor de knuffels te vinden.

Zo snel laat ik mij echter niet verjagen. Knuffelen met mijn oude knuffels zullen ze, die kinderen in Oost-Europa.

Bedankt voor uw antwoord. Heeft u helemaal geen behoefte meer aan knuffelbeesten of pas weer over een aantal maanden wanneer uw magazijn weer wat leger is? Op zich heb ik geen haast en ik zou nog best een paar maanden of een half jaar kunnen wachten met langs brengen.

En met onderstaand antwoord eindigt vooralsnog mijn mailwisseling met Zending over Grenzen.

Goed dat u dit voor de zekerheid nog even navraagt. Op dit moment hebben we ervoor gekozen om in ieder geval tot december geen knuffels meer in te zamelen. We willen dan kijken of we dan opnieuw zoveel knuffels en speelgoed met de feestdagen krijgen aangeboden, dat we weer voor een heel jaar voldoende hebben.

Ik zucht eens diep, zet de zak knuffels op zolder en zet in mijn agenda bij 1 december dat ik mijn zak als de wiedeweerga moet inleveren. Of in ieder geval een poging moet doen. En misschien dat ik in de tussentijd wel tegen een andere actie aanloop.

Knuffels over? Moraal van het verhaal

Die paar kleine knuffeltjes, die komen we terecht. Daar heb ik alle vertrouwen in. Maar grote knuffels? Je blijkt er met geen mogelijkheid van af te komen. Of misschien als je geluk hebt en een knuffelactie of inzamelactie op tijd opmerkt. Ik zeg het nogmaals als conclusie van dit artikel: stop in vredesnaam met het oeverloos kopen en cadeau geven van knuffels. De meeste kinderen hebben er al genoeg, zelfs in arme landen. Als we stoppen met het kopen en geven van knuffels, hoeven we ook niet meer op zoek naar plekken om knuffels te doneren.

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

15 Reactie's
 • Avatar
  Eline
  Geplaatst op 17:25h, 06 juli Beantwoorden

  Tip: sommige konijnenopvangen kunnen knuffels gebruiken.
  Konijnen zijn groepsdieren en zolang ze alleen zitten in de quarantaine en/of nog niet gekoppeld zijn aan een ander konijn, hebben sommige konijnen baat bij een knuffel. Niet alle konijnenopvangen doen dit al, maar het is de moeite waard dit te vragen. Wellicht kom je dan toch weer van een paar knuffels af en heb je er iets goeds mee kunnen doen.
  Vriendelijke groet, Eline Lauret

 • Avatar
  linda burghgraef
  Geplaatst op 11:31h, 30 oktober Beantwoorden

  bij de kringloop winkel nemen ze ook knuffels aan

 • Avatar
  Lyanne
  Geplaatst op 08:03h, 26 juli Beantwoorden

  Hi Cecile, oud bericht. Wellicht ben je van je knuffeldieren af. Anders is verkoop op de ijhallen nog iets? Succes!

 • Avatar
  Marc
  Geplaatst op 20:04h, 30 december Beantwoorden

  Heeft er iemand grote knuffels die ik mag hebben graag 1meter5 en met een mollige buik Greg van pluche email me

 • Avatar
  Karin
  Geplaatst op 13:21h, 24 januari Beantwoorden

  Hoi,
  Mocht iemand net als ik dit nu pas lezen en ook met een partij knuffels zitten: het Rode Kruis wil ze hebben! Naast kleding, kun je ook knuffels in de daarvoor speciale bakken deponeren. Mijn enorme zal vol ligt al klaar!

  • Avatar
   Vera
   Geplaatst op 12:28h, 10 maart Beantwoorden

   Hi Karin, mijn buurvrouw heeft er heel veel en wil ze anders weggooien?? Wil je me even contacten via verawolfdegroot@gmail.com

  • Avatar
   Lennard van den Heuvel
   Geplaatst op 13:29h, 07 oktober Beantwoorden

   IK heb hele tassen vol met knuffels, van groot tot klein, van Disney tot daatjes Wie wil ze hebben? Het Rode Kruis zou heel mooi zijn. Waar mogen ze heen?

 • Avatar
  Marc
  Geplaatst op 07:59h, 30 januari Beantwoorden

  De grotendeels kunt u bij mij afleveren of bij de jumbo boutenslaan in gestel

 • Avatar
  Remi van Beekum
  Geplaatst op 12:06h, 11 juli Beantwoorden

  De dierenambulance in Groningen wil tweedehands knuffels hebben. Geven ze aan kinderen waarvan een huisdier is overleden. Wellicht doen ze dat in andere regio’s ook wel. Check: https://www.rtvnoord.nl/nieuws/210787/Wie-heeft-er-nog-oude-knuffels-voor-de-dierenambulance

 • Avatar
  Marisca Stolp
  Geplaatst op 20:05h, 16 februari Beantwoorden

  Honden zijn ook dol op knuffels. Vaak hebben die knuffels geen heel lang leven meer , maar altijd beter dan ze in de vuilnisbak te gooien. Ik las hier de tip over het Rode Kruis. Daar ga ik ook maar eens kijken.

 • Avatar
  Manouk
  Geplaatst op 11:51h, 21 augustus Beantwoorden

  Mocht iemand nog zoeken. Inleverpunten van het leger des heils accepteren wel knuffels

 • Avatar
  Lindsay
  Geplaatst op 11:47h, 09 april Beantwoorden

  Ik heb 3 grote knuffels staan die weg mogen, paard, beer en konijn. Beer is over de 1m. Ik zou ze graag geven aan minder bedeelde kinderen. Weet iemand waar ik daarvoor terecht kan?

 • Avatar
  Lahalab
  Geplaatst op 20:26h, 16 april Beantwoorden

  Ik hep noch ene heele grootte sak met cnuffels staan. Wie kan ek er bly mee maken?

Geef een reactie