hipp-opvolgmelk

HiPP opvolgmelk: onze ervaringen met biologische flesvoeding

Er wordt wel eens kritisch en/of gekscherend gesproken over de borstvoedingsmaffia. Mijn ervaring is dat de Nutrilonmaffia een net zo’n krachtige force is om rekening mee te houden. Als jonge ouders heb je vaak niet het gevoel dat er meer mogelijkheden zijn dan borstvoeding óf flesvoeding van Nutrilon, ook omdat de voorvechters van deze twee opties verreweg het meeste foldermateriaal verspreiden. Zo ontdekten wij pas heel laat het bestaan van HiPP, biologische voeding voor baby’s. We zijn sinds een paar weken helemaal over, waardoor ik nu mijn ervaringen kan delen.

Flesvoeding: verder kijken dan Nutrilon Standaard

Toen we een paar dagen na de geboorte van onze dochter onverwacht en snel een beslissing moesten nemen over flesvoeding, kozen we zonder veel nadenken voor Nutrilon. Dat is toch de Coca-Cola van de zuigelingenmelk en we hadden al zo veel besluiten om te nemen. Flink wat maanden later was ik in de groothandel en zag ik ineens zo veel meer keuzes en opties dan in de supermarkt, waaronder HiPP, een biologische variant. Ik voelde mij postuum schuldig dat we zo weinig gedachten vuil hadden gemaakt aan de exacte variant flesvoeding waar onze dochter mee zou opgroeien. Al snel maakten we de overstap.

Ik wil het toch gezegd hebben

Toch even een disclaimer. Of onderzoek het nou dubbel en dwars bevestigt of niet; het is niet meer dan logisch dat borstvoeding in veruit de meeste situaties de beste voeding is voor je baby. Maar soms kies je toch om wat voor reden dan ook voor flesvoeding (zoals wij). Dit artikel gaat over de opvolgmelk van HiPP, maar het ligt voor de hand dat er ook een variant voor zuigelingen bestaat.

HiPP, dat klinkt best wel, eh, hip…

… maar is al superoud! HiPP is opgericht door de Duitse dr. Georg Hipp (echt waar!). Al aan het begin van de 20ste eeuw verkocht hij zogenaamd beschuitmeel voor kinderen en in 1932 opende hij zijn eigen fabriek. Rond het midden van de 20ste eeuw besloot hij zich toe te leggen op de industriële productie van kindervoeding. Toen al begon hij zich te interesseren in biologische landbouw en ecologisch verantwoorde productiemethoden. In 1967 nam zijn zoon Claus de leiding over. Een prettig idee aan HiPP vind ik dat het biologische aspect geen cash cow is, maar is ontstaan uit de volle overtuiging van de familie Hipp. HiPP maakt ook biologische fruithapjes, biologische babykoekjes en biologische maaltijdpotjes, maar wij gebruiken alleen de melk. Zie hieronder de intens Duitse, gemütliche Kuschelwerbung inclusief Herr Claus Hipp die persoonlijk garant staat voor de kwaliteit.

HiPP 2 biologische opvolgmelk: net als Nutrilon een uitgekiende formule

Misschien denk je dat biologische flesvoeding ongebalanceerd is qua voedingsstoffen. Die indruk hebben wij helemaal niet. HiPP zit net zo ingewikkeld in elkaar als Nutrilon Standaard. De verhoudingen zijn hier en daar net een beetje anders (vitamine X wat meer, mineraal Y wat minder), maar onder de streep is het heel vergelijkbaar. Wil je heel precies vergelijken? Vergelijk dan de ingrediënten en voedingswaarden van HiPP 2 Opvolgmelk met die van Nutrilon Standaard 2.

Best even wennen, die nieuwe flesvoeding

Als je al 10 maanden Nutrilon geeft, is HiPP best even wennen. Belangrijkste voor ons was natuurlijk dat onze dochter het met smaak zou opdrinken en er ook geen klachten van zou krijgen. Voor die test is HiPP 2 biologische opvolgmelk glansrijk geslaagd. Voor ons als ouders was het iets meer gepruts in het begin. Zo is de verpakking van HiPP minder gebruiksvriendelijk dan die van Nutrilon. Nutrilon heeft een ingenieuze verpakking met plek voor het schepje in de deksel en een balkje in de rand om het schepje met af te strijken. Een bus HiPP opvolgmelk wordt gewoon afgesloten met een simpele deksel. Ook de structuur is een beetje anders: Nutrilon valt meteen uiteen, terwijl een schepje HiPP zijn vorm een beetje behoudt (alsof je een zandkasteel bouwt met omgekeerde emmers zand). Dat maakt het vullen van de melktoren of een volle fles soms wat lastig. En ten slotte: het is veel lastiger verkrijgbaar. Er zijn gelukkig betrouwbare webshops met HiPP in het assortiment en ook de Makro heeft het in de schappen staan. HiPP 2 opvolgmelk is amper duurder dan Nutrilon; wij betalen € 14,95 voor een bus.

verpakking-hipp-opvolgmelk

Maar als puntje bij paaltje komt: biologisch!

Ik geef het toe, wij missen de gebruiksvriendelijk van Nutrilon opvolgmelk wel eens, maar, hey, HiPP is biologisch! En voor de vele voordelen die dat biedt, zowel qua dierenwelzijn als qua mogelijkerwijs ook de gezondheid van onze dochter, leveren we toch graag wat gemak in. Het was vreemd om zelf uitsluitend biologische dierlijke producten te eten en te drinken en zelfs al te fantaseren over of onze dochter straks amandelmelk of rijstmelk gaat drinken en dan deze stap over te slaan. Jazeker, wij zijn heel blij dat we, beter laat dan nooit, de overstap naar de biologische flesvoeding van HiPP hebben gemaakt.

Gebruik jij een alternatief voor Nutrilon? Of zijn er babyproducten waarvan jij had gewild dat je ze eerder had gekend?

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

64 Reactie's
 • Avatar
  Marianne Cysouw
  Geplaatst op 10:04h, 15 mei Beantwoorden

  Ik heb het geluk gehad hier nooit over te hoeven nadenken!

  Vrienden van ons hebben gekozen voor BioBim: goed te krijgen bij de natuurwinkel en eventueel zelfs op niet-koemelk basis.

  Hier in de Randstad is HiPP trouwens even makkelijk te krijgen als andere melk. Sterker nog: de Nutrilon is moeilijk verkrijgbaar, vanwege de doorverkoop aan China…

 • Avatar
  Cecile Bol
  Geplaatst op 09:55h, 18 mei Beantwoorden

  BioBim was ook een optie geweest inderdaad. Wij hebben daar de rijstmeel van gebruikt. De verpakking van BioBim is wel nog frustrerender dan die van HiPP.

 • Avatar
  Cecile Bol
  Geplaatst op 13:35h, 21 mei Beantwoorden

  Na ja, we maken deze week een blik open en ineens zit er wel een ingebouwd balkje in de rand om het schepje met af te strijken! Improvement!

  • Avatar
   Fely Feenstra
   Geplaatst op 11:48h, 28 juli Beantwoorden

   Raar, ik maak voor het eerst een blik open en geen schepje of randje..gebruik nu maar die van Nutrilon.
   En een tip, bij de Jumbo zijn de blikken het goedkoopst, 13,65!

   • Avatar
    Cecile Bol
    Geplaatst op 14:39h, 28 juli Beantwoorden

    Wat gek, toch een verschil in productiedatum denk ik? Het schepje zit er wel in als het goed is, maar nogal diep ingegraven.

 • Avatar
  hester
  Geplaatst op 17:52h, 11 juni Beantwoorden

  Hallo! Wat is jullie mening over de biologische flesvoeding van Albert Heijn? Qua prijs is deze aantrekkelijk. En bio is bio toch? Het moet volgens mij aan dezelfde bio eisen voldoen als andere bio-babyvoeding.

  Ik hoor graag van jullie!

  • Avatar
   Cecile Bol
   Geplaatst op 09:51h, 12 juni Beantwoorden

   Interessante vraag! Laat ik eerst zeggen dat ik het zelf niet heb uitgeprobeerd en dus alleen mijn mening kan beredeneren. Ik zie dat de bio-melk van AH inderdaad best wat goedkoper is. En bio is inderdaad bio. Wel lijkt de verpakking mij heel irritant. Na opening moet je het zelf overgieten in een bakje met deksel. Maar ja, dat kan misschien juist ook wel heel duurzaam zijn.

   Zie hier voor de info van AH. http://www.ah.nl/producten/product/wi185811/ah-biologisch-opvolgmelk-standaard-2

   Qua inhoud lijkt het ongeveer dezelfde voedingswaarden te hebben. Wat ik wel mis en wat zowel HiPP als Nutrilon wel hebben is GOS, een mix van prebiotische vezels. Ook mis ik melkzuurbacteriën die iig wel in HiPP zitten. Beide schijnen best belangrijk te zijn voor het gezond en volwassen maken van de jonge darmen. Dit zou mij persoonlijk weerhouden van het gebruiken van de bio opvolgmelk van AH.

   • Avatar
    Veertje
    Geplaatst op 01:47h, 08 november Beantwoorden

    In de biologische opvolgmelk van de AH zit maltodextrine, toch wel een belangrijk verschil met HIPP! Daar zit het niet in verwerkt. Voor mij tevens de grootste reden om voor HIPP te kiezen. (Maltodextrine is een suikervervanger)

  • Avatar
   Deirdre
   Geplaatst op 14:46h, 17 januari Beantwoorden

   Ik gebruik de bio standaard 1 van de AH en bevalt goed. Waarom gekozen voor deze? Omdat er geen toegevoegde suikers in zitten wat bij de meeste andere flessenvoeding wel zit. Straks stap ik weer over naar Hipp combiotik 2, net als bij mijn dochtertje. Om dezelfde reden, Hipp heeft geen toegevoegde suikers. Beide merken zijn mij in het verleden zeer goed bevallen, vandaar dat ik er nu weer voor kies bij mijn zoontje.
   Verkrijgbaarheid van Hipp wordt steeds beter, ik zag laatst dat ze ook bij de AH verkrijgbaar zijn.

   • Avatar
    Cecile Bol
    Geplaatst op 15:44h, 17 januari Beantwoorden

    Klopt, ik zag HiPP laatst ook in de AH staan. Helaas nu alweer weg.

 • Avatar
  angeel
  Geplaatst op 15:36h, 07 juli Beantwoorden

  Mijn dochter drinkt ook hipp. Wij zijn begonnen met nutrilon na de borstvoeding maar na een week schreeuwen en spuitluiers zijn wij over gestapt op de duitse hipp. Dit dronk ze meteen goed en de spuitluiers waren meteen over. Wij kopen hipp in duitsland omdat wij bij de grens wonen. Hier kost een doos in verhouding net zo veel als nutrilon. In duitsland zit het in een doos, met lepel houder en afstrijk hoekje voor de schep. Prima melk en verpakking!

  • Avatar
   Jorieke Olde keizer
   Geplaatst op 15:50h, 07 februari Beantwoorden

   Wat kost het in Duitsland en waar koop je het? Ik woon ook aan de grens.

 • Avatar
  Marloes
  Geplaatst op 09:07h, 03 augustus Beantwoorden

  Ik ben nu langzaam borstvoeding aan het afbouwen en we hebben gekozen voor geitenmelk. Voornaamste reden was koemelk allergie wat zowel mijn vriend als ik hebben gehad. En daarbij lijkt het erg op borstvoeding!
  ieder moet iig kiezen en doen waar hij/zij zich goed bij voelt.

 • Avatar
  Marloes
  Geplaatst op 03:35h, 18 augustus Beantwoorden

  Ik ben overgegaan van biobim naar Hipp. Biobim stopt maltrodextrine en fructose in de opvolgmelk. Wat totaal niet nodig is! blijf kritisch wat je aan je kinderen geeft. Hipp is biologisch zonder onnodige toevoegingen:-)

  • Avatar
   Sarah
   Geplaatst op 02:01h, 26 oktober Beantwoorden

   Hallo. Wij geven Biobim(nu 3x per dag en 2x borstvoeding) en vd kinderarts mogen we zo Biobim gebruiken, maar als de bv zou wegvallen, moeten we v hem veranderen omdat Biobim zuigelingenvoeding niet voldoet. Daarom stappen we nu over op Hipp. Als de bv wegvalt voor hij 6 maanden oud is, is de Hipp wel volwaardige zuigelingenvoeding. Dit is hetgeen we vd kinderarts hebben meegekregen.

   • Avatar
    Sjoerdtje
    Geplaatst op 20:32h, 02 november Beantwoorden

    Waarom zou biobim niet voldoende zijn voor zuigelingenvoeding? Onze dochter krijgt biobim en wij hebben het vergeleken met nutrilon en kwamen geen heel gekke verschillen tegen.

   • Avatar
    Sarah
    Geplaatst op 10:43h, 11 november Beantwoorden

    Blij met je reactie! Ondertussen verder geïnformeerd en we mogen hem biobim blijven geven,ook al is de bv nu gestopt (ongewild,wsch dr stress v opnieuw te gaan werken). Die kinderarts kende biobim niet en ipv zich deftig te informeren,geeft hij ons zo’n antwoord gegeven…

 • Avatar
  Elize
  Geplaatst op 20:50h, 15 september Beantwoorden

  Hier eerst geitenmelk gebruikt maar ik vond dat toch wel erg duur worden… daarna over gegaan op Hipp. Dochter is nu wel wat onrustiger maar dat kan ook komen door tandjes.
  Inderdaad, de verpakking is erg vervelend, die van nannycare is een stuk fijner, lijkt hetzelfde maar daar zit zo’n randje waar je veel makkelijker het schepje kan afstrijken. Daarom stop ik het in de nannycare bus 🙂

  Bio van de AH zit maltodrextine in en dat is voor mij iets wat ik mijn kind echt niet wil geven. Erg jammer want het zit in de meeste merken (of iets soortgelijks.)

  Ga binnenkort over op normale geitenmelk. Dochter is bijna oud genoeg.

  • Avatar
   Deirdre
   Geplaatst op 14:50h, 17 januari Beantwoorden

   Goed lezen op de ingrediëntenlijst. Er zit geen maltodextrine in de bio flesvoeding standaard nr 1. Misschien wel in de opvolgmelk, maar in ieder geval niet in de zuigelingenmelk.

 • Avatar
  Naomi
  Geplaatst op 11:42h, 16 september Beantwoorden

  Ik heb gehoord dat er in nutrilon extra suikers aan worden toegevoegd?
  Weet iemand hier meer van?
  Er staan op het pak in ieder geval meer suikers vermeld als bij de hipp voeding geloof ik.
  Daarom geven wij onze zoon de biologische voeding van hipp.

 • Avatar
  Cecile Bol
  Geplaatst op 14:59h, 09 november Beantwoorden

  Wij kopen Hipp inmiddels ook in Duitsland in plaats van online. Voor ons is het niet ver weg en we kopen toch wel vaak andere producten die we alleen in Duitsland kunnen krijgen. De rest van het assortiment van Hipp is wat ons betreft ook het uitproberen waard. Bijvoorbeeld de appelkoekjes, bio kinderkoekjes gezoet met appelsap.

  • Avatar
   Veertje
   Geplaatst op 15:07h, 09 november Beantwoorden

   Hey Cecile, hoe duur zijn de bussen melkmoeder in Duitsland? Voor ons is het ook niet ver rijden. Als ik weet wat het verschil is, dan is het voor mij misschien ook een optie om naar daar te rijden.

   • Avatar
    Cecile Bol
    Geplaatst op 15:38h, 09 november Beantwoorden

    Ik weet het niet uit mijn hoofd. Wij gebruiken nog maar 6 schepjes in totaal per dag, dus ik koop slechts 2 dozen per 2 maanden. In Duitsland zit het ook in een andere vepakking, namelijk in een kartonnen doos. En dan maakt het ook nog uit of je de ‘gewone’ opvolgmelk of ‘combi’ opvolgmelk koopt. Maar ik was niet erg onder de indruk van de prijs en je kunt in Duitsland nog zo veel andere interessante producten krijgen dat voor ons een tripje gevoelsmatig altijd wel uit kan.

 • Avatar
  Chantal
  Geplaatst op 07:12h, 02 januari Beantwoorden

  Wij willen ook graag overstappen op Hipp 1 voor mijn 12 weken oude zoontje. Maar hoe hebben jullie dit aangepakt? Cold turkey’ de nieuwe bio flesvoeding aanbieden of geleidelijk geven? En hoe heb je dit gedaan? We geven nu Nutrilon HA met Johannesbroodpitmeel tegen spugen.

  • Avatar
   Veertje
   Geplaatst op 10:56h, 02 januari Beantwoorden

   Wij zijn in 1x overgeschakeld. Onze dochter had er geen probleem mee.
   Je kunt het proberen bij je zoontje en als hij het niet neemt, dan kun je een schepje nutrilon vervangen door 1 schepje hipp. En zo elke dag de fles met 1 schepje extra vervangen. Veel succes ermee!

   • Avatar
    Cecile Bol
    Geplaatst op 10:21h, 04 januari Beantwoorden

    Wij zijn ook gewoon in 1 x overgeschakeld. Wat Veertje zegt: gewoon uitproberen.

 • Avatar
  Cynthia
  Geplaatst op 23:33h, 04 januari Beantwoorden

  Heel blij met dit artikel en jullie reacties. Ik ga ook overstappen op Hipp. Is trouwens ook te koop via Bol.com

  • Avatar
   Annelies
   Geplaatst op 13:26h, 28 januari Beantwoorden

   Weet iemand welke doos je in Duitsland moet kopen ter vervanging van de Hipp Combiotik 1 vanaf de geboorte?
   Ik heb even gepiept op een Duitse website, maar zie nr 1 niet staan?
   Gr, Annelies

   • Avatar
    Vera
    Geplaatst op 23:20h, 28 januari Beantwoorden

    Hey Annelies,

    Volgens mij bedoel je deze versie, klopt dat?
    http://www.testberichte.de/d/so/144225/hipp-bio-anfangsmilch-1.html
    (Als je naar beneden scrollt, zie je de verschillende webwinkels die het aanbieden)

    Waarom ben je specifiek op zoek naar deze versie? Is er een groot verschil tussen?
    De prijzen komen volgens mij allemaal redelijk overeen, deze “oude” versie en de “combiotik”.
    In Duitsland krijg je trouwens verpakkingen van 600 gram (karton) daar moet je even mee uitkijken als je de prijzen gaat vergelijken met NL. Hier zijn de verpakkingen 900 gram (blik)
    Succes ermee,
    Groetjes, Vera

    Ps. Voor de dames die aan de grens met België wonen; bij de Colruyt is deze week de Hipp Combiotik 1,2 en 3 in de aanbieding voor €10,65.

 • Avatar
  Leonie
  Geplaatst op 17:37h, 26 februari Beantwoorden

  Ik geef nu ook Nutrilon HA omdat er bij mij in de familie veel allergieën rondwaren. Niet eens zelf voor gekozen maar eigenlijk door het ziekenhuis gegeven en de kraamhulp raadde ons af om over te stappen. Nu heeft onze dochter wel vieze, zure luiers en al een tijdje erg waterig en dun. Het is onderzocht maar er is niks raars aan de hand dus ik vermoed dat het door de voeding komt. Kan ik nu gewoon overstappen op Hipp combiotik 1 want dat is geen hypoallergene variant toch?
  Alvast hartelijk bedankt voor je reactie!!

  • Avatar
   Cecile
   Geplaatst op 17:46h, 26 februari Beantwoorden

   Hai, wij hadden eerst ook Nutrilon HA op advies van de halve wereld. De kinderarts van het CB zei later dat dat licht laxerend is. Mooi is dat…

   Er bestaat wel Hipp Combiotik HA, dus dat kun je vast wel ergens online krijgen.

 • Avatar
  Chantal
  Geplaatst op 20:04h, 26 februari Beantwoorden

  Hier ook slechte ervaring met Nutrilon ha, nu overgestapt op Hipp en gaat stuk beter. Zoontje bleef hongersignalen geven met Nutrilon ha. Nu net gestopt met Nutriton ivm blijvende diaree en krampjes. Kinderarts adviseerde ons om in te dikken met bloem en daarnaast met hapjes te starten, zoontje is nu 5 maanden.

 • Avatar
  Leonie
  Geplaatst op 21:48h, 07 maart Beantwoorden

  We zijn ook nu overgestapt van Nutilon HA naar Hipp (de gewone variant en niet de hypoallergene). Ik merkte het direct al. Geen diaree en krampen meer… mijn dochter doet het er een stuk beter op. Superfijn! Dus bedankt voor deze info.

 • Avatar
  Marilyn
  Geplaatst op 12:05h, 25 april Beantwoorden

  Hoi hoi,

  Vraagje.. ik stond vd week in Duitsland voor de schappen om Hipp aan te schaffen.. maar ik zag zoveel soorten dat ik dus niet wist welke ik moest nemen.. en nou is mijn Duits ook niet om over te spreken dus wellicht heeft iemand hier weet van. Ik heb de opvolgmelk 2 nodig, maar je hebt dan de ‘normale’ BIO 2, combiotik, en de PRE. Wie weet er raad?

  • Avatar
   Cecile
   Geplaatst op 12:34h, 25 april Beantwoorden

   Hai. PRE is voor premature kindjes volgens mij. Gewoon is ‘gewoon’ en combiotik is de HiPP variant op Nutrilon Standaard, dus inclusief GOS (vezels enzo) en omega-vetten. Daarom kopen wij Combiotik.

 • Avatar
  Linda
  Geplaatst op 15:12h, 25 april Beantwoorden

  De Hipp pre is voor bijvoeren als je niet genoeg moedermelk hebt. De BIO 2 is hetzelfde als opvolgmelk 2. Hetzelfde geld voor de BIO Combiotik 2 Die is gewoon de betere en vernieuwde versie. Maar als ik de reviews lees op de duitse site site dan ziek ik meteen dat men in Duitsland ook kiest voor dit merk, of het nu de gewone versie is of de combiotik. Ik ga ook met spoed hier op over. Hier is de link naar de site van Hipp. Het is wel in het duits, maar je kan via een simpel keuzemenu zien welke melk ze aanraden voor je kleintje; http://www.hipp.de/milchnahrung/produkte/welche-milchnahrung/

  • Avatar
   Linda
   Geplaatst op 15:20h, 25 april Beantwoorden

   oh ik zie nu zelf dat je de pre ook kan gebruiken, maar daar kunnen ze hongerig na blijven en dan wordt aangeraden om op de gewonne versie over te stappen. Ik ga eerst voor de gewone versie. En als dat goed gaat dan houd ik het daarbij. Anders de combiotik.

 • Avatar
  Irma
  Geplaatst op 23:52h, 29 mei Beantwoorden

  Goede avond,
  Heb een vraagje.
  Ik neem nu probiotica voor moeder en kind om de darmflora van mijn ongeboren baby’tje al een eindje opweg te helpen. Nu ga ik straks hipp flesvoeding geven. Maar blijf ik dan daarnaast ook die probiotica nog aan zijn fles toevoegen tot dat het op is?
  Groetjes

  • Avatar
   Cecile Bol
   Geplaatst op 10:11h, 30 mei Beantwoorden

   Hai, ik heb geen flauw idee of het slikken van probiotica uberhaupt werkt. Maar in de Combi variant van HiPP zitten volgens mij probiotica. Het lijkt mij niet iets toevoegen in ieder geval, maar ik ben geen voedingsdeskundige.

  • Avatar
   Vera
   Geplaatst op 10:25h, 30 mei Beantwoorden

   Hey Irma,

   Ik ga ervan uit dat je geen borstvoeding gaat geven, want met borstvoeding hoef je in principe geen probiotica te geven (kan wel hoor)
   Met flesvoeding zijn probiotica zeker een waardevolle aanvulling, ook voor jonge baby’s. Een schepje/druppels in de fles is dan het makkelijkste, kun je gewoon doen! Heel veel plezier en geluk met jullie toekomstige spruit 😍

   Ps. Als je je baby’tje in de uren na de geboorte een paar keer aan de borst legt, dan krijgt hij het colostrum binnen. Dat is een heel geconcentreerd melkgoedje, daar zit alles in en dus eigenlijk de beste “probiotica” die je je kunt wensen 😄Misschien kun je dat overwegen? En dan kun je daarna meteen over op de fles. (ik wil me zeker niet opdringen met m’n ideeen 😅 maar een tip van mama naar mama mag altijd hè 😊)

 • Avatar
  Vera
  Geplaatst op 10:33h, 30 mei Beantwoorden

  Ahja natuurlijk, Cecile heeft gelijk, in de HIPP zit al probiotica 😂

  • Avatar
   Irma
   Geplaatst op 23:02h, 31 mei Beantwoorden

   Hoi hoi,
   Bedankt voor de reacties.
   Maar als ik het dus goed begrijp is zodra ik de hipp flesvoeding ga geven is probiotica niet meer nodig want het zit al in de hippflesvoeding!?
   En ik ga er eens over na denken om heb de 1e dag een paar keer aan te leggen.

 • Avatar
  Anna
  Geplaatst op 13:08h, 25 augustus Beantwoorden

  Wisten jullie dat uberhaupt nummer 2 geven helemaal niet nodig is? Je kan gewoon op nr. 1 blijven. Nr. 2 is namelijk een marketing truc!!

 • Avatar
  Cecile Bol
  Geplaatst op 10:26h, 22 september Beantwoorden

  Voor de vele volgers van dit artikel: ik heb nu ook een artikel geschreven over de snacks, chips en koekjes voor peuters van HiPP. Misschien ook interessant voor jullie? Zie hier: http://www.eigenwijsblij.nl/kind-opvoeding/hipp-lekkere-biologische-snacks-chips-en-koekjes-peuters

 • Avatar
  Emmy
  Geplaatst op 15:37h, 17 januari Beantwoorden

  Even een vraagje. Ik ben inmiddels hoogzwanger van ons 3e kindje. Onze eerste twee kindjes hebben een combinatie gehad van borstvoeding (wat niet volledig lukte) en vervolgens Nutrilon melkpoeder en tenslotte Friso comfort voeding. Beide kindjes waren hun eerste maanden erg onrustig. Moeite met drinken (snel vermoeid) en erg boos en huilerig omdat ze daardoor honger hadden en veel last van maagzuur en krampjes. Daarnaast hadden ze beiden last van eczeem (niet extreem, maar wel overal plekjes, vooral op rug, buik, armen en benen) en was vooral onze tweede vaak verkouden. Bij hem hebben we vaak gedacht aan een koemelkallergie omdat hij ook aardig veel melk teruggaf, maar de huisarts wilde het steeds eerst weer even aanzien… en zo hebben we anderhalf jaar met hem gekwakkeld. Nu met onze 3e op komst (en nog 2 kindjes die veel aandacht vragen) ben ik me dus goed aan het inlezen over (borst)voeding. Ook deze keer wil ik de eerste tijd wel een borstvoedingspoging wagen, maar als dit niet lukt, dan wil ik voor zover mogelijk meteen de juiste poedermelkvoeding in huis hebben, om dit kleintje de onrust van het wisselen van voeding te besparen.

  Nu lees ik veel positieve berichten over bijvoorbeeld Hipp zuigelingenvoeding. Nu is mijn vraag alleen, waarmee ik het beste kan starten. Mijn man heeft last van allergieën en lichte eczeem en onze twee eerste kindjes hadden ook eczeem en de tweede misschien zelfs wel een koemelkallergie, vandaar dat ik denk aan een hypoallergene voeding. Maar nu lees ik dat veel kindjes hier weer wat diarree en krampjes van kunnen krijgen, wat onze eerste twee kindjes ook hadden en ik graag voorkom, dus dan klinkt een comfort voeding weer beter. Maar ik vraag me af of dit nu bestaat bij Biobim, NannyCare en Hipp en wat nu de beste ‘startvoeding’ is om zo veel mogelijk van deze ongemakken voor ons 3e kindje te voorkomen. Heeft er iemand tips? Alvast bedankt!

  • Avatar
   Cecile Bol
   Geplaatst op 15:43h, 17 januari Beantwoorden

   Het blijft een kwestie van testen denk ik. Maar als je voor HiPP wilt kiezen en dan al meteen rekening wilt houden met allergieën: HiPP heeft ook een HA variant: http://www.hipp.de/milchnahrung/produkte/hipp-ha-combiotikR/ Ik weet alleen niet waar en of je dit in Nederland kunt kopen.

   • Avatar
    Emmy
    Geplaatst op 10:08h, 18 januari Beantwoorden

    Bedankt! Daar nijg ik nu denk ik ook het meeste naar. En als iemand nog andere tips heeft, of tips heeft waar het te koop is: welkom!

 • Avatar
  fam
  Geplaatst op 11:20h, 02 mei Beantwoorden

  DAg Ceclie,
  dank voor al je info, nuttig! Hoe maakte jij het flesje klaar? Water waarnemen magnetron of af koud water met wat gekookt water?
  groet Femke

  • Avatar
   Cecile Bol
   Geplaatst op 11:25h, 02 mei Beantwoorden

   Gekookt water in flesje, afvullen met koud water tot goede temperatuur en vervolgens de schepjes erbij.

 • Avatar
  Lindsay
  Geplaatst op 20:14h, 07 september Beantwoorden

  De bereidingswijze lijkt me wel ingewikkeld tegenover andere melkpoeders. Water koken tot x-aantal graden, laten afkoelen tot 37%. Wat zijn de ervaringen daarmee? Als je bvb een hele dag op stap bent, hoe pak je het dan aan?
  Het melkpoeder dat ik nu geef kan ik zelfs op kamertemperatuur geven.

  • Avatar
   Cecile Bol
   Geplaatst op 12:20h, 10 september Beantwoorden

   Volgens mij is dat ‘koken en dan laten afkoelen’ de standaard voor alle melkpoeders? Ik kookte altijd water, vulde de fles voor een derde, vulde af met twee derde koud water (samen dan dus 37 graden ongeveer) en dan de poeder erdoorheen. Als ik de hele dag op pad was, nam ik gekookt water in een thermosfles mee. Dat wordt natuurlijk wel steeds kouder, dus even voelen voor je gaat mengen.

  • Avatar
   Maai
   Geplaatst op 11:21h, 11 december Beantwoorden

   Ik maak de HIPP voeding heel simpel met warm water uit de kraan. Het leidingwater in Nederland is schoon genoeg en hoeft niet gekookt te worden.

 • Avatar
  Nelleke
  Geplaatst op 21:00h, 20 november Beantwoorden

  Hoe doen jullie dit met de houdbaarheid? Mijn kleintje drinkt nog maar 2 flessen per dag, dan doe ik dus 3 weken met de verpakking, maar hij is maar 2 weken houdbaar na openen. Zonde! Het is toch een duur product.

 • Avatar
  Emmy
  Geplaatst op 00:12h, 14 december Beantwoorden

  Oh! Nooit geweten. Wij doen wel vaker een week of 3/4 met een pak volgens mij. We maken er wel ook het bordje pap ‘s morgens mee. Dat scheelt misschien iets?

  • Avatar
   Nellek
   Geplaatst op 10:39h, 28 januari Beantwoorden

   Ja ik zit ook maar gewoon nog aan Hipp. Maar vind dit dus wel een nadeel. De groeimelk van Hipp is ook al zon groot pak van 900 gram, en je doet er gewoon langer mee als de aangegeven 2 weken. Beetje ondoordacht van Hipp. In Duitsland hebben ze ook kleinere verpakkingen begreep ik. Maar die zijn in NL niet verkrijgbaar……..

 • Avatar
  Eline
  Geplaatst op 21:23h, 27 januari Beantwoorden

  Beste Cecile, Bedankt voor je heldere review. We zijn net overgestapt van Hero naar Hipp. We hebben het idee dat ons zoontje ineens veel meer last heeft van krampjes. Heb jij dit ook zo ervaren? Zo ja, trok het snel weg? Ik overweeg nu namelijk om weer over te stappen naar Nutrilon voor krampjes.

  • Avatar
   Nelleke
   Geplaatst op 10:17h, 28 januari Beantwoorden

   Mijn dochter moest in het begin ook wel wennen aan HIPP. Zij had ook Nutrilon standaard, eerste 9 maanden.
   Daarna overgestapt op Hipp na wat onderzoek te hebben gedaan.
   Ze kon wel ineens een stuk beter poepen, bij Nutrlilon had ze altijd hele harde poep

   • Avatar
    Eline
    Geplaatst op 11:35h, 28 januari Beantwoorden

    Dankjewel. Dan houden we gewoon vol. Hopelijk trekken de krampjes snel weg.

  • Avatar
   Lisette den Hartigh
   Geplaatst op 09:27h, 09 juli Beantwoorden

   Hoe oud was jullie zoontje toen met de krampjes? Ik wil nml. ook graag overstappen maar hij is nu 14 weken en eigenlijk wel van krampjes af. Dus als hij die weer krijgt… maar goed. Nu ook vaak gekronkel. Heb het idee dat hij de voeding soms niet goed kan verteren. Komt vaak in zn slaap/wakker moment een boer naar boven met nog van dat oude klonterige melk spul. Dus hopelijk kan dat met Hipp beter verwerkt worden. Maar blijft een gok. Hopelijk een reactie! Het was al januari lees ik toen hierover geschreven werd.

 • Avatar
  Lisette den Hartigh
  Geplaatst op 09:30h, 09 juli Beantwoorden

  Hoe oud was jullie zoontje toen met de krampjes? Ik wil nml. ook graag overstappen maar hij is nu 14 weken en eigenlijk wel van krampjes af. Dus als hij die weer krijgt… maar goed. Nu ook vaak gekronkel. Heb het idee dat hij de voeding soms niet goed kan verteren. Komt vaak in zn slaap/wakker moment een boer naar boven met nog van dat oude klonterige melk spul. Dus hopelijk kan dat met Hipp beter verwerkt worden. Maar blijft een gok. Hopelijk een reactie! Het was al januari lees ik toen hierover geschreven werd.

  • Avatar
   Eline
   Geplaatst op 07:35h, 10 juli Beantwoorden

   Mijn zoontje was iets jonger, maar hij heeft niet erg last gehad van krampjes bij de overstap. Goed geleidelijk overgaan helpt. Dus eerst 1 schepje Hipp en de rest je oude voeding. Als dat 1 of 2 dagen goed gaat weer een extra schepje hipp en minder oude voeding. Ik ben erg enthousiast over Hipp. Succes!

 • Avatar
  Pauline
  Geplaatst op 13:49h, 30 oktober Beantwoorden

  Ik gebruik ook voorlopig nog Hipp maar wat ik echt super jammer en best gek vind (familie Hipp is best trots op hun product) is dat ze palmolie gebruiken…. Het is welliswaar biologisch geteeld maar ik vind toch dat we daar met z’n allen van af moeten ivm de schade voor de natuur, oerbossen, prachtige bomen en veel dieren die hun woonplek kwijtraken, die Palmolie plantages veroorzaken.

 • Avatar
  Pauline
  Geplaatst op 13:49h, 30 oktober Beantwoorden

  Ik gebruik ook voorlopig nog Hipp maar wat ik echt super jammer en best gek vind (familie Hipp is best trots op hun product) is dat ze palmolie gebruiken…. Het is welliswaar biologisch geteeld maar ik vind toch dat we daar met z’n allen van af moeten ivm de schade voor de natuur, oerbossen, prachtige bomen en veel dieren die hun woonplek kwijtraken, die Palmolie plantages veroorzaken.

Geef een reactie