Aardperen: wat kun je er in vredesnaam mee koken?

En dan is het weer zover. Mijn schoonmoeder komt aanzetten met een doosje aardperen uit eigen moestuin. De eerste keer wist ik totaal niet wat ik met aardpeer moest koken. De arme aardpeer (ook wel topinamboer) is dan ook een mooi voorbeeld van een vergeten groente. Maar door de jaren heen ben ik iets inventiever geworden. Veel recepten met aardpeer heb ik niet, maar het zijn wel favorieten. Over een tijdje heb ik zelf aardperen in de tuin, dus kom maar op met je eigen tips!

Wat is dat dan, een aardpeer?

De eerste keer dat ik het begrip aardpeer tegenkwam, was in een Engels kookblad. In Engeland heten aardperen Jerusalem artichokes. Met Jerusalem hebben aardperen echter niks te maken. Volgens Wikipedia is deze naam waarschijnlijk een verbastering van het Italiaanse girasole articiocco (zonnebloemartisjok). De aardpeer is een knol, de wortel, van een plant die verder eigenlijk ook best mooi om te zien is. Geen straf dus om aardperen in de tuin te hebben. Aardperen zijn best lang in het seizoen, namelijk van oktober tot maart. Toch zijn ze vaak lastig te krijgen. Het is zo’n vergeten groente dat supermarkten er niet vanaf kunnen komen (of dat denken ze). Vaak kun je ze wel vinden op de markt, gelukkig.

Koken met aardperen

In principe kun je aardperen met schil en al eten. In sommige gevallen wil je misschien toch van de schil af. Het schillen van aardperen is best lastig door al die hobbels, maar met een dunschiller redelijk goed te doen. Aardperen hebben gekookt ver weg iets van gebakken spek. Een leuke verrassing voor vegetariërs die de vettige smaak van gebakken spekjes missen. En daarom zijn aardperen ook zo’n leuke aanvulling in de vegetarische en veganistische keuken.

Bakken, soep, stoven

Ik kan er heel kort over zijn: aardperen gebruik je om te bakken, in een soep of in een stoofschotel. Je schijnt aardperen ook rauw te kunnen eten in een salade, maar dat trekt mij helemaal niet. Bakken is vrij simpel. De aardperen worden dan een bijgerecht à la gebakken aardappels. Was de aardperen goed, doe ze drie kwartier in de oven (180 graden) met olijfolie, rozemarijn en knoflook, en nom-nom-nom. Of snijd ze in heel dunne plakjes en pak de aardperen in de koekenpan met wat tijm en wederom wat knoflook.

Recept soep met aardpeer en pastinaak

Recept: soep met pastinaak en aardpeer

Aardperen zijn heel geschikt voor soep, mede door dat tintje van spek in de smaak. Mijn eigen favoriete soep met aardpeer is mijn soep met pastinaak, aardperen en kapucijners. Een echte lekkere wintersoep, veganistisch en klaar in 45 minuten. Bekijk hier mijn recept voor soep met pastinaak, aardpeer en kapucijners.

Dé stoofschotel van Jamie Oliver

Een gerecht dat ik echt mis sinds ik geen vlees meer eet is dé stoofschotel van Jamie Oliver. Of eigenlijk is het dé stoofschotel van zijn vrouw Jools, want toen dit recept in een boek kwam te staan, was het haar favoriet. Voor Jamie zijn de aardperen in dit recept optioneel; voor mij zijn ze natuurlijk es-sen-tieel, haha. Het recept van de stoofschotel van Jamie Oliver met aardpeer staat gelukkig gewoon online.

‘Draadjesvlees’ van jackfruit met wintergroenten

Mijn eigen creatie waar ik best een beetje trots op ben is een zogenaamde Ierse stoofschotel, maar dan vegan. Toen ik net met flirten met veganisme begon, las ik op allerlei plekken over jackfruit. Deze vrucht zou na koken een structuur hebben die heel goed het populaire ‘pulled’ vlees benadert. En inderdaad, dat is zo. Ik houd echter helemaal niet van ‘pulled pork’ enzo. Wel erg van stoofvlees. Ik besloot te gaan experimenteren met een stoofschotel (soort van draadjesvlees) met bier. En met succes! Mits je dus aardperen gebruikt, want die zijn echt noodzakelijk in deze Ierse stoofschotel met jackfruit, aardperen en Guinness.

Wat zijn jouw ervaringen met het koken met aardperen? Weet je nog recepten die ik zeker eens zou moeten proberen? We horen ze graag!

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

1 Reactie
  • Avatar
    Helma
    Geplaatst op 22:32h, 15 september Beantwoorden

    Ik gebruik de aardperen graag in de pompoensoep.
    Evenals pastinaken.
    Alles koken (pompoen,pastinaak,aardperen en als ik t nog heb, een beetje snijbiet), alles staafmixen.
    Smeerkaas met kruiden (of iets wat er op lijkt) toevoegen en klaar.
    Simpel, gezond, voedzaam.

Geef een reactie