8 x eerlijke & duurzame hotspots in Utrecht (Deel 1: Twijnstraat)

Eerlijke en duurzame winkels zijn er genoeg, maar het zijn net verborgen schatten… Je moet weten waar je ze kunt vinden! Daarom nemen we je in deze fair shopping guide mee naar een van de leukste straten van Utrecht: de Twijnstraat. Het is de oudste en de meest idyllische winkelstraat van Utrecht. Vrij van de ketens die we inmiddels allemaal wel kennen en vol met unieke, eerlijke boetiekjes. De leukste eerlijke hotspots hebben we voor jullie geselecteerd!  

Vollers 386


Deze winkel is de perfecte start van de dag: we love it! Janet Braas, de eigenaresse van deze conceptstore, heeft oog voor mooie spullen en een hart voor eerlijke en duurzaam geproduceerde items. Zo verkoopt ze onder andere By-Bar, een Nederlands kledingmerk met tijdloze items geproduceerd in onder andere Italië en Portugal. Daarnaast kan je hier ook het toffe tassenmerk ‘Wana Bana Design’ vinden. Deze tassen worden gemaakt door alleenstaande moeders uit Colombia. Hierbij is ook aandacht voor duurzaamheid: de tassen worden gemaakt van plaatjes uit oude kranten. Niet alles in de winkel is eerlijk of duurzaam geproduceerd, dus wil je meer weten over het product schroom je niet om het te vragen! Janet vertelt je met alle liefde meer over het product.

Oudegracht 386 Utrecht | website

Studio JUX


Studio Jux heeft als motto dat mode leuk moet zijn voor iedereen: van de designer en de mensen die de producten maken, tot degene die het draagt! In deze lichte winkel met scandinavische looks vind je kleding van het eigen merk Studio Jux, maar ook andere eerlijke merken zoals Armed Angels, Miss Green, People Tree en Kings of Indigo. Neem vooral ook even de tijd om de andere ‘guilt-free goods’ te bekijken: leuks voor in je interieur of om cadeau te geven.


De collectie van Studio Jux wordt gemaakt in Nepal, in eigen fabriek of door sociale ondernemingen en projecten die de ontwikkeling van vrouwen stimuleren. Wat opvalt is dat vaak gebruik wordt gemaakt van natuurlijke materialen als organisch katoen, hennep en een prachtig vegan alternatief voor zijde. Studio Jux is trots op de makers van de items die ze verkopen. Op het label in de kleding vindt je daarom een ‘handshake’ die verwijst naar de maker (zie afbeelding). Op de website of op een ansichtkaart in de winkel kun je zo de maker van je kledingstuk beter leren kennen. Hiermee laat Studio Jux zien dat ze volledig transparant zijn over de herkomst van hun kleding, iets wat bijzonder is in de mode-industrie!

Twijnstraat 7 Utrecht | website

Keek

Een dag shoppen is voor ons niet compleet zonder taartjes of lunch. De perfecte plek daarvoor is KEEK. Uit hun ambachtelijke en 100% biologische bakkerij komen de heerlijkste lekkernijen. Van chocoladetaart tot sandwiches en scones. Heerlijk: zowel om te proeven als om je heen te kijken. & kun je er geen genoeg van krijgen? Op de terugweg kun je in hun bakkerij (Oudegracht 362) ook iets lekkers meenemen voor thuis!

Twijnstraat 23 Utrecht | website

Mooi en Belle


De naam zegt het al: in deze interieurwinkel kun je volop inspiratie opdoen en moois vinden voor in je huis. Bij Mooi en Belle vind je meubels en accessoires voor in je huis of voor jezelf. Zoals kussens en bedlinnen van By Mölle en in de winter heerlijk zachte fairtrade sjaals van Bufandy. Ook vind je er deze prachtige kimono’s en hammamdoeken van Hammam 34. Handgemaakt in Turkije van licht en natuurlijk materiaal als bamboe en katoen. Niet alle merken die hier worden verkocht zijn fairtrade, voel je vrij om hiernaar te vragen.

Twijnstraat 37 Utrecht | website

It all starts with a postcard


Oké, heel eerlijk: we weten niet of deze winkel nou echt eerlijk is, maar fantastisch is het in ieder geval wel! Wij kunnen uren rondstruinen in deze winkel en cadeautjes bedenken voor iedereen. Wie wil je nu niet het boek geven: ‘100 reasons to panic about being awesome’?! Een beetje erkenning voor de zware kant van ons awesome bestaan mag best toch? Inslaan voor al die verjaardagen dus, want kaartjes geven en ontvangen overstijgt natuurlijk een simpel appje!

Twijnstraat 38 Utrecht | website

LIVSTORESIn deze winkel vind je labels met een eigen verhaal van nationale en internationale ontwerpers. De collectie is interessant voor zowel oudere als jongere dames. De enthousiaste eigenaresse Marjan vindt het vooral belangrijk dat een item echt bij jou past, hier helpt ze je dan ook met veel plezier bij.
Livstores verkoopt o.a. Fridays project, Elements of Freedom, stijlvolle regenjassen van Maium en vrouwelijke kleding voor de zakelijke vrouw van Marjolein Elisabeth.

Twijnstraat 41 Utrecht | website

GURUS

Minimalistisch, van hoge kwaliteit en gemaakt door Nederlandse designers. De winkel Gurus heeft een unieke collectie met merken zoals Rhumaa, Paala, Inti-knitwear. Deze merken zijn eerlijk geproduceerd en uniek door de kleine oplages. Vergeet niet een kijkje te nemen in de prachtige kelder!

Twijnstraat 69 Utrecht | website

IJs & Zopie


Sluit (of nog beter, begin) de dag met een ijsje van IJs & Zopie. Heerlijk italiaans ijs gemaakt van zoveel mogelijk biologische en fairtrade ingrediënten. Zo wordt er voor het roomijs biologische melk en fairtrade rietsuiker gebruikt en maken ze ook ijs van Tony’s chocolade 😍. Niets om je schuldig over te voelen dus (wij zeggen niks over de calorieën). IJS en Zopie is het hele jaar open!

Twijnstraat 79 Utrecht | website

Avatar
Anne & Elrike

Wij zijn Anne & Elrike. Of je nou een duurzame goeroe bent of net hebt gehoord over eerlijke kleding: met ons blog willen wij je inspireren in jouw zoektocht naar een eerlijke en duurzame kledingkast. Samen maken we van elke vrijdag, Fair Friday!

Geen reactie's

Geef een reactie