GUILT-FREE EARCANDY: onze 15 favoriete duurzame sieraden merken!

Van statement oorbellen tot subtiele kettinkjes – als er iets is waar we geen genoeg van kunnen krijgen, dan zijn het wel sieraden! Het is het perfecte middel om een outfit net even iets extra’s te geven. Tijdens onze zoektocht hebben wij al heel wat eerlijke en duurzame sieraden merken leren kennen. En de lijst blijft groeien! Wij hebben onze 15(!) favoriete eerlijke en/of duurzame sieraden merken geselecteerd, dus smullen maar van die earcandy!

Waarschuwing: Wij werden nogal hebberig tijdens het maken van dit blog. Misschien is het dus slim om jouw favorieten eerst op een wishlist te zetten voordat je geen eten meer hebt aan het eind van de maand… 

Wist je dat… Bij het winnen van zilver en goud mensenrechten zelden worden gerespecteerd? Kinderarbeid, verplichte arbeid of discriminatie zijn geen uitzonderingen. 90% (ongeveer 25 miljoen mensen) van de goudzoekers wonen bijvoorbeeld in arme en afgelegen gebieden en werken met de hand. Wij geven daarom voorkeur aan sieraden die zijn gemaakt van gecertificeerd of gerecycled zilver of goud. In het laatste geval is het nog duurzaam ook! Bij de merken in deze lijst is vermeld of ze met deze materialen werken.

1. Wolf & moon

De eerste in onze lijst van duurzame sieraden merken is: Wolf & Moon! Het merk is opgericht door de Britse designer Hannah Davis. Haar collectie is geïnspireerd door de natuur, architectuur en kunst. Elk sieraad is handgemaakt in hun studio in Londen. Naast dat het eerlijk geproduceerd is, geeft Wolf & Moon ook aandacht aan duurzaamheid. Zo gebruiken zij enkel FSC-gecertificeerd hout en beperken zij restafval tot een minimum.

Duurzame sieraden merken - Wolf and Moon

2. Riverstones

Riverstones is een van de eerste duurzame sieraden merken die we leerden kennen. Het merk heeft zich door de jaren heen meer en meer ontwikkeld: iets wat we heel graag zien! Zo heeft eigenaresse, Roja Brall, haar eigen fabriek opgezet in Bali om de productie zo duurzaam en eerlijk mogelijk te maken. We vinden het erg mooi om te zien dat hoe meer we investeren in dit soort merken, hoe meer zij zich ook kunnen ontwikkelen!

Duurzame sieraden merken - Riverstones

3. Wildthings

Tja, ongeveer alles wat dit merk verkoopt is om wild van te worden. Alle sieraden worden onder eerlijke omstandigheden geproduceerd in Bali. Daarnaast maken zij ook gebruik van eerlijke materialen. Zo gebruiken zij enkel recycled zilver en werken met gecertificeerd goud. Zelf hebben wij ook oorbellen van Wildthings en zijn ook erg enthousiast over de kwaliteit: de goldplated oorbellen zijn na heel veel dragen nog steeds ‘gold’.

Duurzame sieraden merken - Wildthings

4. Ana Dyla

Dit sieraden merk kennen wij nog niet heel lang, maar we waren meteen fan! Het merk staat voor exclusiviteit: alles wordt op een kleinschalig manier geproduceerd, zodat jouw sieraden uniek blijven. Daarnaast worden deze eerlijk geproduceerd in Turkije + werken zij enkel met gerecycled zilver en goud. Zoals je ziet, wij zijn gek op hun ontwerpen👇 – en jij?

Duurzame sieraden merken - Ana Dyla

Foto gemaakt door: Leonne photography / Locatie: Heerenhuisch

5. Jukserei

Oeh la la, we zijn een beetje verliefd geworden op de sieraden van Jukserei. De sieraden zijn ontworpen in Berlijn en worden met de hand gemaakt door een familiebedrijf in Italië. Designer Chanette Anderson kiest er bewust voor om niet mee te gaan in fashion trends en biedt daarmee een tijdloze collectie aan!

Duurzame sieraden merken - Jukserei

6. A Beautiful Story

‘Er was eens een kleine fairtrade zilverfabriek in Kathmandu, de hoofdstad van Nepal. We gaan even terug naar het jaar 2005. In dat jaar werkten er zo’n twintig zilversmeden in de fabriek, stuk voor stuk vakmensen die de prachtigste sieraden maakten. Dambar, de eigenaar van de fabriek, wilde graag meer klanten voor zijn producten, zodat hij zijn zilversmeden continu van werk kon voorzien. Dat bericht bereikte Cathelijne Lania, de oprichtster van A Beautiful Story.’  Het merk verdient zijn naam dus zeker, er zit een prachtige verhaal achter dit merk! Maar dat niet alleen, want ook hun sieraden vallen in de smaak. De sieraden van A Beautiful Story zijn dan ook inmiddels in heel veel winkels te vinden!

Duurzame sieraden merken - A Beautiful Story

7. Manarola

Een sieraden merk met één design. Veel keus heb je dus niet, maar eerlijk is eerlijk – dat is ook niet nodig in dit geval. Deze oorbellen zijn namelijk prachtig én geproduceerd in Frankrijk.

Duurzame sieraden merken - Manarola

Foto gemaakt door Louise van @aliaslouiseblog – een aanrader om te volgen!

8. Golden Oasis

De aarde, zon, maan, sterren & alles wat nog meer te vinden is in de kosmos, wordt gebruikt als inspiratie voor de ontwerpen van Golden Oasis. Wij zijn gek op de ontwerpen van dit merk zeker doordat het ook een vintage touch heeft! Er wordt gebruik gemaakt van 100% gerecycled zilver en traceerbaar goud. Kwaliteit en duurzaamheid is erg belangrijk bij Golden Oasis en dit is door het hele merk te zien. De sieraden zijn zo gemaakt dat ze lang meegaan en daarbij heeft zij zelfs een golfplating service om je sieraad opnieuw van een gouden laagje te voorzien! Hoe mooi is dat?!


9. Ruby Jack

In haar studio maakt Ruby alle sieraden zelf met de hand. Haar inspiratie komt van experimentele muziek, de kledingkast van haar moeder en verzonnen vergeten steden (hierdoor weet je toch eigenlijk al dat haar sieraden fantastisch zullen zijn…). De collectie bestaat uit grafische, statement items – ontworpen om een gesprek te doen laten ontstaan. En wij zijn niet de enige die ondersteboven zijn van dit merk: het heeft ook de aandacht getrokken van Zarina Akers (stylist van Beyonce) en Villoid (Alexa Chung’s boetiek).

Duurzame sieraden merken - Ruby Jack

10. Sorella Amsterdam

Sorella Amsterdam verdient zeker een plekje in onze lijst: het is een van de meest innovatieve en duurzame sieraden merken die we kennen. Hoe ze dit doen? Ze toveren oude kettingen en armbanden in nieuwe schatten. We houden van de creativiteit van de zussen, Kim en Kirsten. Daarnaast laten ze ook zien dat duurzaam en eerlijk niet altijd een hoog prijskaartje heeft. Zo liggen de prijzen tussen de 8,95 en 9,95 euro!

Duurzame sieraden merken - Sorella

11. Paloma Wool

Je kent dit merk misschien van hun (stunning) kledingcollectie – maar zij maken ook prachtige sieraden. Net zoals hun hele collectie: het is lekker out of the box en dat is nu net wat we nodig hebben bij statement oorbellen!

Duurzame sieraden merken - Paloma Wool

12. Barelli Manon

Het is adembenemend… Verder valt er niet veel te zeggen over dit merk, neem maar een kijkje en je snapt waarom dit merk ertussen staat. PS: je moet wel een beetje sparen voor deze oorbellen…

13. Neinties

Naast statement oorbellen, houden we ook van subtielere varianten. Het sieraden merk Neinties is perfect voor een minimalistischere look! Alle sieraden van Neinties zijn eerlijk gemaakt. Het grootste deel in Denemarken en een deel in Thailand. De materialen komen van kleinschalige ambachtslieden en fabrieken.

Duurzame sieraden merken - Neinties

Foto gemaakt door: Leonne photography / Locatie: Heerenhuisch

14. Young Frankk

Ken je dat? Dat je gouden oorbellen koopt, maar dat ze na een tijdje helemaal zilver zijn? In dat geval is het goldplated laagje eraf gesleten. De oorbellen van dit merk zijn goldfilled – hierdoor blijven jouw sieraden extra lang goud, hoe fijn (en duurzaam) is dat! Alle sieraden zijn daarnaast handgemaakt en ontworpen door Christine Young.

Duurzame sieraden merken - Young Frankk

15. Taj

We sluiten deze lijst van eerlijke en duurzame sieraden merken af met: Taj. Een bohemian sieradenmerk dat is opgericht door twee zussen, Choanou-Beau & Shardey-Lynn. Bij Taj worden alle sieraden onder eerlijke arbeidsomstandigheden op Bali gemaakt van gerecycled zilver of goud! Daarnaast zijn er nog heel veel mooie dingen over dit merk te zeggen – maar vooral is te zien dat de schoonheid achter deze sieraden ook zeker te zien is aan de buitenkant. 

Duurzame sieraden merken - Taj

We hopen dat je net zo enthousiast bent over deze merken als wij! Wil je meer duurzame merken leren kennen? Lees dan ook ons blog met onze favoriete kleurrijke merken of spijkerbroeken merken.
Xxx Anne & Elrike

PS: De foto’s uit dit blog zijn afkomstig van en eigendom van de merken zelf.

Avatar
Anne & Elrike

Wij zijn Anne & Elrike. Of je nou een duurzame goeroe bent of net hebt gehoord over eerlijke kleding: met ons blog willen wij je inspireren in jouw zoektocht naar een eerlijke en duurzame kledingkast. Samen maken we van elke vrijdag, Fair Friday!

Geen reactie's

Geef een reactie