Homegrown Denim: katoen uit Nederlandse kas

De katoenindustrie staat bekend om zijn milieu-impact. Dat weten we. We zouden heel graag kleding maken van katoen waarvan we weten dat het eerlijk wordt geproduceerd. G-Star doet hier, in samenwerking met Wageningen University & Research en Dutch Cotton, een gooi naar. Ze doen dat met de introductie van de ‘Homegrown Denim’ collectie, geproduceerd met lokaal gekweekt katoen, uit een kas.

Het probleem met katoen

Katoen is relatief makkelijk te telen, maar heeft een grote impact op het milieu. Er wordt bijvoorbeeld veel landbouwgrond ingenomen en er kan tot wel 10.000 liter water nodig zijn om 1 kilo katoen te produceren. Daarnaast gedijt de katoenplant het best in een heel specifiek, warm klimaat. Hierdoor staan de katoenvelden vaak aan het begin van een lange en complexe supply chain. Daar komt nog bij dat de internationale vraag naar duurzaam katoen enorm toeneemt, terwijl er een groot tekort aan is. Wat als er een andere, duurzamere manier zou zijn om katoen te kweken, overal ter wereld?

De innovatie

In een onderzoeksfaciliteit in Bleiswijk is bestudeerd hoe katoen geteeld in kassen de kwaliteit van textiel kan verbeteren en tegelijkertijd de ecologische impact kan verminderen. Uiteraard ook zaken als de opbrengst per klant werd gemonitord. Voor het terugdringen van de impact op de planeet werden strategieën als het inzetten van precisie-irrigatie en hernieuwbare energie verkend. Daarnaast werd er gekeken naar financiële haalbaarheid en marktpotentie.

Bemoedigende resultaten

De onderzoeksresultaten tonen aan dat katoen geteeld in kassen betere opbrengsten en een langere levensduur van planten kan bieden. Door katoen in een kas te telen, is het mogelijk de planten te laten groeien tot een hoogte van vier meter, wat de opbrengst aanzienlijk vergroot; soms wel vijf tot drieëntwintig keer meer dan traditionele teeltmethoden.

De gecontroleerde omgeving van de kas biedt meerdere voordelen. Zo verlengt het het groeiseizoen, omdat de omstandigheden het hele jaar door optimaal blijven, onafhankelijk van de seizoenen buiten. Dit stelt de planten in staat langer en productiever te groeien. Bovendien beschermt de kasomgeving de katoen tegen weersextremen en vervuiling, waardoor het eindproduct schoner en witter is.

Een ander significant voordeel van het kweken in een kas is de natuurlijke bescherming tegen ongedierte en ziektes, wat de behoefte aan kunstmatige gewasbescherming vermindert. Dit niet alleen spaart kosten, maar vermindert ook de ecologische impact van chemische middelen.

Het watergebruik binnen de kas is een ander opmerkelijk aspect. Door regenwater op te vangen en te hergebruiken, kan er tot wel 95% water worden bespaard per kilo geproduceerd katoen. Daarnaast voorkomt de substraatteelt in kassen bodemerosie, wat essentieel is voor het behoud van de vruchtbaarheid en gezondheid van de bodem.

De lokale productie die door kasgeteelde katoen mogelijk wordt gemaakt, draagt bij aan de duurzaamheid en de economische veerkracht van de gemeenschap. Door de productie dichtbij huis te houden, worden transportbehoeften drastisch verminderd, wat resulteert in lagere uitstoot en minder transportkosten.

Tenslotte maakt de kasomgeving het mogelijk om meerdere teeltrondes per jaar te realiseren, wat de levensduur van de planten verlengt en zorgt voor een continuïteit in productie. Dit alles samen vergroot niet alleen de duurzaamheid maar ook de productiviteit van de katoenteelt, wat uiteindelijk ten goede komt aan zowel de planeet als de lokale economie.

Kortere supply chain

Met de eerste oogst kasgeteeld katoen is G-Star op zoek gegaan naar lokale leveranciers (zie hieronder) die samen met hen de allereerste volledig lokaal geproduceerde en gefabriceerde jeans konden creëren. Ieder onderdeel van het verwerken van het katoen en het maken van de jeans vond plaats in Nederland. Van het ontpitten (katoenzaadjes uit de bollen halen) tot het spinnen, weven, naaien, verven en afwerken. Bovendien maakte G-Star voor het transport tussen de leveranciers gebruik van elektrische voertuigen, waardoor de kortst mogelijke supply chain met de minste impact werd gerealiseerd.

Van deze eerste oogst kasgeteeld katoen zijn een aantal unieke G-Star prototypes gemaakt. Deze jeans zijn niet te koop.. De hierna volgende lichtingen wel.

Partners

Katoen & ontpitten: Wageningen University & Research (Bleiswijk), Dutch Cotton B.V. (Amsterdam)
Spinnen: Spinning Jenny (Nijverdal)
Weven: Enschede Textielstad (Enschede)

Naaien en afwerking: G-Star Headquarters (Amsterdam)
Garen: Liberty Threads (Rotterdam)
Verven: Blueprint Amsterdam (Lijnden)
Labelen: EE Labels, Van Engelen & Evers B.V. (Heeze)

Tags:
Danny Oosterveer
Geen reactie's

Geef een reactie