13 jun Recept: Italiaanse broodsalade (panzanella)
Een flinke bak panzanella, oftewel Italiaanse broodsalade, als lunch wegtikken is iets waar ik echt naar uit kan kijken. Mijn man, aan de andere kant, wil er zo min mogelijk mee te maken hebben. Dat ligt denk ik aan de rauwe rode ui en rauwe knoflook die in deze lunchsalade zit. Misschien niet eten als je een uur later een zakelijke afspraak hebt. Maar op ieder ander moment… mag je mij dit voorschotelen. Vandaar dat ik graag mijn recept met jullie deel.
Mooie manier om oud brood te gebruiken
De panzanella is een traditioneel Italiaans recept, waar tig varianten op bestaan. Jamie Oliver heeft er een met heel veel ingrediënten; Nigella Lawson haar recept voor Italiaanse broodsalade is juist erg eenvoudig. Ik maak al jaren haar variant; ik schreef er ook al eens over in mijn artikel met recepten met oud brood. Maar door de tijd heen is mijn recept steeds meer gaan afwijken van de originele panzanella van Nigella Lawson. Al is het alleen maar omdat ik veel te lui ben om tomaten te ontvellen. Serieus, waarom zou je dat in vredesnaam doen? Bovendien maak ik het tegenwoordig gewoon wanneer ik er zin in heb, niet wanneer ik toevallig oud brood heb. Vers brood wordt gemakkelijk ‘oud’ brood in de broodrooster.
Ingrediënten Italiaanse broodsalade / panzanella (2 personen)
- 250 gram oud of oud gemaakt brood (8 boterhammen)
- 1 kleine rode ui, in dunne halve manen
- 1 kleine teen knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 2 eetlepels rodewijnazijn
- theelepel Maldon zout (it’s a thing) of flinke snuf gewoon zout
- 500 tot 600 gram lekkere tomaten
- 8 eetlepels goede, smakelijke olijfolie
- flink wat verse basilicum
Bereiding Italiaanse broodsalade / panzanella
- Neem een grote kom of pan. Doe hier de ui en knoflook in samen met de twee azijnen en het zout. Laat lekker staan terwijl je de rest van de ingrediënten voorbereidt.
- Snijd de tomaten in kleine stukjes. Maak je brood oud als het dat niet al is en snijd het brood in dobbelsteentjes. Snijd of knip de basilicum in reepjes.
- Doe nu de tomaten en het brood in de kom met de in azijn gemarineerde ui en knoflook. Giet de helft van de olijfolie erbij en hussel de broodsalade vervolgens flink.
- Doe nu de basilicum erbij en de tweede helft van de olijfolie. Hussel opnieuw goed door elkaar. Ik doe dit in twee fases, omdat ik het gevoel heb dat de olijfolie dan beter mengt met de rest van de ingrediënten en de basilicum bovendien niet zo sneu kneust.
- Je panzanella is klaar! Eet meteen op of laat een paar uur staan; het kan allebei. Ideaal voor een picknick na een lange wandeling dus ook. Eet smakelijk!
Geen reactie's