10 februari: verwarm jezelf, niet de wereld op Warmetruiendag!

Je denkt misschien: de verwarming een beetje zachter zetten zet echt geen zoden aan de dijk. Maar heus, 1 graad lager scheelt al 6% CO2. En als je liever vanuit je portemonnee redeneert: 1 graad lager scheelt je zo’n 80 euro per jaar. Dat het besparen van energie helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn, kun je ervaren tijdens de Warmetruiendag. Doe mee, trek op vrijdag 10 februari 2017 een warme trui aan, zet de kachel een graad lager en bespaar direct energie!

Zelf energie besparen; simpeler kan het niet

Elk jaar opnieuw doen er duizenden, duizenden, duizenden Nederlanders mee aan de Warmetruiendag. Immers, de groenste energie is de energie die je niet gebruikt. Het is echt een nationale dag van energiebesparing geworden: je zet de thermostaat tenminste één graad lager en bespaart op die manier 6% per graad. Het accent ligt op het ‘zelf doen’. Een beetje zoals de quote van vroeger: ‘Een beter milieu begint bij jezelf’.

warmetruiendag-infographic

Haal je mafste trui uit de kast!

Als je je warm kleedt (of gewoon een beetje doorbikkelt of een warm kleedje erbij pakt), kan de verwarming best een graadje lager. Natuurlijk zou elke dag Warmetruiendag moeten zijn, maar het is al heel wat om er één dagje bewust bij stil te staan. Erg leuk ook voor een vrolijke actie op scholen en in bedrijven: haal die winterse truien met overdreven patronen maar tevoorschijn! Doe je mee? Meld je dan aan op de speciale actiesite www.warmetruiendag.nl en plant een vlag op de plek op de kaart waar jij op 10 februari de kachel lager gaat zetten.

Avatar
Redactie Eigenwijs Blij
4 Reactie's
 • Avatar
  simpel, met een snufje liefde
  Geplaatst op 13:26h, 10 februari Beantwoorden

  Ik las er vanochtend ook al iets over. Ik vind het een goed plan. Ik heb de verwarming toevallig deze week bewust vaak uitgezet om te besparen. Vandaag doe ik dat dus een beetje extra!

 • Avatar
  Floortje
  Geplaatst op 17:25h, 13 februari Beantwoorden

  Draag ook dagelijks wollen trui in de kou, hele gezin doet dit en wij hebben de kachel ook paar graden lager.
  Maar zeker niet om de CO 2 uitstoot te verminderen.
  Integendeel, bomen ademen dit in. Hoe meer ervan, hoe weelderiger het bos. En daar houd ik van. Meer CO 2 is juist goed. En wat ademen bomen uit? Zuurstof!

  De wereld omkeren is het om te pleiten voor weinig CO 2 in de lucht.
  Ongelofelijk dat zoveel mensen zich dit laten aanleunen.
  Dezelfde gekte als dat het goed voor het milieu zou zijn om bomen en andere natuurlijke materialen op te stoken in biomassa centrales…
  Laat die bomen toch staan!
  En voor de “CO 2 reductie is goed” gelovigen: wat denk je dat er in grote hoeveelheden vrij komt, bij houtstook?

  Hoe kan het dat op regerings- en europees niveau, dergelijke ideeën serieus behandeld en zelfs ondersteund en uitgevoerd worden?
  Ik hoop dat mensen meer zelf na gaan denken.

 • Avatar
  Marlinde van der Heijden
  Geplaatst op 10:50h, 16 februari Beantwoorden

  Sinds ik al maanden koud ‘af douche’, heb ik het stukken warmer en loop vaak buiten zonder jas aan. De verwarming kan dan elke dag een stukje lager en anders dus een warme trui met een kop thee.

  • Avatar
   Cecile Bol
   Geplaatst op 12:56h, 16 februari Beantwoorden

   Dat koud afdouchen, ik ken inmiddels zo veel mensen die dat doen. Misschien toch ook maar eens mee beginnen.

Geef een reactie