16 liedjes over de pracht van de natuur en het buitenleven: Hurrah for Nature

Van alle thema’s voor Eigenwijs Blije muziek die ik voor deze serie bedacht had, dacht ik dat dit de meest simpele zou zijn om samen te stellen. Genieten van de natuur en het leven buiten, dat is immers een enorm breed thema! Toch? Niets bleek minder waar, maar desondanks help ik je graag een beetje extra genieten van deze zomer met deze playlist met 16 liedjes over de kracht van de natuur en hoe fijn het is om buiten te zijn: Hurrah for Nature.

Toen ik begon met nummers verzamelen, dacht ik meteen aan Heart of the Country van Paul McCartney en Op Fietse van Skik. Beide gaan op hun eigen manier over de vrijheid die je om je heen voelt op het platteland.

Maar na deze twee fijne nummers, bleef het een tijdje stil in mijn hoofd. De meeste nummers over de natuur bleken juist heel naargeestig. Bijvoorbeeld over hoe de mens de natuur kapot maakt. Of de natuur deed ‘slechts’ dienst als metafoor of als setting voor het verhaal in het nummer. Een mooi voorbeeld dat toch ook wel een plekje op deze lijst verdient, is natuurlijk Big Yellow Taxi van Joni Mitchell.

Don’t it always seem to go
That you don’t know what you’ve got til its gone
They paved paradise
And put up a parking lot

Opvallend wel dat ik uiteindelijk nog heel wat liedjes tegenkwam die specifiek over een tuin gaan. Johnny’s Garden (1972) van Stephen Stills bijvoorbeeld. Dit nummer gaat over het Engelse huis met tuin in Elstead Surrey dat de Amerikaanse muzikant kocht van Ringo Starr, en die had het weer van Peter Sellers en de tuinman heette… Johnny! In de prachtige film Being There speelt Peter Sellers een simpele op Johnny gebaseerde tuinman die het zelfs -ongewild- tot adviseur van de president schopt. Stephen Stills verbleef graag in zijn Engelse countryhouse en vooral in Johnny’s garden:

There’s a place
I can get to
Where I’m safe
From the city blues
And it’s green
And it’s quiet
Only trouble was
I had to buy it

Jimmie Rodgers doet een duit in het zakje met English Country Garden en Van Morrison maakt er zelfs een (prachtige) spirituele sessie van met In the Garden:

No guru, no method, no teacher
Just you and I and nature
And the Father in the garden

Liever een nuchtere kijk op het plezier van een tuin? Dat bezingt Ede Staal in Mien Toentje.

Een ander thema dat vaak langskwam in mijn zoektocht is niet alleen het plezier van de natuur en het buitenleven, maar dan vooral in contrast met het leven in de stad. Zo heeft Steve Miller het helemaal gehad met het stadsleven in Going to the country. Ook Allen Toussaint maakt een duidelijk statement: Out of the City (Into Country Life).

Out of the city sniffin’ country breeze
Play my upright piano just as long as I please
Pipes of sunshine peepin’ through the clouds
Away from the hustle and the fumblin’ crowds
Out of the city into country life
Where the grass is greener on every side, oh yeah

Maar de stad heeft ook zo zijn voordelen. Jonathan Richman kan niet kiezen en wil in City vs. Country het beste van twee werelden.

I want to be with my friends by the fire and the starlight
But I want music, music in my life
Yes, I want a bar hoppin’ music scene
And I want to pick from ten or fifteen
I want the city but I want the country too.

Een nummer dat wel echt tot denken aanzet is (Nothing But) Flowers van Talking Heads. Eigenlijk een soort omgekeerde Big Yellow Taxi. Want waar vroeger supermarkten en asfaltwegen waren, is nu niks te zien dan bloemen, bloemen, bloemen.

Een leuke verrassing voor mijzelf is Calypso van John Denver. Dit nummer is een eerbetoon aan Jacques-Yves Cousteau, de David Attenborough van de zee. Mooi om stil te staan hoeveel liefde voor de natuur je eigenlijk kunt voelen door hoe het via de televisie tot je komt. En de wereld is natuurlijk ook gewoon prachtig. Of wonderful, zoals Louis Armstrong zo mooi zingt.

Mijn hele lijst, Hurrah for Nature (2018), kun je luisteren op Spotify. En ik hoor natuurlijk graag welke nummers je mist!

Hurrah for Nature (2018)

 1. Heart Of The Country – Paul McCartney
 2. Johnny’s Garden – Stephen Stills
 3. City vs. Country – Jonathan Richman
 4. Big Yellow Taxi – Joni Mitchell
 5. Out of the City (Into Country Life) – Allen Toussaint
 6. Going To The Country – Steve Miller Band
 7. In the Garden – Van Morrison
 8. Mien Toentje – Ede Staal
 9. English Country Garden – Jimmie Rodgers
 10. Mother Nature’s Son – The Beatles
 11. Op Fietse – Skik
 12. Little Bird – The Beach Boys
 13. Calypso – John Denver
 14. (Nothing But) Flowers – Talking Heads
 15. Nature Is The Law – Richard Ashcroft
 16. What A Wonderful World – Louis Armstrong
Chris Jules
Chris Jules

Muziekfan | Luisteraar & verzamelaar | Zingen en spelen... beter van niet | Samenwonend met kat Stevens

Geen reactie's

Geef een reactie