20 liedjes over female empowerment & seksueel geweld: We Are Every Woman #metoo

Vandaag is het International Women’s Day, zoals elk jaar op 8 maart. Ik weet niet precies wat het thema is dit jaar, maar eigenlijk is er op dit moment maar één thema gaande op dit gebied: de #metoo-movement. Voor mij aanleiding om ook een lijst met liedjes te verzamelen die dit thema raken. Het werd een lijst met oude nummers, nieuwe nummers, pijnlijke nummers en luchtige nummers. Van alle kanten kijken ze naar de huidige stap aan empowerment die vrouwen (gelukkig) doormaken, met alle gradaties van seksueel geweld in het middelpunt van dat alles.

Ik wist al meteen dat ik de lijst wilde beginnen met een medley van Aretha Franklin en wilde eindigen met James Brown. Want wist je dat het iconische nummer ‘Respect’ eigenlijk is geschreven door Otis Redding en in zijn 1965-variant bepaald geen geëmancipeerd nummer was? Aretha veranderde de lyric ‘But all I’m askin’ is for a little respect when I come home’ naar ‘Is for a little respect when you get home’. Uit min of meer hetzelfde jaar (1966) stamt ‘It’s a Man’s Man’s Man’s World’ van James Brown, voor velen waarschijnlijk bekend als ‘This is a man’s world’. Een mooi cirkeltje van ‘R-E-S-P-E-C-T’ naar ‘But it wouldn’t be nothing, nothing, not one little thing, without a woman or a girl’; je kunt de playlist zo op repeat all zetten.

Een pittige tekst waar ik niet omheen kon voor deze lijst is John Lennon en Yoko Ono – ‘Woman is the Nigger of the world’.

We tell her home is the only place she should be
Then we complain that she’s too unworldly to be our friend
Woman is the nigger of the world, yes she is
If you don’t believe me take a look to the one you’re with
Oh woman is the slave to the slaves

Toe maar dan. Ry Cooder hield zich ook met dit thema bezig. Maar ik ben er nog niet over uit of zijn ‘Women Will Rule The World’ ironisch bedoeld is of juist niet. Zeker scherp en grappig is Nick Lowe met ‘All Men Are Liars’.

Maar we blijven wel een beetje om de hete brij heen breien met die grappige mannen. ‘Get Your Hands Off My Woman’ van The Darkness klinkt nog steeds grappig, maar begint al gevaarlijk seksueel te worden.

I’ve got no right to lay claim to her frame
She’s not my possession
You cunt
Get your hands off my woman motherfucker

Tijd om de vrouwen erbij te halen. Pijnlijk, maar fantastisch: ‘Me And A Gun’ van Tori Amos. Haar a capella nummer waarin ze vertelt over haar eigen verkrachting gaat door merg en been zonder onsmakelijk grafisch te worden. A true work of art.

Van vergelijkbare orde is ‘Letter to Mom’ van Iris DeMent waarin de verteller aan haar moeder vertelt hoe haar stiefvader zich ooit aan haar vergreep.

Tijd voor wraak. En voor een krachtige mep terug. Natuurlijk is er plek op de lijst voor ‘These Boots Are Made For Walkin” van Nancy Sinatra en ‘You Don’t Own Me’ in de versie van Dusty Springfield. Maar er zijn ook prachtige nummers in de afgelopen jaren geschreven. Een zwak heb ik voor ‘Praying’ van Kesha, een nummer dat ongetwijfeld over producer Dr.Luke gaat en zo anders dan anders is omdat ze haar belager niet dood wenst, maar juist hoopt dat hij een beter mens wordt.

Iconisch voor de #metoo-movement is echter ‘Till It Happens To You’ van Lady Gaga; in 2016 al adembenemend tijdens de Oscars en toen was #metoo nog niet eens begonnen.

You tell me it gets better, it gets better in time
You say I’ll pull myself together, pull it together
You’ll be fine
Tell me what the hell do you know
What do you know
Tell me how the hell could you know
How could you know
‘Til it happens to you, you don’t know
How it feels

Luister als afsluiter naar het gedicht ‘A Story Like Mine‘ dat niet op Spotify staat, maar wat tijdens de Womens March 2018 op 20 januari 2018 werd voorgedragen door de schrijfster ervan: Halsey, een singer-songwriter uit New York.

Mijn hele lijst, We Are Every Woman #metoo (2018), kun je luisteren op Spotify. En ik hoor natuurlijk graag welke nummers je mist!

We Are Every Woman #metoo (2018)

 1. I’m Every Woman / Respect – Aretha Franklin
 2. All Men Are Liars – Nick Lowe
 3. Sex Yeah – Marina and the Diamonds
 4. Woman Is The Nigger Of The World – John Lennon
 5. Me Too – Haley & Michaels
 6. Get Your Hands Off My Woman – The Darkness
 7. You Don’t Own Me – Dusty Springfield
 8. Me And A Gun – Tori Amos
 9. Letter to Mom – Iris DeMent
 10. Til It Happens To You – Lady Gaga
 11. These Boots Are Made For Walkin’ – Nancy Sinatra
 12. She Got Arrested – The Interrupters
 13. Strong Woman – Jen Cloher
 14. Quiet – MILCK
 15. Women Will Rule The World – Ry Cooder
 16. 18 Wheeler – P!nk
 17. I’m Gonna Tear Your Playhouse Down – Ann Peebles
 18. Praying – Kesha
 19. Most Girls – Hailee Steinfeld
 20. It’s A Man’s, Man’s, Man’s World – James Brown
Chris Jules
Chris Jules

Muziekfan | Luisteraar & verzamelaar | Zingen en spelen... beter van niet | Samenwonend met kat Stevens

Geen reactie's

Geef een reactie