20 liedjes over Trump, de VS & de Divided State of America

Ik weet het niet. Ik had geloof ik niet gedacht dat Donald Trump zijn eerste jaar als president van de Verenigde Staten zou halen. Maar de inhuldiging (en de daarbij behorende protesten) is inmiddels alweer een jaar geleden en meneer Kanarie zit nog steeds op de troon. Enige mooie bijkomstigheid is wellicht de hoeveelheid pittige liedjes over Donald Trump, Amerika en de huidige treurige staat waarin het land zich bevindt. Ik maakte een playlist, Soundtrack to the Divided State of America (2017-2018), van 20 nummers over Trump en de VS. Een paar klassiekers, maar verrassend (of misschien wel niet verrassend) veel nieuwe nummers.

Maar eerst aandacht voor een aantal nummers die op de lijst thuishoren, maar die ik helaas niet in Spotify kon vinden. Zoals een aangepaste versie van het klassieke ‘Bullet The Blue Sky’ van U2 met de tekst:

‘Suit and tie comes up to me
Face orange as a rose on a thorn bush
Skin as thin as orange crush
And he’s peeling off those dollar bills
Slapping them down
One hundred
Two hundred …’

I can see those fighter planes.
WMD in their veins.
Ground shakes but the children can’t weep.
Vaporized in a single tweet.
The emperor rises from his golden throne. Never knowing, never being known.
The lights are on the president’s home.
Oh my god, I’ve never felt so alone.’

Indrukwekkend is ook de protestsong van Wilco die de band met de wereld deelde in de nasleep van Charlottesville. ‘All Lives, You Say?’ – de titel zegt eigenlijk al genoeg.

Wellicht minder poëtisch, maar dat hoeft ook niet altijd in tijden van nood: de protestmars-song van Fiona Apple voor tijdens de Women’s March.

Maar dan mijn eigen playlist met die 20 songs. Natuurlijk had ik al wel een lijstje, maar toen ik nog wat verder zocht, ontdekte ik enorm veel nummers die al tijdens de verkiezingen zijn uitgebracht. En ook dat er ook muzikaal veel meer ‘georganiseerd protest’ is dan dat ik had gedacht. Zo stuitte ik op de playlist ‘30 days, 30 songs‘, met alleen maar protestnummers speciaal anti-Trump. De lijst blijft groeien en is inmiddels omgedoopt tot ‘1000 days, 1000 songs’. Met recht ‘A playlist of songs that Donald Trump will hate’ en het checken waard. Een paar van deze nummers heb ik ook aan de playlist toegevoegd.

Ook stuitte ik eigenlijk vrij toevallig op ‘We the people…’ van A Tribe Called Quest. Deze rake hiphop-track over onder meer de immigranten-retoriek van Trump werd al tijdens de verkiezingen in 2016 een hit onder de beweging tegen de opmars van Trump.

The fog and the smog of news media that logs
False narratives of Gods that came up against the odds

Maar na de overwinning van Trump kwam het muzikaal allemaal pas echt goed op gang. Roger Waters met ‘Is this the life we really want’ en ik denk ook wel P!nk haar ‘What about us’ bijvoorbeeld. Rap leent zich natuurlijk super voor protestgeluiden, zoals het verbaal behoorlijk harde, maar toch op hoopvolle Like Home van Eminem samen met Alicia Keys. Subtieler, maar misschien wel mooier is Deep Down Body Thurst van N.E.R.D.:

Mane, fuck what you say
We’re gonna climb your wall
Okay Murphy’s Law
It’d be worth the fall
I sure hope you’re just talking, man
And that’s all
‘Cause we’ll go over it, under it, around it
We have the gall

Toch is dit gedoe in Amerika niet totaal uniek en nieuw. Al jaren vragen muzikanten zich af wat er van al dat neo-liberale kapitalisme (Iris Dement – Wasteland of the free) en die door de media opgeklopte en aangezwengelde indoctrinatie (Frank Zappa – I’m the slime) terecht moet komen. Zulke songs slaan net zo goed op de situatie in ons eigen land. Ik ben benieuwd wat voor muzikaals Trump nog veroorzaakt dit jaar. Wie weet kan ik volgend jaar een tweede lijst met liedjes samenstellen. En toch… vraag ik mij soms af waarom mij dit allemaal zo bezighoudt. Mijn lijst sluit daarom niet voor niets af met America van Razorlight.

Mijn hele lijst, Soundtrack to the Divided State of America (2017-2018), kun je luisteren op Spotify. En ik hoor natuurlijk graag welke nummers je mist!

Soundtrack to the Divided State of America (2017-2018)

 1. Troubled Times – Green Day
 2. Going To A Town – Rufus Wainwright
 3. If All I Was Was Black – Mavis Staples
 4. Wasteland of the Free – Iris DeMent
 5. Unfuck The World – Prophets Of Rage
 6. I’m The Slime – Frank Zappa
 7. We The People…. – A Tribe Called Quest
 8. Mr. Tangerine Man (30 Days, 30 Songs) [Live] – Wesley Stace
 9. Can’t You Tell? (30 Days, 30 Songs) – Aimee Mann
 10. I Had A Dream – Loudon Wainwright III
 11. TRUMPTOWERS INTERLUDE – RAT BOY
 12. La Dee Da – Foo Fighters
 13. Locker Room Talk (30 Days, 30 Songs) – Cold War Kids
 14. Demagogue (30 Days, 30 Songs) – Franz Ferdinand
 15. DonaldTrumpMakesMeWannaSmokeCrack – Ledinsky
 16. What About Us – P!nk
 17. Is This the Life We Really Want? – Roger Waters
 18. Deep Down Body Thurst – N.E.R.D
 19. Like Home (feat. Alicia Keys) – Eminem
 20. America – Razorlight
Chris Jules
Chris Jules

Muziekfan | Luisteraar & verzamelaar | Zingen en spelen... beter van niet | Samenwonend met kat Stevens

Geen reactie's

Geef een reactie