22 april 2016: hoe vier jij de Dag van de Aarde?

De Dag van de Aarde (Earth Day) is sinds 1970 een jaarlijkse feestdag op 22 april, waarop wereldwijd evenementen worden gehouden voor milieubehoud en de natuur in brede zin. Het is vooral in Amerika een breed gevierde dag, maar ook in Nederland wordt er van alles georganiseerd.

Earth Day: niet zomaar een dag

Earth Day is niet zomaar weer de zoveelste gezellige dag. De VN erkent het belang van de Dag van de Aarde. Op hun website:

De Internationale Dag van de Aarde op 22 april dient ter erkenning van het feit dat de Aarde en haar ecosystemen in de levens- en bestaansmiddelen van al haar bewoners voorziet. Deze dag staat ook bekend als Dag van de Aarde en stelt de collectieve verantwoordelijkheid vast, zoals bepaald in de Rio-verklaring van 1992, om harmonie met de natuur en de Aarde te bevorderen. Zo moet een juiste balans bereikt worden tussen de economische, sociale en milieugebonden noden van huidige en toekomstige generaties.

Leuk om te zien dat de VN het woord Aarde ook met een hoofdletter schrijft trouwens. Volgens de internationale website van Earth Day is de dag in 2016 extra speciaal. Juist op 22 april 2016 zal het klimaatakkoord van Parijs officieel worden getekend. Dat is toch een mooi symbool! En dat mag ook wel, want volgens dezelfde website zouden er dit jaar 1 miljard mensen op de een of andere manier betrokken zijn bij Earth Day. Dat is dus 1 op de 7 aardbewoners!

Wereldwijd activiteiten, ook in Nederland

Op de website van Earth Day kun je zien dat de dag zeker geen Westerse aangelegenheid is. Op de kaart is te zien dat in vrijwel elk land wel iets is georganiseerd.

En dan kun je er rustig vanuit gaan dat lang niet alle activiteiten staan aangemeld op de kaart. Woon je in de regio Den Haag? Check dan deze website voor leuke activiteiten op 22 april en de omringende dagen. Ook via de Krant van de Aarde kun je ontdekken wat er bij jou in de buurt wordt georganiseerd.

Aansluiten bij een bestaande activiteit hoeft natuurlijk niet per se. Je kunt ook kiezen voor een heel persoonlijke aanpak. Extra bewust met je kinderen het bos in bijvoorbeeld (neem een plantengids mee!). Of een speciale maaltijd koken voor en met vrienden. Misschien pakken we hier op de redactie het Groene Voeten Spel er wel weer bij. Zoveel opties! Hoe ga jij aandacht besteden aan de Dag van de Aarde?

Avatar
Redactie Eigenwijs Blij
Geen reactie's

Geef een reactie