4 tot 10 september: lees en leer mee tijdens de Week van de Alfabetisering

Wat heeft alfabetisering te maken met groen & geluk? Meer dan je misschien denkt! Klik maar eens rond in de databases van sociale wetenschappers en je zult zien dat geletterdheid in een land vaak correleert met allemaal dingen die wij als beschaving zien, waaronder lagere kindersterfte, minder kinderen per vrouw en een hoger inkomensniveau. Een correlatie is niet hetzelfde als een causaal verband, maar feit blijft: it all starts with education. En toch: 2,5 miljoen volwassenen in ons land zijn laaggeletterd. Daarom organiseert Stichting Lezen & Schrijven van 4 tot 10 september de Week van de Alfabetisering. De hele week zijn er allerlei activiteiten.

Goede daden

Het thema dit jaar is ‘een goede daad is het delen waard’. Volgens de website over de Week van de Alfabetisering: “In Zoetermeer openen we op het Promenadeplein, tussen de C&A en de HEMA, op 8 september, Wereldalfabetiseringsdag, de allereerste Goede Daden Winkel van Nederland! Een winkel waar je naartoe gaat met een lege portemonnee en een vol hart. Wat je hier koopt betaal je namelijk niet met geld, maar met een goede daad. Zo betaal je dat leuke item bijvoorbeeld met de belofte dat je een keer voorleesmoeder wordt in de klas van je kind of geef je je op als taalmaatje.” Wat een leuk idee!

Nog veel meer te doen

Niet iedereen woont in Zoetermeer. Gelukkig is er nog heel veel meer te doen tijdens deze bewustwordingsweek. Ervaar bijvoorbeeld hoe het voelt om voor het eerst naar een inburgeringsles te gaan. Of ga naar een voorleesactiviteit met je jonge kind. Ergens op de kaart met activiteiten in heel Nederland zag ik ook de mogelijkheid om live Lingo te spelen met elkaar. Mooi! Als je maar met taal bezig bent!

Avatar
Redactie Eigenwijs Blij
Geen reactie's

Geef een reactie