40 dagen zonder… we gaan ervoor!

Vanaf 1 januari gaan mijn vriend en ik veertig dagen zonder! Nee, niet zonder seks zoals in het EO-programma van Arie Boomsma; we gaan zonder suiker, alcohol én junkfood. Dit is niet om met een bestaande hype mee te doen, maar de aanleiding ligt wel in de media aandacht voor dit onderwerp.

Onlangs werd er een filmpje gedeeld van een presentator die een maand zonder suiker ging en zijn ervaringen hierover deelde, dat filmpje is hier terug te kijken. Dit filmpje zette mijn vriend Mark en mijzelf aan het denken over of we inderdaad zo verslaafd zijn en of we ons beter zullen gaan voelen als we bepaalde zaken uit ons voedingspatroon weg zullen laten. Na hier een tijdje over gepraat en nagedacht te hebben, hebben we besloten dat we het gewoon zelf gaan ondervinden.

Zoals het gaat met dit soort dingen, spraken we hier natuurlijk over met vrienden (en familie, maar die waren minder happig om mee te doen) en besloten vier vrienden (twee stelletjes) dat ze wel met ons mee willen doen. Ik moet zeggen, dat vond ik wel een opluchting! Want, het alom bekende spreekwoord zegt het al: gedeelde smart is halve smart. Daarnaast hopen wij ook dat het makkelijker is om het samen te doen, omdat je voor elkaar snacks kunt bakken (want we zullen ineens een stuk meer zelf moeten maken, en of je nou 4 of 12 hapjes maakt is niet zo`n verschil) en elkaar er doorheen kunt slepen.

Grappig genoeg zien alle drie de stelletjes een beetje op tegen iets anders. Zo ben ik een groot (grooooooot) fan van chocolade, en wat angstig voor mijn chocoladeloze humeur. Andere vrienden eten al weinig suiker maar drinken graag een wijntje, en stelletje nummer drie ziet vooral op tegen het missen van bier. Mark en ik drinken eigenlijk al niet veel meer dan 3 keer in de maand, dus wij denken dat we dat niet vreselijk zullen missen.

We zijn uiteraard al begonnen met de voorbereidingen van ons (waarschijnlijk) tijdelijke suikervrije bestaan. Zo kijken we nu al goed op pakjes en zakjes die we vaak gebruiken (ja, schuldig, wij gebruiken nog best veel pakjes en zakjes) en moeten we best vaak concluderen “o, dit kunnen we strakjes niet meer eten”. Dit geldt bijvoorbeeld voor mijn favoriete vegaburger van de Lidl, maar gelukkig niet voor mijn favoriete tofureepjes van de AH.

Tot onze shock kwamen we er achter dat ons gebruikelijke brood ook af zal vallen omdat hier suiker in zit, maar gelukkig zijn er meer dan genoeg broden waar dit niet in zit. We hebben ook al een aantal recepten opgeslagen, het boek 100% Suikervrij in 30 dagen is met de post onderweg en we hebben kookboeken als Nootje, Natuurlijk lekker basiskookboek en gezond feesten klaar liggen. We hebben al een recept of 2 uitgeprobeerd, bijvoorbeeld speltpannenkoekjes, dat zal nog enige oefening vergen vrees ik! Maar, we hebben goede moed!

We zijn er al wel achter dat we 1 ding niet zo vreselijk handig gepland hebben: de start op 1 (of nu ja, 2) januari. Nu pakjes, zakjes en zelfs bouillonblokjes off limits zijn, was mijn weelderige zomerkruidentuin een uitkomst geweest als vervanging. Echter, op de tijm en laurier na, is het nu toch wel een dorre bedoening. Ik doe dus een dezer dagen een tripje naar de super om te kijken wat ik nog aan kruiden in pot kan krijgen (en belangrijker, in leven kan houden in de winter) en zal ook meteen een grote bak tuinkers inzaaien (want dat kan niet misgaan, toch?)! Zoals jullie al zullen vermoeden, ga ik jullie vanaf 2 januari op de hoogte houden van mijn avonturen, frustraties en inzichten. Tot snel!

Credits foto: Mauren Veras, licentie CC BY 2.0 (Commercieel hergebruik, inclusief aanpassing).

Avatar
Lies van Aelst

Historica, politica, vegetariër, gespecialiseerd in denken tijdens de Nederlandse Opstand, boekenliefhebber, moestuinierder met vallen en opstaan

2 Reactie's
 • Avatar
  Cecile Bol
  Geplaatst op 09:06h, 06 januari Beantwoorden

  En? Hoe gaat het op dag 6?

 • Avatar
  Lies
  Geplaatst op 21:52h, 07 januari Beantwoorden

  😉 mijn nieuwe blog is naar je onderweg!

Geef een reactie