6 april: referendum Oekraïne, wat moet je daarmee?

Op 6 april aanstaande is er een referendum over het associatieverdrag met de Oekraïne. Wat houdt dat verdrag in en wat moet je daarmee als bewust in het leven staand, compassievol mens? Ik ging op onderzoek uit en deel graag mijn persoonlijke stemadvies.

Waar gaat het associatieverdrag Oekraïne over?

In mijn onderbuik kwam er een gevoel op dat ik tegen het associatieverdrag ben. Maar zoals we allemaal weten, komen er uit een onderbuik niet altijd de mooiste dingen. Ik wilde mij dus een gefundeerde mening vormen over dit verdrag. Om je een goede mening te vormen, moet je eerst weten waar het over gaat. Wat houdt nou dat associatieverdrag in?

Het associatieverdrag Oekraïne houdt in dat er een verregaande economische en politieke samenwerking komt tussen Europa en de Oekraïne. Verder dient het om vrede en stabiliteit op internationaal niveau te bevorderen en de samenwerking op het gebied van justitie, veiligheid, democratie en mensenrechten wordt hiermee versterkt. Niks op tegen, zou je kunnen zeggen. Maar bij nader onderzoek stuitte ik toch wel op een aantal zaken waar ik niet omheen kan.

Economische samenwerking & associatieverdrag Oekraïne

De economische samenwerking houdt onder andere in dat de door de associatieovereenkomst im- en exporttarieven worden afgebouwd. Dit heeft als gevolg dat het voor Oekraïense ondernemers interessant wordt om in Nederland hun spullen te verkopen. Daarbij hoeven zij zich bij het produceren niet aan strenge regels te houden die in Nederland en de rest van Europa gelden op het gebied van dierenwelzijn, milieueisen en mensenrechten. Gevolg hiervan is dat Nederland waarschijnlijk overspoeld gaat worden met goedkope, slecht geproduceerde producten uit de Oekraïne. Voorbeelden van dit soort producten zijn: plofkippen, eieren uit legbatterijen, varkensvlees uit megastallen en foie gras. Naast al het dierenleed wat hiermee gepaard gaat, is dit ook oneerlijke concurrentie ten opzichte van Europese producenten die wel hun zaakjes op orde hebben.

Dierenwelzijn & associatieverdrag Oekraïne

Dus dan heb je eindelijk met heel veel moeite bereikt dat misstanden op het gebied van dierenwelzijn teruggedrongen worden in Europa en dan laat je door de zijdeur een land naar binnen wat het daar niet zo nauw mee neemt. Want buiten de (pluim)veehouderij zijn er nog wel meer sectoren te noemen waarin aan dierenleed geld wordt verdiend: jachtreizen waarbij op alles wat rondloopt geschoten mag worden, beren aan kettingen, hondengevechten, honden die met beren aan kettingen vechten, je schijnt het er allemaal nog te vinden.

Mensenrechten & associatieverdrag Oekraïne

Ook op het gebied van mensenrechten denkt men in de Oekraïne een beetje anders over de zaken. Kinderarbeid komt nog op grote schaal voor, volwassen werknemers worden niet beschermd en als LBGT (Lesbisch, Biseksueel, Gay, Transgender) kun je maar beter niet voor je geaardheid uitkomen. Er is wel een wet aangenomen die LBTG’s enigszins beschermt, maar dat is een tijdelijke wet. De verwachting is dat zodra het associatieverdrag definitief is, de wet weer snel overboord gegooid wordt.

Milieu & associatieverdrag Oekraïne

Dan het milieu: op papier lijkt het milieubeleid grote prioriteit te hebben. In de praktijk is men echter totaal niet bezig met milieueisen te handhaven. Dit wordt zelfs genoemd in een factsheet van het Miniserie van Economische zaken. Wat kun je ook verwachten van een land wat tot de meest corrupte landen van de wereld behoort?

Voorstanders associatieverdrag Oekraïne

De voorstanders van de associatieovereenkomst schermen er mee dat juist door het verdrag Oekraïne op een hoger plan getrokken wordt met betrekking tot al het bovenstaande. Dat ze uiteindelijk onze normen gaan aannemen. Ik betwijfel dat, omdat er zo een groot verschil zit tussen de wederzijdse normen. Zelfs al zou dat zo zijn dan duurt het sowieso veel te lang. Intussen zit iedereen dan al weer jarenlang vrolijk op goedkope plofkippenboutjes te kluiven waarvan de herkomst niet duidelijk is en zijn er miljoenen eieren uit legbatterijen de slokdarm gepasseerd. Persoonlijk zie ik er meer in dat de Oekraïners eerst maar eens hun stinkende best moeten gaan doen om te bewijzen dat ze de overeenkomst waard zijn en dat we dan pas overgaan tot ondertekenen.

Conclusie associatieverdrag Oekraïne

Het is mij wel duidelijk geworden: een land waarvan de regering openlijk homofoob is en helemaal niets wil weten van dierenwelzijn, mensenrechten aan zijn laars lapt en milieuwetgeving niet handhaaft, daar wil ik niet mee geassocieerd worden. Wat stem jij op 6 april?

Bronnen:

Avatar
Louise van Leeuwen

Ontdekkend veganist, schildpad, schrijver, compassievol, artistiek, gek op eten/koken en o, ja ook nog functioneel applicatiebeheerder

Geen reactie's

Geef een reactie