7 gouden tips: Een eerlijke en duurzame kledingkast krijg je zo!

Je hebt besloten om jouw kledingkast te verduurzamen, maar hoe doe je dat nou eigenlijk? We ontvangen nogal eens de vraag of we nog tips hebben & die hebben we zeker. Daarom hierbij onze tips op een rijtje!

1. Geen crash dieet, maar kleine stapjes!

Kies een item of soort item dat je voortaan bewust (duurzaam en/of eerlijk) wilt gaan kopen. Wij zijn bijvoorbeeld gestart met eerlijke chocolade: we spraken af om alleen nog maar eerlijke chocolade te kopen. Tegen de tijd dat je dat helemaal gewend bent, kan je weer aan iets nieuws beginnen. Als je meteen alles bewust wilt doen dan heb je grote kans dat je er tegen aanloopt dat je na een aantal maanden geen motivatie meer hebt, omdat het te veel tijd, moeite en energie kost. Probeer er dus geen crashdieet van te maken, maar maak het een gedragsverandering die blijft! Dus begin bijvoorbeeld met het kopen van eerlijke basics zoals shirtjes. GOAT is bijvoorbeeld een hip en betaalbaar merk voor basic shirtjes.

2. Challenge yourself

Ga de challenge aan: probeer eens met jezelf af te spreken een maand geen kleding te kopen of koop drie maanden alleen tweedehands en vintage. Dit kan je helpen om bewust te worden van je koopgedrag. Daarbij is het natuurlijk het meest duurzaam als je jouw kledingkast zo lang mogelijk houdt zoals het nu is! Vaak horen we van mensen: ‘Nou, ik heb nog niet zoveel eerlijke merken in mijn kast liggen hoor’. Het wordt gebruikt als een verontschuldiging maar eigenlijk is het alleen maar heel erg goed: hoe minder je koopt, hoe beter!

3. Op naar de thriftshop of een vintage heaven…

Tweedehands of vintage kleding is in elke stad wel te vinden. En het goede nieuws: het is betaalbaar en duurzaam! Als je dus een nieuw item wilt aanschaffen, kijk dan of er misschien een tweedehands of vintage alternatief is. Shop je liever vanaf de bank? Lees dan hier ons blog met onze 4 favoriete webshops met vintage kleding. Op zoek naar online tweedehands kleding? Neem dan een kijkje bij United Wardrobe of bij The Next Closet. Bij De Next Closet is er zelfs de mogelijkheid om tweedehands kleding te shoppen van alleen maar duurzame merken, daar worden wij blij van!

Let wel op: Doordat tweedehands kleding betaalbaar is kun je ook weer veel gaan kopen, waardoor het minder duurzaam en bewust is. Bedenk dus altijd of het een item is die je lang blij zal maken.

4. Maak een wishlist

Wij hebben allebei een apart mapje in onze telefoon met items die we erg leuk vinden. Deze laten we dan even staan, vinden we het na een tijdje toch niet zo leuk dan scheelt dat weer een miskoop. PS: een wishlist komt bijna automatisch kijken bij bewuster kopen, want vaak zijn eerlijke en duurzame items ook kostbaarder.

5. Tijdloze & duurzame items

Investeer in goede, duurzame basics zoals een duurzame jeans van MUD Jeans, Kuyichi of Kings of Indigo. Als het goed is doe je erg lang met een spijkerbroek dus de investering is het dan wel waard! Een trucje om te bedenken of het echt tijdloos en duurzaam is, is het toepassen van de 30-wears rule: bedenk voor het kopen of je het (meer dan) 30 keer zal dragen. 

6. Duik in die kledingkast van je!

We kennen allemaal wel die kledingstukken in onze kledingkast die we nooit aan doen om 1001 redenen: het zit niet lekker, toch niet helemaal jouw stijl, etc. Een hele goede tip uit het e-book van de blogger Hailey Noa is om jouw kledingkast in te duiken en er even een analyse op los te laten.

Stap 1: Maak twee stapeltjes kleding, 1 stapel met jouw favoriete kleding en 1 stapel met wat je amper draagt.
Stap 2: Zoek vervolgens de overeenkomsten en neem dat mee bij jouw volgende aankopen. Elrike merkte bijvoorbeeld dat ze bepaalde dingen niet draagt, omdat het niet compleet is als setje. En bij Anne was het duidelijk dat het met jumpsuits bijna nooit misgaat maar rokjes worden niet vaak aangedaan. Wij weten dus waar we op moet letten bij onze volgende aankoop…

PS: wil je het hele e-book lezen van Hailey voor een duurzame garderobe? Klik dan hier om het gratis te downloaden.

7. SWAP

En dan zijn we aangekomen bij de laatste tip voor nu: ga naar een swap party of organiseer er een bij jou thuis met jouw vriendinnen! Afgelopen december hebben wij een swap-party gedaan bij Anne thuis. Naast dat het een hele gezellige boel was, is het ook de perfecte manier om aan leuke nieuwe items te komen. Want: wat voor de een rommel is, is voor de ander een schat!

Wil je nog meer tips? Volg ons dan op Instagram, daar delen we regelmatig tips! Kiss, Anne & Elrike

Avatar
Anne & Elrike

Wij zijn Anne & Elrike. Of je nou een duurzame goeroe bent of net hebt gehoord over eerlijke kleding: met ons blog willen wij je inspireren in jouw zoektocht naar een eerlijke en duurzame kledingkast. Samen maken we van elke vrijdag, Fair Friday!

Geen reactie's

Geef een reactie