8 maart: internationale vrouwendag met thema Sisterhood

Acht maart a.s. is het weer zover: Internationale vrouwendag. Er zijn er die zich afvragen of dat nog nodig is. Ze zien het als één van de vele dagen die er zijn, een soort Moederdag. Het is tegenwoordig ook bijna elke dag wel ‘de dag van’. Toch is deze dag anders. Het is niet voor niets een internationale dag. Het gaat over vrouwenrechten in de hele wereld en hoewel het hier in Nederland best goed gaat met de positie van de vrouw, is er ook hier nog veel te winnen. Het thema van vrouwendag 2016 is Sisterhood.

Zusterschap

Zusterschap, een mooi thema wat wel wat aandacht verdient. Op microniveau zijn wij vrouwen over het algemeen best goed in zusterschap. Hoewel sommige zusjes elkaar soms letterlijk de tent uit vechten als ze jong zijn, komt het later als ze wat ouder zijn vaak toch wel goed. Zusters kunnen het grondig met elkaar oneens zijn maar kom je als buitenstaander aan de één, dan heb je de ander op je nek. Met vriendinnen ontstaat ook vaak een zodanige band dat de genen-grens met gemak genegeerd kan worden. Ook daar ontstaat een gevoel van: als je aan mijn zus komt, kom je aan mij.

Gaan we verder kijken hoe het met het zusterschap zit dan valt het hier en daar toch vies tegen. Vrouwen vallen elkaar aan op uiterlijk of op het wel of niet thuisblijven bij de kinderen enzovoorts. Breekt er een vrouw door het glazen plafond, dan kan ze er van op aan dat er commentaar op komt van andere vrouwen. Of ze gaat zelf ontkennen dat er een glazen plafond bestaat. Om nog maar niet te spreken over het gebrek aan gevoel van verwantschap van Westerse vrouwen met vrouwen in landen waar de positie van de vrouw nog minder is dan die van een worm in de grond.

Kritiek

We bekritiseren elkaar voortdurend en vallen elkaar aan. Daar moeten we gewoon eens mee ophouden. Vrouwen zijn nu eenmaal verschillend. Waar de één het heerlijk vindt om de hele dag als een moederkloek in de weer te zijn, vindt de ander het belangrijk om carrière te maken, al of niet gecombineerd met het moederschap. Stop met al die kritiek op het wel of niet dragen van de korte rokjes van een collega of dat ze wel of geen make-up draagt, te dik is of wat dan ook wat met uiterlijk te maken heeft. Juich het toe als er eentje het glazen plafond aan diggelen slaat en als het jou gelukt is: laat je zusters zien hoe je dat gedaan hebt. Last but not least: zie de vrouw met een andere achtergrond, huidskleur of cultuur als je zuster.

Symbool feminisme

Kracht

Het zou mooi zijn als vrouwen eens beseffen dat in het zusterschap een grote kracht ligt. Internationale vrouwendag wordt jaarlijks op 8 maart gehouden. Die datum is gekozen omdat op 8 maart 1908 er een staking was van textielarbeidsters die voor betere arbeidsomstandigheden streden. Om te staken heb je solidariteit nodig. Alleen met onderlinge samenhang en kameraadschap krijg je zaken gedaan en precies daar komt het zusterschap om de hoek kijken. Je kunt als individu iets roepen maar de kans dat je gehoord wordt is klein. Maak je samen een vuist dan kan niemand er meer om heen.

Vrijheid

Het is dus zaak om juist nu, terwijl de wereld in brand lijkt te staan, zusterschap te tonen. Zusterschap met de buurvrouw, een collega, medestudente, concurrente maar vooral ook met vrouwen van over de hele wereld. Zusterschap waarbij we een ieders individuele waarden en keuzes respecteren, waarbij we het volkomen oneens met elkaar kunnen zijn maar waarbij we ons kapot zullen vechten voor het recht van elke vrouw om te kunnen zijn wie ze is in alle vrijheid.

Ter inspiratie deze powersong van twee powervrouwen

Meer weten over internationale vrouwendag?

– In de meeste steden wordt er aandacht aan besteed. Kijk op deze site of er iets bij jou in de buurt georganiseerd is.
– Meer informatie over de geschiedenis van deze dag vind je hier
– Volg de nieuwtjes op Twitter @IntVrouwendag of op Facebook: Waar ben jij op 8 maart?

Avatar
Louise van Leeuwen

Ontdekkend veganist, schildpad, schrijver, compassievol, artistiek, gek op eten/koken en o, ja ook nog functioneel applicatiebeheerder

Geen reactie's

Geef een reactie