Vrouwendag 2015

8 maart: thema Internationale Vrouwendag 2015 ‘Make It Happen’

Zondag 8 maart is het Internationale Vrouwendag, de wereldwijde dag waarop aandacht wordt besteed aan de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen en tegelijkertijd de reeds behaalde successen worden gevierd. Het thema van dit jaar is ‘Make It Happen’, een slogan die oproept tot initiatieven om dat succes en die gelijkheid te bewerkstelligen. Wereldwijd is er van alles te doen, zowel online als op fysieke locaties.

Al sinds 1911 jaarlijks strijden voor gelijkheid

De Internationale Vrouwendag werd voor het eerst in 1911 georganiseerd. Toen zal het niet van Oost tot West en van Zuid tot Noord gevierd zijn; dat is tegenwoordig stukken eenvoudiger door het wereldwijde karakter van het internet. Sinds 1975 is Internationale Vrouwendag een officiële dag voor de Verenigde Naties. Paars is de themakleur: dit is de kleur die de Women’s Social and Political Union (WSPU) in Groot-Brittannië sinds 1908 gebruikt in navolging van de Suffragettes. Paars staat voor waardigheid en rechtvaardigheid. Meer over de geschiedenis van Internationale Vrouwendag lees je op de website van International Women’s Day.

“The story of women’s struggle for equality belongs to no single feminist nor to any one organization but to the collective efforts of all who care about human rights” – Gloria Steinem

Wat ga jij doen op Internationale Vrouwendag?

Wereldwijd wordt er van alles georganiseerd, van debatten tot ludieke acties. Op de internationale website kun je per land evenementen en acties bekijken of direct de evenementen in Nederland checken. Ook kun je kijken op de Nederlandse website over Internationale Vrouwendag. Je hoeft natuurlijk niet meteen je BH te verbranden en in tuinbroek het kantoor van je manager binnen te rennen om een gelijk salaris te eisen. Al hoewel, waarom ook niet? Wat eenvoudige en ludieke suggesties van de organisatie:

  • Check en share relevante content via social media, bijvoorbeeld via de hashtags #MakeItHappen, #womensday, #IWD2015, #internationalwomensday of #PaintItPurple.
  • Ga in het paars gekleed of kleed een ruimte paars aan.
  • Organiseer zelf een event of doe mee aan een lokaal event.
  • Maak je website of avatar een dag paars.
  • Doe een interview met een interessante vrouw (elke vrouw is interessant) of maak een filmpje.
  • Lees ons artikel ‘6x inspiratie: feminisme is ook een zaak voor mannen’ en deel het met de mannen in je omgeving.
  • Wat je maar wilt, zolang het de successen van vrouwen viert en aanmoedigt.

Is dit allemaal nog nodig dan?

Ja, er is nog veel ongelijkheid, ook in ons eigen Westerse land. En ja, er bestaat ook een Internationale Mannendag (19 november). Als inspiratie voor 8 maart en het thema Make It Happen delen we graag maar weer eens het veelbesproken antwoord van astrofysicus Neil deGrasse Tyson op de vraag “What’s up with chicks in science?” Spot on!

Avatar
Redactie Eigenwijs Blij
Geen reactie's

Geef een reactie