Boek: gezond leven met de gezondheidsregels van Dr. Lipman

Zou het niet heerlijk zijn als gezond leven gewoon kinderlijk eenvoudig was? Soms lijkt het wel alsof je eerst een complete medische opleiding moet doen, voordat je genoeg weet om een beetje gezond te eten, leven en bewegen. En zelfs dan kun je er soms later achter komen dat je gezonde levensstijl ineens toch heel ongezond blijkt te zijn. Dr. Frank Lipman en Danielle Claro maken korte metten met die onzekerheid met hun boek ‘De Nieuwe Gezondheidsregels’: ruim honderd kort, maar krachtig beschreven tips op het gebied van eten, bewegen en leven.

En wie bedachten die nieuwe gezondheidsregels?

‘De Nieuwe Gezondheidsregels’ komt uit de pen van een bekende voorstander van op een natuurlijke manier gezonder worden, de Amerikaanse dr. Frank Lipman, en een professionele schrijver (eindredacteur/ghostwriter), Danielle Claro. Hoe de verdeling tijdens het schrijven precies was weet ik niet, maar ik kan mij voorstellen dat meneer Lipman de inhoud aandroeg en dat mevrouw Claro deze inhoud vervolgens fris en toegankelijk opschreef.

Fris, maar dun boekje

Ik kan er niet omheen: ‘De Nieuwe Gezondheidsregels’ ziet er mooi uit, ligt lekker in de hand en leest fijn. Elke gezondheidsregel krijgt een eigen pagina en wordt vergezeld door sfeervolle fotografie. De inhoud is grotendeels prima en zalig simpel opgeschreven. Geen zin in hoeden van randen en naadjes van kousen? Dan is dit boek echt wat voor jou. Wel is het boek behoorlijk dun. Okay, het zijn 225 pagina’s, maar elke gezondheidsregel heeft dus een eigen pagina én een eigen foto. Ik tel 109 gezondheidsregels (hoewel de flaptekst het stiekem over 175 gezondheidsregels heeft, maar dat lijkt mij een overenthousiast foutje). Het zal je dan ook niet verbazen dat ik ‘De Nieuwe Gezondheidsregels’ in anderhalf uur van kaft tot kaft had gelezen.

boek-nieuwe-gezondheidsregels-1

Open deuren, verrassingen én twijfelgevallen

Verwacht niet dat elke gezondheidsregel van Frank Lipman je zal verbijsteren. Als je een beetje into gezondheid anno nu bent, dan zal een groot deel een reeks aan open deuren zijn. Natuurlijk moeten we minder suiker eten, is zittend eten beter dan staand eten en is een vast slaapritme beter dan in het weekend bijslapen. Gelukkig staan er ook wat verrassingen in het boek. Zo wist ik niet dat sommige kaassoorten gezonder zijn dan andere, vind ik het een slimme truc om muntthee te drinken als je zin hebt in snoep en had ik nog nooit van een neti-pot gehoord. Voor die laatste geldt wel: what is seen cannot be unseen.

boek-nieuwe-gezondheidsregels-2

Sommige gezondheidsregels zijn wat mij betreft echter best wel op zijn minst twijfelgevallen en soms zelfs flink controversieel. Zo is er best wat wetenschappelijke discussie over de noodzaak (en het gevaar) van het structureel tot je nemen van voedingssupplementen en probiotica. Ook het door Lipman aangeraden paleodieet is controversieel. Dan is het immers wel weer erg jammer dat de gezondheidsregels zo versimpeld zijn opgeschreven. Ik mis wel vaak het precieze waarom erachter of verwijzingen naar wetenschappelijke literatuur.

Geen bijbel, wel inspiratie

Alles bij elkaar is ‘De Nieuwe Gezondheidsregels’ vooral een mooi vormgegeven inspiratiebron met over het algemeen vrij gemakkelijk te implementeren quick wins voor je gezondheid. Maar pas op dat je het niet als gezondheidsbijbel ziet, zelfs al wil de tekst op de kaft je dat graag doen geloven. Altijd zelf blijven nadenken.

Specificaties van het boek

  • Titel: De Nieuwe Gezondheidsregels – Eten, bewegen, leven – Simpele adviezen die je leven zullen veranderen (origineel: The New Health Rules)
  • Auteur: Dr. Frank Lipman en Danielle Claro
  • Gepubliceerd in: juni 2015
  • Uitgeverij: Lev.
  • Aantal pagina’s: 224
  • ISBN-13: 9789400506114
  • Formaat: paperback
Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie