Deodorant zonder fratsen? Maak je deo zelf met vier simpele ingrediënten!

Een paar weken geleden tijdens de meivakantie ging ik naar het Bevrijdingsfestival in Rotterdam. Altijd gezellig. Op weg naar het festivalterrein moest ik langs de tassencontrole. Heel handig (not) had ik een spuitbus deodorant in mijn tas zitten. En die mocht niet langs de controle. Ik probeerde nog of ik hem toch mocht houden, maar helaas; hij belandde onverbiddelijk in de container. Pijnlijk jammer natuurlijk want hij was nog bijna vol. Het niet hebben van deodorant zette me er wel toe aan om dan maar weer een nieuwe batch zelfmaakdeodorant te knutselen.

Vorig jaar maakte ik deze deodorant voor het eerst. Ik heb het recept toen niet gepost, omdat ik al wel erg veel baking soda recepten achter elkaar had gegeven, maar ik heb de deodorant toen een aantal maanden met veel plezier gebruikt. Uiteindelijk schafte ik op vakantie toch een spuitbus aan, omdat het glazen bakje met inhoud van de wastafel viel en ik de losse ingrediënten niet had. Leuk al dat zelf maken, maar het moet wel simpel blijven toch ;).

Maar nu ben ik na een aantal weken home-made deo gebruik opnieuw zo tevreden over het gebruik dat ik dat toch even aan jullie kwijt wil. Want wat werkt ie goed! Beter dan welke semi-frisse geur uit de winkel en vooral zonder enige schadelijke stoffen. Dus: non-smell, non-toxic. Nieuwsgierig geworden? Dit is het recept voor een klein potje, gewoon om uit te proberen of het voor jou werkt:

 • 2 eetlepels kokosolie. als je kiest voor olie met kokosgeur, krijg je dus ook deo met een lichte kokosgeur. Wil je dit niet, neem dat ontgeurde olie.
 • 1 grote eetlepel baking soda. Wat minder kan ook, sommige mensen krijgen uitslag als ze hier teveel van gebruiken. Ikzelf heb een gevoelige huid maar reageer goed op de deo. Het zal per persoon verschillen dus.
 • 1 eetlepel maizena
 • een flinke theelepel glycerine (te koop bij de drogist) of een theelepeltje olie, bijvoorbeeld vitamine E olie of jojobaolie. Deze is ter verzachting van je huid.

Grote kans dat je alle ingrediënten in huis hebt. Als je ze apart aanschaft koop dan een grotere verpakking van glas of karton. Alle ingrediënten hebben immers vele toepassingen in je keuken of badkamer…

Zo maak je de deo (5 minuten):

 1. Neem een klein, zeer schoon, afsluitbaar glazen potje
 2. Doe hierin de kokosolie en laat deze smelten, dit gaat simpel op de verwarming, in een oven waar je net iets in gebakken hebt of op een gaspit die eerder brandde maar nu uit is. Vanaf 35-40 graden smelt de olie. In het gebruik betekent dit dus ook dat het in de zon vloeibaar wordt. Bewaar het wat koeler/donker.
 3. Voeg de vaste ingrediënten toe aan de olie en roer goed. Voeg glycerine of olie toe. Roer nogmaals als de olie bijna gestold is zodat alles goed door elkaar heen zit.
 4. Laat de ingrediënten hard worden.
 5. Voor gebruik neem je een klein schepje van het gestolde goedje op je vinger en dit wrijf je onder je oksel. Probeer zelf uit hoeveel je nodig hebt.

Je zult merken dat je heus nog wel reageert op hitte door te gaan zweten. Dit is een natuurlijk proces om je lichaam te koelen en is dus normaal, maar je ruikt geen zweetlucht. De baking soda werkt als anti-transpirant. In mijn beleving eigenlijk gewoon de hele dag.

Als je echt een deo-geur mist, kan je een beetje parfum opdoen. Hopelijk werkt de deodorant ook voor jou. Moet je je voorstellen wat een gigantische hoeveelheid minder deospuitbussen we op de afvalberg zouden kieperen als we over gingen op natural-homemade…

Laat je weten hoe ie jou bevalt?

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op mijn blog www.datmaakjelekkerzelf.nl over mijn zoektocht naar back to basic (met een knipoog ;).

Avatar
Suzanne de Roos

Pedagoog, Speciaal Onderwijs, Eigen Bedrijf, Rotterdam, Eco, Sustainablerevolution, Foodlover, Moeder van twee, Diy, Recyclen, Funishomemade.

1 Reactie
 • Avatar
  Cecile Bol
  Geplaatst op 12:33h, 06 juni Beantwoorden

  Ik vind dit echt een tof idee. Ga het deze zomer eens proberen.

Geef een reactie