Dilemma: als beginnend veganist op visite en uit eten

In je eigen huis heb je volledig controle over wat je in je mond stopt. In die zin is veganisme eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld. Maar zodra je de veilige vier muren van je eigen huis verlaat, wordt het een stuk ingewikkelder. Zeker als je nog maar net bent begonnen met veganisme (of bijvoorbeeld meedoet aan de VeganChallenge), kan uit eten gaan of op visite gaan best lastig zijn. Als flexi-vegan deel ik graag mijn ervaringen.

Uit eten: ken je adresjes

Als je uit eten gaat, merk je goed dat het veganisme van nu het vegetarisme van tien jaar geleden is. At je als vegetariër vroeger vooral gegratineerde champignons, kaasfondue en salades met geitenkaas (en, let’s face it, vaak nog steeds), dan eet je als veganist tegenwoordig humus, falafel en gegrilde groenten. Als er al een veganistische optie op de kaart staat en 9 van de 10 keer is dat niet het geval.

Het is daarom slim om niet zomaar ergens binnen te wandelen in de hoop dat, maar je vooraf goed te oriënteren. Zo ging ik een lang weekend naar Londen bewapend met een lange lijst veganistische restaurants. En dat ging waanzinnig goed. Ook in Nederlandse steden ploppen veganistische en bijna-veganistische restaurants als paddenstoelen uit de grond. In mijn eigen stad Groningen kun je bijvoorbeeld lunchen in de Herbivoor, luxe dineren bij De Zevende Hemel, doen aan vegan food sharing in het Concerthuis en een heuse vegan pizza eten bij Pizzeria Palermo. Google is your friend! En dan is het puur een kwestie van ervoor zorgen dat jij degene mag zijn die het restaurant kiest als je met een groepje uit eten gaat.

Lunch ‘on the road’: kijk goed om je heen of neem je eigen lunch mee

Ik ken nog geen tankstation met een veganistische lunch. Jullie wel? Om te voorkomen dat je de dag moet overleven op naturel chips en een sapje is het waarschijnlijk slim om je eigen lunch mee te nemen als je veel onderweg bent. Maar ook hier zie ik steeds meer opties verschijnen. Een kwestie van je ogen openhouden en toeslaan als er nieuwe dingen in de schappen verschijnen. Puur om te grootgrutters te stimuleren om vooral meer vegan spullen in de winkel te leggen. Zo ontdekte ik deze zomer bij de AH to go zowel Rebel Kitchen Mylk als de veganistische falafel wrap. Ja, ik weet het, falafel, lekker origineel. Maar het is er tenminste!

Op visite: pick your battles

Als je op visite gaat is ieder dieet eng. Niet voor jou, maar voor de gastheer en/of gastvrouw. Tenzij je echt allergisch voor iets bent en bijvoorbeeld dood gaat als je een pinda eet, kan het soms heel lastig zijn om je dieetwensen uit te leggen aan de gulle host zonder snobistisch of high maintenance over te komen. Zeker als je nog maar net aan een bepaald dieet bent begonnen of nog niet helemaal 100 procent streng bent voor jezelf, kan dat gesprek best ingewikkeld zijn.

En dus heb je een paar opties:

 • Je zegt niks van te voren. Op een feestje zijn de kommetjes met stukjes komkommer en cherrytomaatjes je culinaire vrienden. En dan maar hopen dat niemand vraagt of je op dieet bent.
 • Je zegt er toch wat over tegen degene bij wie je uitgenodigd bent. Met het voorzichtige verzoek om toch ook iets veganistisch in huis te halen. Zo lastig is het nu ook weer niet en de meeste mensen zullen toch graag wat extra moeite doen om het al hun gasten naar de zin te maken. En dan maar hopen dat de andere gasten zich niet als hongerige wolven op jouw speciale hapjes storten.
 • Je neemt zelf iets mee. Klinkt misschien belachelijk, maar dit kan de beste oplossing zijn in bepaalde situaties.

Ik vind dit zelf nog heel lastig. We doen nu mee aan de VeganChallenge en zouden dus eigenlijk 100 procent vegan moeten eten. Maar toch ga ik geen nee zeggen tegen de verjaardagstaart van mijn neefje. Om verschillende redenen. Omdat ik dan zo veel moet uitleggen en dat trekt te veel aandacht. Omdat ik het gewoon niet durf. Omdat het zo willekeurig is, want over een maand eet ik wel weer gewoon taart. En dan nu de party spoilen? No way.

In dit geval geloof ik toch echt in kleine stapjes. Sommige mensen zullen meer rekening met mij houden dan anderen. Pick your battles. En beter inconsequent goed dan consequent fout.

Borrels en bedrijfsuitjes: stick to the booze (& olives)

Als je ergens in huiselijke kring wordt uitgenodigd, kun je nog wel eens wat dieetwensen doorfluisteren. Hoe anders zijn die prachtige zakelijke fenomenen: de netwerkborrel en het bedrijfsuitje. Hierbij geldt slechts één advies: van te voren goed eten en vervolgens de hapjes negeren en lekker genieten van de alcohol. Tenzij ze olijven hebben. Lucky you.

Hoe streng ben jij voor jezelf en je omgeving? Hoe pak jij veganistisch eten buiten de deur aan?

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

2 Reactie's
 • Avatar
  Miriam
  Geplaatst op 18:01h, 15 oktober Beantwoorden

  Zooooo herkenbaar! Ik eet al grotendeels vegan, maar nu ik voor de challenge 100% bezig ben is buiten de deur echt heel moeilijk.

 • Avatar
  Marthe
  Geplaatst op 11:22h, 12 november Beantwoorden

  Goede blog en ook erg herkenbaar. Ik ben nu bijna 2 jaar veganist en ik merk dat het ‘sociale gebeuren’ altijd nog wat lastig is. Ook al is het veganisme niet lastig an sich, toch is het soms moeilijk om iemand de boodschap over te brengen wat het precies inhoudt (en dan durf ik het met eten niet aan om dit ‘uit handen te geven’ ).

  Trouwens, misschien is het leuk om in Groningen een soort van veganistisch eetclubje of ‘ vegan borrelgroepje’ op te zetten? Ik mis namelijk het delen van het veganisme (ervaringen, sociale aspect) nogal.

Geef een reactie