Kleding angorawol

Dilemma: wat moet ik doen met mijn kleding met angora?

Toen in 2013 het bericht naar buiten kwam dat angorawol op een niet zo erg diervriendelijke manier werd verzameld, kwam ik tot twee conclusies. Ten eerste was het kwartje nooit bij mij gevallen dat angora van konijnen afkomstig is. Ergens had mijn hoofd besloten dat angorawol van langharige schapen kwam. Ten tweede kwam ik erachter dat ik veel meer kleding met angora in mijn kast had dan waar ik mij prettig bij kon voelen. Wat een dilemma: wat doe je daar dan vervolgens mee?

Het verschil tussen kasjmir, mohair en angora

Ik dacht dus altijd dat angorawol van schapen komt, want ‘wol’. En het woord ‘wol’ is voor mij onlosmakelijk verbonden met het concept ‘schaap’. Fout dus. Een schaap heeft er niets mee te maken. In kledinglabels kun je drie soorten haar (of wol) tegenkomen naast ‘wol’ of ‘merino’ (dat wel van schapen komt). Kasjmir komt van de Kasjmirgeit. Dan is er ook nog de angorageit. De lange haren van deze geit worden verwerkt en verkocht als mohair. Ten slotte is er dus angora. Dit zijn de haren van het angorakonijn.

kasjmier-mohair-angora

Bron foto’s: Wikipedia

Meer angora dan ik dacht

In eerste instantie dacht ik dat ik alleen een sjaal van angorawol had, ooit gekregen van mijn oma die hem nog van lang geleden in haar kast had liggen. Oh ja, en die ene veel te warme trui met stippen. Oh, en het zit ook nog in die rode wintertrui verwerkt. Hey, hier liggen ook nog verdacht harige handschoenen. En die jurk voelt ook wat harig, even het label checken… Jemig, wat is er eigenlijk ongemerkt veel angora mijn kledingkast ingeslopen! Hoe kon ik ooit zo dom en onwetend zijn? En vooral, wat moet ik er nu mee doen?

Optie 1: kleding met angora weggooien

De eerste optie is gewoon weggooien. Maar eigenlijk druist dat tegen al mijn duurzaamheidgevoelens in. Het enige wat de wereld ermee opschiet als ik mijn kleding weggooi is dat ik afval maak en dat ik nieuwe kleding moet kopen. Onder de streep is het gewoon duurzamer om de kleding niet weg te gooien, principes of niet.

Optie 2: alle angorawol verkopen of naar de kringloop

Als ik de kleding met angora zelf niet meer wil dragen, kan ik er misschien iemand anders blij mee maken via Marktplaats of de kringloopwinkel. Maar dat voelt nog fouter dan weggooien. Alsof ik het probleem gewoon over de schutting gooi. En bovendien is de nieuwe eigenaar misschien wel helemaal niet op de hoogte van de problematiek rondom angorawol en creëer ik straks onbedoeld een fan van angora.

Optie 3: de angorawol ritueel verbranden of begraven

Vast staat dus dat ik de laatste eigenaar zal moeten zijn van deze kleding. En als ik het niet achteloos en gevoelloos kan weggooien, hoe moet het dan? Met een of andere rituele verbranding met een smeekbede om vergiffenis? Begraven in een donker bos? Voelt ook niet goed en niet helemaal gezond.

Optie 4: mijn kleding met angora gewoon dragen

De enige optie die ik lijk te hebben is het simpelweg dragen van mijn ‘foute’ kleding. Misschien niet naar een bijeenkomst met dierenwelzijnsactivisten, maar toch zeker wel gewoon in mijn eigen huis. En dan gewoon afdragen tot de kleding op is en dan alsnog weggooien. Dit lijkt mij eigenlijk de meest juiste manier om respect te hebben voor het dierenleed dat in mijn kleding verborgen zit: het daadwerkelijk gebruiken waar het voor bedoeld is. Anders is het dierenleed ook nog helemaal voor niets geweest. Is dat het dan maar? Is dat ‘as good as it gets’?

Wat zou jij doen?

Hoe kijk jij aan tegen dit dilemma? Wat adviseer je mij te doen met mijn kleding met angorawol? Heb je zelf kleding die met de kennis van nu ‘not done’ is? Wat heb jij ermee gedaan?

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

15 Reactie's
  • Avatar
    Jelena
    Geplaatst op 12:30h, 20 maart Beantwoorden

    Ik zou ook het laatste doen, anders voelt het inderdaad also die arme beestjes anders voor niets zijn overleden. Ik dacht trouwens aan geiten bij angora, dus dankzij jou weer wat geleerd! Ik zal ook eens door mijn kleertjes snuffelen.

    • Avatar
      Cecile Bol
      Geplaatst op 12:39h, 20 maart Beantwoorden

      Via Twitter kreeg ik de tip om de kleding te doneren aan stichting Bont Voor Dieren. Zij gebruiken het dan voor educatieve doeleinden (laten zien hoe je angora herkent enzo). Ik ga in mei mijn kledingkast uitmesten en dan verzamel ik sowieso alles. Misschien gezamenlijk een doos maken? Scheelt weer postzegels.

  • Avatar
    Debbie van der Zande
    Geplaatst op 21:31h, 20 maart Beantwoorden

    Ik vind dat ook altijd wel een flink dilemma, hoor! Ik heb een leren riem die ik van mijn broer kreeg toen ik ongeveer 17 was en die draag ik nog steeds. Een heel oude aktetas van mijn vader is van leer en die gebruik ik af en toe. Ik draag geen leren jassen, die heb ik sowieso nooit gehad en ik heb ook nooit leren tassen aangeschaft. Op de een of andere manier is een riem of tas anders dan een jas of trui in mijn ogen. Ik zal al die producten sowieso nooit (meer) aanschaffen, maar me omhullen in een dierlijk product, zelfs als het twintig jaar oud is en niet zelf aangeschaft, dat kan ik niet. Dat is te dichtbij. Terwijl ik die leren riem dus wel regelmatig draag, bijna als een soort reminder.
    Een van mijn grote frustraties is dat de autostoelen van onze nieuwe (tweedehandse) auto van leer zijn. Ik heb mezelf een jaar gegeven om te beslissen of ik daarmee kan leven. Ik zou nooit een nieuwe auto ‘bestellen’ met leren zittingen, want ik ben van mening dat je ‘bepaalt als je betaalt’, maar toch voel ik me hier ook niet prettig bij.
    Het is lastig, niet iets zomaar weg willen gooien, maar het ook niet comfortabel kunnen dragen.

  • Avatar
    Cecile Bol
    Geplaatst op 17:08h, 25 maart Beantwoorden

    Inmiddels heb ik contact gehad met Bont voor Dieren. Zij gebruiken gedoneerd bont en angora voor hun gastlessen en acties. Zo leren de leerlingen het onderscheid tussen echt en nepbont en hoe angora herkend kan worden. Je kunt angorakleding dus eventueel naar ze opsturen. Hun adres op dit moment:
    Derde Oosterparkstraat 271
    1092 EA Amsterdam
    Check ook vooral hun website.

    • Avatar
      Cecile Bol
      Geplaatst op 10:07h, 01 juni Beantwoorden

      Dit weekend daadwerkelijk een pakketje met kleding van angora naar Bont voor Dieren gestuurd. Hopelijk kunnen zij er goed werk mee doen.

    • Avatar
      willem van zaanen
      Geplaatst op 17:47h, 03 augustus Beantwoorden

      ik draag ook mohair/angora kleding, maar die komt uit Rusland en dat is van geitenwol .

      • Avatar
        Cecile Bol
        Geplaatst op 10:32h, 04 augustus Beantwoorden

        Volgens mij betekent angora in het label altijd dat het konijn is.

    • Avatar
      Bea
      Geplaatst op 23:16h, 30 november Beantwoorden

      Hoi,
      Kun je dan eigenlijk alleen nog maar katoen kopen?
      Dacht dat het kopen van wol ook niet zo erg is..maar wat ik allemaal over wolsoorten lees..!
      Word er niet vrolijk van..pfff

  • Avatar
    Froek
    Geplaatst op 20:15h, 17 december Beantwoorden

    Ik zou de kleding afdragen en gewoon geen nieuw meer bijkopen.

  • Avatar
    Sozan
    Geplaatst op 22:30h, 07 mei Beantwoorden

    Angora is de oude naam van Ankara in Turkije. Er bestaan wel degelijk ook Angora geiten en zelfs Angora katten. Angora van konijnen is vanzelfsprekend erg fout. Echter geiten worden geschoren op totaal andere wijze.

    • Avatar
      Jannine Groninger
      Geplaatst op 19:12h, 20 november Beantwoorden

      Haar van Angora geiten heet :”Mohair”, dat is inderdaad heel verwarrend. “Angora” in kleding labels wijst op het gesponnen haar van Angora konijnen.

  • Avatar
    Catu Dasa
    Geplaatst op 08:34h, 05 februari Beantwoorden

    Het euvel is al gebeurd. Dus dragen is de enige oplossing. Ikzelf draag mohair en als man is dat al niet gewoon bij de meeste mensen. Mijn vrouw en ik zijn al een hele tijd gestopt met het kopen van Angora nadat we vernomen hoe de konijnen “behandeld” worden.

  • Avatar
    May rombouts
    Geplaatst op 13:53h, 13 december Beantwoorden

    Ik wist niet dat het van konijnen komt, wat erg , gisteren een dure Pulle gekocht,
    Hij prikt en pluist ontzetten …hebben jullie daar een remedie voor..

  • Avatar
    Lotta
    Geplaatst op 11:06h, 29 september Beantwoorden

    Blijkbaar zijn er kledingmerken die er een verdrag hebben ondertekend dat ze er op toe zien dat bepaalde wolsoorten zoals v Angora op een diervriendelijke manier wordt gebruikt en de dieren er niet voor worden gevild. Ik hoop dat dit te vertrouwen is? Je kan het op hun website lezen.

Geef een reactie