De doldrums – het is zoals het is

De vakanties zijn begonnen, de temperaturen lopen vaker op naar +20 graden, de humeuren verbeteren en gezichten glimlachen vaker. Voor mij is de zomer een moment om op te laden en ook om terug te kijken en vooruit te blikken. In het afgelopen half jaar ben ik lekker bezig geweest: we bouwen ons eigen huis op een pracht plekje. En man, wat geniet ik daarvan… Met je eigen handen elk plankje in de verf, elke schroef in het hout en iedere dag een momentje van vooruitkijken. Heerlijk!

Keuzes

In zo’n periode leer je ook bewust keuzes maken. Voordat we hiermee begonnen hebben we gezegd dat ons sociale leven op een laag pitje kwam te staan. In het begin tilde ik daar best zwaar aan en probeerde er toch af en toe een afspraakje tussendoor te persen. Gewoon niet handig, met mijn hoofd was ik op de kavel en niet bij de afspraak. Voor beide partijen niet eerlijk, dus keuzes maken. Ook de tijdverdeling werk, bouwen, huishouden (ja, dat blijft helaas) en elkaar is ook aan verandering onderhevig. En ik vind het fantastisch. Had ik niet gedacht, maar het is wel zo.

Rijkdom

De aflopen 18 jaar hebben wij ons huis verbouwd en ook uitbundig van ons sociale leven genoten. Van het verbouwing heb ik lang niet zo genoten als nu 3 maanden nieuwbouwen. Een vriend sprak eens de profetische woorden ‘het is zoals het is’ en de laatste tijd ben ik me daar steeds meer van bewust. Ik sta stil bij kleine dingen zoals vrienden en familie die spontaan aanbieden om te komen helpen, een stern die zijn lunch wil vangen, een zwaan met jonkies of gewoon de mooie Nederlandse luchten. Maar sta jij daar nog wel eens bij stil? Of laat je de vogels fluiten en hoor je ze niet? De zon mooi schijnen en zie je het niet? Ik zal niemand hierom veroordelen, een ieder heeft de vrijheid om zijn eigen keuzes te maken, maar ik wil deze gebeurtenissen niet missen. De kleine, verborgen rijkdommen en geneugten van het leven.

Oordeel

We leven met elkaar in een wereld waarin prestatie maatgevend is voor succes en aanzien. Maar ik ben van mening dat je moet genieten van de momenten die het leven je biedt. En dan ook van elk moment, de leuke maar ook de minder leuke. We worden omringd door waarden om te presteren, een goede opleiding en baan te zoeken, de juiste sociale contacten te hebben. Maar wat zijn dat? Dat is toch voor iedereen verschillend? Het veroordelen van iemands keuzes of aannames doen zijn killing voor geluksmomenten. Want wat jij onjuist vindt, kan iemand anders juist erg gelukkig maken. En wie zijn wij dan om daarover te oordelen?

Geluk

Het klinkt misschien allemaal wat zweverig, maar het is zoals het is. Onze omgeving is bang dat wij wel erg veel hooi op onze vork nemen (huis bouwen, werk, eigen bedrijf, oud huis), maar wij krijgen zo verschrikkelijk veel energie van deze periode. Misschien knappen we na nog een paar maanden wel wat af, maar ja, dat is dan het resultaat van een keuze. Een weloverwogen keuze. De reacties van bezoekers als ze bij ons komen zorgen er in ieder geval voor dat ik nog lang niet moe ben. Zij zorgen ervoor dat ik blijf zien waar ik verliefd op ben geworden. Zij benoemen de mooie, kleine dingen van het leven, door gewoon even stil te staan op ons plekje en te genieten. Ik besef me dan ook heel goed dat ik het heb getroffen in het leven, ik ben een gelukkig mens. Daar heb ik hard mijn best voor gedaan en dat zal ik ook blijven doen. Puur voor het geluk en omdat ik me dat zelf zo gun. Niet voor de buitenwereld, al zal die er misschien anders over denken. Nou ja, het is zoals het is… Ik geniet en ik hoop jij ook… Fijne zomer!

Avatar
Marjan van Delden

Houdt van communiceren, marketing, coachen, motiveren en uitdagen en geniet van hardlopen, motorrijden, boeken, schoenen, uiteten, vrienden en vriendinnen.

Geen reactie's

Geef een reactie