SAVE THE DATE: bij deze 6 duurzame events wil jij zijn!

De zomer komt ten einde en de agenda’s stromen weer vol… Zo worden er in de aankomende maanden een hele hoop toffe duurzame events georganiseerd. Om je een beetje te helpen hebben we de leukste duurzame events in 2019 voor je op een rijtje gezet!

CIRCL / 17 september

Op dinsdag 17 september staat CIRCL in het thema van fashion! Deze middag heeft als thema ‘The true price of fashion’. Met experts wordt er ingezoomd op de verborgen kosten van fashion voor mens & milieu. Ook wordt er nagedacht over  de vraag of ‘de echte prijs’ ook gelijk afgerekend zou moeten worden.

Sowieso is het leuk om de agenda van CIRCL in de gaten te houden. Het is een indrukwekkende plek, zo is het gebouw geïsoleerd met vezels uit 16.000 ingezamelde jeans! Daarnaast hebben ze aansprekende events zoals de CIRCL COLLEGE TOUR. Hierin worden interessante thema’s en vraagstukken besproken, bijvoorbeeld: Draagt een aanpassing van ons huidige belastingstelsel bij aan een transitie naar een duurzame, circulaire economie?

Maar je kunt er natuurlijk ook naartoe gaan voor een duurzaam drankje op de Rooftopbar…

Duurzame Events #Circl

ACT. / 22 september

Op 22 september is in Rotterdam ACT. : hét duurzaamheidsfestival voor iedereen die ook maar een beetje into duurzaamheid is. Onder het genot van een broodje Knakwortel kan je genieten van livemuziek. Daarnaast kan je workshops volgen en speeches luisteren van pioniers en dwarsdenkers. Zo zijn onder andere Tim Hofman en Jelmer Mommers,  schrijver van het boek ‘Hoe gaan we dit uitleggen?’, aanwezig. Je duikt in de wereld van de nieuwste ontwikkelingen en innovaties op het gebied van duurzaamheid, klimaat, mensenrechten en biodiversiteit. Klinkt goed toch?

Duurzame events

Centraal Museum presenteert: Duran Lantink / tot 27 oktober

Een beetje een vreemde eend in de bijt wat betreft duurzame events, maar deze hoort er zeker bij. Onlangs ben ik (Anne) naar het Centraal Museum geweest in Utrecht en het is een aanrader. Tot 27 oktober heeft de modeontwerper ‘Duran Lantink’ de bovenste verdieping overgenomen. Deze designer is bekend van de ‘vaginabroek’, welke voorkwam in de videoclip ‘PYNK’ van Janelle Monaé. Dit iconisch kledingstuk kan je vinden in het museum, maar er is nog veel meer!

Van een shock-effect creëren is Duran Lantink dus niet vies. Hij gebruikt dit in deze tentoonstelling om onze ogen te openen rondom fast fashion. Onder andere door een ‘Post Black Friday’-presentatie waarin het slagveld te zien is van de sale. Aanvullend heeft hij een collectie ontworpen welke gemaakt is van restanten uit de kledingindustrie zoals overgebleven kleding uit de sale van designer merken.

Naast fast fashion snijdt Duran ook thema’s aan als diversiteit. Tot slot duik je de wereld in van transgender sekswerkers die leven in de straten van Kaapstad. Ik zal nog niet teveel verklappen, maar het is een (fashion)wereld die voor je opengaat. Oftewel: komt dat zien en je zult er geen spijt van hebben (althans dat denk ik dan). Klik hier hier voor meer informatie over de tentoonstelling.

En als je dan toch in dat deel van Utrecht bent… Als afsluiter kan je leuk winkelen in en rondom de Twijnstraat (op 5 minuten loopafstand van het Centraal Museum). Wij hebben een Shopping Guide gemaakt met onze favoriete duurzame kledingwinkels en tentjes in die buurt. Lees die dus vooral nog even door voordat je een bezoekje brengt aan het museum.

Dutch Sustainable Fashion Week / 4 tot 13 oktober

We zijn er weer helemaal klaar voor, want het duurt niet lang meer en de Dutch Sustainable Fashion Week is weer begonnen! Van 4 tot 13 oktober worden door het land verschillende duurzame events georganiseerd die gerelateerd zijn aan fashion – oftewel houd de agenda van the DSFW in de gaten.

Fair Fashion Festival / 5 oktober

Het Fair Fashion Festival vindt dit jaar weer plaats in Utrecht. Op dit festival zijn workshops en lezingen bij te wonen over fair fashion. Daarnaast kan je ook genieten van toffe modeshows en markten met fair fashion merken. Vorig jaar zijn wij geweest met Noor (Tiny Temple Styling), Saskia (van de Social Reporter) en Alexandra (van My Slow World). We hebben enorm genoten en gingen naar huis met een leuke goodie bag;) Voor meer informatie, klik hier.

Tony’s Fair / 21 november

Het is een understatement als we zeggen dat we houden van chocolade. Sterker nog, eigenlijk heeft chocolade er zelfs voor gezorgd dat we met onze duurzame reis zijn gestart. We hoorden over de misstanden in de cacaoindustrie via de journalist Teun van de Keuken. Vervolgens besloten wij om alleen nog maar eerlijke chocolade te kopen, oftewel: Tony Chocolonely! Uiteindelijk beseften we dat er in veel meer industrieën misstanden waren en zijn we ons gaan focussen op de kledingindustrie…

MAAR omdat we dus zulke chocolade liefhebbers zijn – kan Tony’s Fair niet ontbreken in ons rijtje van duurzame events. Het is een festival van Tony Chocolonely waar alles in het teken staat van chocolade. Van chocolade(koek)happen tot chocoladegerechten. Daarnaast kan je ook lekker losgaan op de muziek! Vorig jaar was Chef’Special aanwezig, de artiesten voor dit jaar zijn nog onbekend. Houd dus de site in de gaten

PS: het chocolade(koek)happen ging overigens bij ons niet erg soepel…

Mist er volgens jou nog een event in deze lijst van duurzame events? Laat het ons weten!

Lfs,

Anne & Elrike

Tags:
Avatar
Anne & Elrike

Wij zijn Anne & Elrike. Of je nou een duurzame goeroe bent of net hebt gehoord over eerlijke kleding: met ons blog willen wij je inspireren in jouw zoektocht naar een eerlijke en duurzame kledingkast. Samen maken we van elke vrijdag, Fair Friday!

Geen reactie's

Geef een reactie