6 x eerlijke & duurzame winkels in Utrecht (Deel 2: Centrum)

Eerlijke en duurzame winkels in Utrecht zijn er genoeg, maar het zijn net verborgen schatten… Je moet weten waar je ze kunt vinden! Daarom nemen we je in het tweede deel van onze fair shopping guide mee naar het centrum van Utrecht. De leukste eerlijke hotspots hebben we voor jullie geselecteerd! Wil je helemaal los gaan met duurzaam winkelen, neem dan ook een kijkje bij het eerste deel van de shoppingguide in Utrecht (de Twijnstraat).

1. Nukuhiva

Duurzaam winkelen in Utrecht: Nukuhiva Utrecht

Duurzaam winkelen in Utrecht: Nukuhiva Utrecht

Nukuhiva Utrecht is opgericht door reisgoeroe Floortje Dessing. Het is vernoemd naar voor haar één van de mooiste plekken op de aarde: het eiland Nuku Hiva (gelegen tussen Australië en Zuid-Amerika). In deze winkel vind je toffe fairtrade merken als Armed Angels, Alchemist, Dedicated en Thinking MU, maar ook tassen van Matt & Nat, sieraadjes van A Beautiful Story en kekke boxershorts voor mannen van A-dam underwear. Aan de mannen is ook gedacht, want in de kelder vind je een mooi assortiment duurzame mannenmerken. ‘Modern technology owes ecology an apology’ is de lijfspreuk van Nukhiva en we couldn’t agree more! 

Zadelstraat 36 Utrecht | website

2. Waar

Duurzaam winkelen in Utrecht: Waar Utrecht

Dit is stiekem één van onze favoriete winkels, want je vind er allemaal leuke kleine, duurzame hebbedingetjes. Denk aan interieur accessoires van Faitrade Original, mooie kookboeken, een uitgebreide selectie Doppers en sieraden van Anne’s lievelings sieradenmerk Taj. Als je op zoek bent naar een leuk cadeautje (voor jezelf) ben je hier aan het goede adres! Een tip voor mede chocolade-liefhebbers: je kunt hier ook een strippenkaart kopen voor Tony’s chocoladerepen. 

Duurzaam winkelen in Utrecht: Waar Utrecht

Duurzaam winkelen in Utrecht: Waar Utrecht

Lijnmarkt 21 Utrecht | website

3. Bellamy Gallery

Duurzame winkels in Utrecht: Bellamy Gallery Utrecht

Duurzame winkels in Utrecht: Bellamy Gallery Utrecht

Volledige transparantie én een daadwerkelijk eerlijke prijs, dat vinden ze bij Bellamy Gallery belangrijk. En wij ook! Op het prijskaartje kun je precies zien wat de prijs van je kledingstuk bepaalt. Als je op zoek bent naar een mooie basic ben je bij Bellamy Gallery op het juiste adres. Van heerlijke wollen en kasjmier truien in toffe kleuren tot jurkjes en pantalons. Allemaal eerlijk gemaakt in Europa. In andere winkels van Bellamy en online kun je ook voor je man en kids terecht! 

Duurzame winkels in Utrecht: Bellamy Gallery Utrecht

Oudkerkhof 8 Utrecht | website

4. Vanilia

Duurzame winkels in Utrecht: Vanilia Utrecht

Duurzame winkels in Utrecht: Vanilia Utrecht
Als je de straat even doorloopt dan kom je bij Vanilia. Nog zo’n plek waar je tijdloze klassiekers vind in hoge kwaliteit en altijd mét een vrouwelijke snit. Zoals van die lekker vallende palazzo pants, coltruitjes en jumpsuits. Vanilia heeft prachtige boutiques door het hele land waar wij heel graag komen.  Hier kun je zowel slagen als je jong bent of al wat meer op leeftijd. Je kunt de items namelijk op veel verschillende manieren combineren en daar helpen ze je in de winkel graag bij. Ook kun je je item op maat laten maken in een van de in-house ateliers. 

Duurzame winkels in Utrecht: Vanilia Utrecht

Vanilia heeft een eigen productieatelier in Capadocië, Turkije, waar de kleding eerlijk geproduceerd wordt. Op het gebied van duurzaamheid valt er nog wel wat te verbeteren, maar door bijvoorbeeld het gebruik van poleyester te verminderen en meer kledingstoffen uit duurzame bron in te kopen is Vanilia daar wel bewust mee bezig. Wat betreft de prijzen moet je denken aan het midden tot hogere segment. 

Oudkerkhof 35 Utrecht | website


5. Episode Vintage

Duurzame winkels in Utrecht: Episode vintage Utrecht

Duurzame winkels in Utrecht: Episode Utrecht

Wij houden enorm van vintage en daarom mag Episode natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje! Bij Episode vind je een ruime collectie én gesorteerd op soort – dat maakt het lekker overzichtelijk. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een Levi’s jeans, mohair truitje, printjes blouse of baret, dan kun je hier zeker wel slagen! Het is er meestal wel erg druk (vintage is populair geworden!), dus als je wat rustiger wilt rondkijken ga dan wat vroeger op de dag of aan het begin van de middag. 

Oudegracht 206 Utrecht | website

6. The Colour Kitchen

Duurzame winkels in Utrecht: Colourful Kitchen Utrecht
Duurzame winkels in Utrecht: Colourful Kitchen Utrecht

Aan het einde van een shopdagje is niks lekkerder dan even neerploffen bij een leuk tentje.. Naast Episode Vintage vind je The Colour Kitchen. Een restaurant met een sociale missie, namelijk oprechte aandacht geven aan mensen. En dan bedoelen we niet alleen als je te gast bent voor een drankje of lekker stukje taart. In het restaurant wordt je eten namelijk bereid en bediend door mensen die om verschillende redenen een afstand tot de arbeidsmarkt ervaren. Want sociaal is het nieuwe normaal toch!? Wij zijn fan van de soep van buitenbeentjes groente. Je kunt ook de ‘favourite’ proberen: een favoriet gerecht van één van de medewerkers of leerlingen. 

Duurzame winkels in Utrecht: Colourful kitchen

Oudegracht 214 Utrecht | website

Heb je zin om nog meer duurzame winkels in Utrecht te bezoeken? Neem dan een kijkje in het eerste deel van de shoppingguide in Utrecht (de Twijnstraat). Deze winkels liggen aan het einde van de Oudegracht – nog even doorlopen na de Colour Kitchen dus 😉

Avatar
Anne & Elrike

Wij zijn Anne & Elrike. Of je nou een duurzame goeroe bent of net hebt gehoord over eerlijke kleding: met ons blog willen wij je inspireren in jouw zoektocht naar een eerlijke en duurzame kledingkast. Samen maken we van elke vrijdag, Fair Friday!

Geen reactie's

Geef een reactie