Eigenwijs blij knutselen, spelen en tuinieren met jonge kinderen

Op moment van schrijven regent het nog, maar laten we hopen dat de lente op het moment dat je dit leest echt is aangebroken. Tijd om eropuit te gaan! In dit artikel vind je een overzicht van dingen die je in de buitenlucht kunt doen met jonge kinderen. En is het weer buiten een keer helemaal niks, dan kun je het binnen natuurlijk ook gezellig maken.

Zaaien en planten

Je moet het waarschijnlijk toch wel doen en voor jonge kinderen is het hartstikke leuk om te helpen: zaaien en planten. Sommige planten vragen iets meer precisie, maar een handje mengsel voor bijen uitstrooien kan weinig mee misgaan. Helemaal leuk en spannend wordt het met een zaadbom, die je samen stiekem ergens heen kunt gooien. Wel slimmer aanpakken dan dat ik dat ooit deed!

Binnen zaaien kan natuurlijk ook. Je bent nog net op tijd voor het zaaien van basilicum. Gewoon een handje strooien bovenop een pot met verse aarde is al een goed begin en helemaal niet moeilijk. Jonge kinderen vinden het prachtig om te zien hoe de plantjes elke dag een beetje groeien en als je het slim aanpakt heb je genoeg basilicum voor een heel seizoen.

Samen een insectenhotel maken

Iets wat ik graag samen met mijn dochter van (krap) drie had willen doen als mijn man er niet al een had gemaakt, is samen een insectenhotel maken. Bijen en hommels bestuiven de planten, lieveheersbeestjes en gaasvliegen eten bladluizen en vlinders maken het zomergevoel compleet. Met een insectenhotel in je tuin kun je ze een handje helpen, naar je tuin lokken en de biodiversiteit stimuleren. Het helpt ze schuilen voor slecht weer, geeft ruimte voor het leggen van eitjes en biedt ze een plek om te overwinteren. Je kunt een insectenhotel kopen in je tuincentrum of bij de bouwmarkt, maar zelf bouwen van een paar oude planken is leuker en erg makkelijk.

Lavendelolie van eigen lavendel maken

Lavendel in je tuin ruikt erg lekker, maar je kunt er ook leuke dingen mee doen. Bijvoorbeeld zelf lavendelolie maken, zoals Suzanne graag doet: “Het enige wat je nodig hebt is wat geduld en twee basisingrediënten. Je weet dus precies wat er in je olie zit. Zoals vaak bij ‘zelfmaakdingen’ uit de natuur is timing belangrijk. Voor lavendelolie heb je (hoe verrassend) lavendel nodig. Bij mij is de lavendel in de tuin nu hoog en bloeiend. Tijd om wat bloemen af te knippen voor olie. Dit is een werkje wat leuk is om te doen met kinderen; het kost maar tien minuten om alles klaar te maken. De pot lavendel op het aanrecht draai je regelmatig om. Dit is een taakje waar ook kleine kinderen verantwoordelijk voor kunnen zijn.”

Bezoek de natuur om je heen!

Iets wat ik eigenlijk pas echt volop doe sinds ik een kind heb: ondernemers in de natuur om mij heen bezoeken. Want zo vaak is het lekker weer en wil je naar buiten, maar heb ik geen zin in leuren bij de speeltuin. Of het regent en we willen desondanks naar buiten. In de afgelopen periode bezoekte ik zelf samen met mijn peuter de biologische kaasboerderij in ons dorp en een biodynamische kwekerij in de regio. Natuurlijk krijgen jonge kinderen niet alles mee, maar beestjes en plantjes kijken is altijd leuk. En je leert er zelf ook nog wat van. Streekmarkten zijn ook altijd een uitkomst!

Het bos in en knutselen met takken

Ik zie het nu steeds meer bij mijn eigen peuter: takken fascineren. Sommige takken worden gevonden, vervolgens twee straten lang gebruikt om in prut of bosjes te prikken en vervolgens liefdevol in de buggy gelegd. Nog een paar maandjes wachten en knutselen wordt ook steeds meer een optie. Of spelletjes met takken. Heel veel tips voor leuke dingen met takken vind je in Het Bosboek, om precies te zijn 70. Leuke cadeautip! (Of leen hem van de bibliotheek)

Zwerfafval rapen

Ik heb iets vreselijks gedaan in de opvoeding… Sinds een paar maanden roept mijn dochter bij het zien van zwerfafval “Opruimen, prullebak, stomme mensen!” Maar gelijk heeft ze wel. En het klinkt misschien vies of raar, maar een middag samen zwerfafval rapen kan heel erg gezellig zijn. Suzanne doet dit bijvoorbeeld samen met haar dochter van 4. Het schijnt dat als we allemaal elke dag 1 stukje afval van de grond zouden rapen, dat er dan geen zwerfafval meer zou zijn. Je maakt dus heus een verschil! En je bent lekker buiten en kunt ondertussen honderduit kletsen of liedjes zingen. Ik verheug mij er nu al op.

Als het regent

Tsja, dan kun je altijd nog binnen gaan knutselen en spelen. Maar ook dan kun je het net even anders dan anders doen. Marianne maakt bijvoorbeeld zelf inpakpapier samen met haar jonge kind. En ik doe graag bordspelletjes. Vooral met kleine kinderen die je eigenlijk nog niet zou moeten vermoeien met verliezen en winnen zijn zogenaamde coöperatieve bordspellen een verademing. Boomgaardje is groot favoriet in dit huis.

Wat natuurlijk ook nog kan als het regent, is samen met je jonge kind koken. Of samen klussen. Tips daarover volgen later nog. En jouw eigen tips zijn ook altijd welkom!

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie