ENFJ: de Leraar onder de MBTI-types

De Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) is een bekend model om naar persoonlijkheden te kijken. Een van de zestien MBTI-types is de ENFJ, ook wel de Leraar of de Gever genoemd. De levensrol van de ENFJ is die van de zoetgevooisde overtuiger: de ENFJ heeft de meeste overredingskracht van alle MBTI-types. Geschat wordt dat zo’n 2,4% van de wereldbevolking een ENFJ is. In dit artikel lees je meer over de ENFJ, de Leraar onder de MBTI-types.

MBTI in het kort

De Myers-Briggs Type Indicator is geboren uit de theorieën van Carl Gustav Jung. Jung vond dat mensen een voorkeur hebben voor hoe ze de wereld ervaren en beoordelen. Moeder en dochter Katharine Cook Briggs en Isabel Briggs Myers zijn hiermee verdergegaan. Zij kwamen tot vier tegenstellingen: Extroverted tegenover Introverted, iNtuition tegenover Sensing, Thinking tegenover Feeling en Judging tegenover Perceiving. Hiermee ontstaan zestien types van elk vier letters. Bijvoorbeeld ENFJ. De wetenschappelijke basis van MBTI is discutabel, maar in de praktijk blijkt MBTI een fijn hulpmiddel voor persoonlijke groei. Een gratis MBTI-test om te checken of je echt een ENFJ bent? De Engelstalige MBTI-test van HumanMetrics is wat mij betreft de beste.

Wie is de ENFJ? Persoonlijkheid van de ENFJ

De ENFJ heeft Extroverted Feeling als dominante functie, gebruikt iNtuition als hulpfunctie en kijkt met een Judging blik naar de wereld. Dit is de favoriete manier van de ENFJ om situaties en vraagstukken te lijf te gaan. Sensing en Thinking komen pas daarna. De ENFJ is zeer begaan met de gevoelens van anderen en heeft een scherpe antenne voor hun behoeftes en drijfveren. ENFJ’s zien potentieel in vrijwel iedereen en vinden het heerlijk om mensen in hun persoonlijke groei te kunnen begeleiden. Doordat de ENFJ zowel sociaal en populair als loyaal en verantwoordelijk is, kan dit MBTI-type als een inspirerende leider binnen een groep optreden.

Typische ENFJ-eigenschappen

 • charismatisch
 • idealistisch
 • hartelijk
 • invoelend
 • ijverig
 • dienstverlenend
 • actief

ENFJ als werknemer: werk en carrière

Welke baan de ENFJ ook kiest, in essentie is hij altijd een PR-specialist en een mentor. Dit MBTI-type is een ster in zichzelf wegcijferen en daardoor juist onmisbaar worden. De ENFJ zorgt voor vooruitgang door de samenwerking van het team te bevorderen. Bijvoorbeeld door te coachen en te streven naar consensus. Hierbij stelt de ENFJ zich ogenschijnlijk dienstbaar op, maar neemt hij desondanks veel verantwoordelijkheid en komt hij met pragmatische oplossingen. Paradoxaal is dat de ENFJ niet goed alleen kan werken, maar ook niet gemakkelijk dingen uit handen geeft. Verder heeft de ENFJ wat moeite met omgaan met weerstand en het ontvangen van kritiek. De ENFJ komt professioneel tot bloei in gestructureerde organisaties waarin samenwerking voorop staat. Geschikte sectoren voor de ENFJ zijn: bedrijfsleven, maatschappelijke en zakelijke dienstverlening, communicatie en gezondheidszorg.

Het liefdesleven van de ENFJ: liefde en relaties

De ENFJ stopt een hoop moeite en enthousiasme in relaties, zowel in de liefde als in vriendschappen. Ze zijn begaan met de ander en tonen veel affectie. ENFJ’s zijn ware sterren in het naar boven halen van het beste in anderen. In een liefdesrelatie geven ENFJ’s de ander dan ook veel bevestiging en steun. Lastig voor ze is dat ze die bevestiging net zo goed zelf willen ontvangen, maar het moeilijk vinden om daarom te vragen. De ENFJ is loyaal en meestal goed gezelschap. Wel zijn ENFJ’s nogal conflictvermijdend, vaak omdat ze van mening zijn dat het conflict hun eigen schuld is. Op heldere momenten kan de ENFJ ineens kritisch uit de hoek komen en voor zichzelf opkomen, maar meestal zijn de eigen behoeftes juist wat uit het zicht geraakt.

De ENFJ onder stress

Het is niet elke dag feest in het leven van de ENFJ. Onder druk en stress kunnen MBTI-types trekjes gaan vertonen van tegengestelde MBTI-types. Ze komen als het ware in hun eigen zwakte vast te zitten. ‘Was that really me?’ is een interessant boek over dit fenomeen. De ENFJ raakt van de leg, wanneer hij geen vertrouwen krijgt, onder druk zich te conformeren en conflicten. De ENFJ gaat hierdoor excessief kritisch zijn, verknipte logica hanteren en compulsief zoeken naar de waarheid. Om weer tot zichzelf te komen, kan de ENFJ zich terugtrekken en bijvoorbeeld een dagboek bijhouden, een nieuw project op zich nemen en met rust gelaten worden door anderen.

Tips: persoonlijke groei en ontwikkeling van de ENFJ

Voor een gelukkiger leven kan de ENFJ werken aan:

 1. niet bang zijn om een mening te hebben en om beslissingen te nemen;
 2. zachtaardiger worden in het hebben en uiten van verwachtingen en waardeoordelen: elk mens is anders en heeft andere beperkingen;
 3. zelfbewustzijn en een stukje gezond egoïsme: het wegcijferen van de eigen behoeftes in relaties werkt contraproductief en ineffectief.

Celebrities en andere bekende ENFJ’s

Welke beroemdheden zijn ook ENFJ? Hieronder vind je een lijstje van bekende mensen waarvan wordt gedacht dat ze ENFJ zijn.

 • Bono
 • Oprah Winfrey
 • Morgan Freeman
 • Jennifer Lawrence
 • Ben Stiller
 • Nelson Mandela
 • Erasmus
 • Nigella Lawson
 • Martin Luther King, Jr.

Ben jij een typische ENFJ? Of zijn er celebrities (of fictieve personages) waarvan je denkt: die moeten gewoon wel ENFJ zijn? Ik ben heel benieuwd naar jouw ideeën over dit MBTI-type.

Overzicht van alle 16 MBTI-types: hun karakter, carrière en liefdesleven

ISTJ ISFJ INFJ INTJ
ISTP ISFP INFP INTP
ESTP ESFP ENFP ENTP
ESTJ ESFJ ENFJ ENTJ

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie