ENFP: de Inspirator onder de MBTI-types

De Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) is een bekend model om naar persoonlijkheden te kijken. Een van de zestien MBTI-types is de ENFP, ook wel de Inspirator of de Kampioen genoemd. De levensinstelling van de ENFP is om altijd nog een beetje extra uit het leven te halen: de ENFP is het meest optimistisch van alle MBTI-types. Geschat wordt dat zo’n 8,1% van de wereldbevolking een ENFP is. In dit artikel lees je meer over de ENFP, de Inspirator onder de MBTI-types.

MBTI in het kort

De Myers-Briggs Type Indicator is geboren uit de theorieën van Carl Gustav Jung. Jung vond dat mensen een voorkeur hebben voor hoe ze de wereld ervaren en beoordelen. Moeder en dochter Katharine Cook Briggs en Isabel Briggs Myers zijn hiermee verdergegaan. Zij kwamen tot vier tegenstellingen: Extroverted tegenover Introverted, iNtuition tegenover Sensing, Thinking tegenover Feeling en Judging tegenover Perceiving. Hiermee ontstaan zestien types van elk vier letters. Bijvoorbeeld ENFP. De wetenschappelijke basis van MBTI is discutabel, maar in de praktijk blijkt MBTI een fijn hulpmiddel voor persoonlijke groei. Een gratis MBTI-test om te checken of je echt een ENFP bent? De Engelstalige MBTI-test van HumanMetrics is wat mij betreft de beste.

Wie is de ENFP? Persoonlijkheid van de ENFP

De ENFP heeft Extroverted iNtuition als dominante functie, gebruikt Feeling als hulpfunctie en kijkt met een Perceiving blik naar de wereld. Dit is de favoriete manier van de ENFP om situaties en vraagstukken te lijf te gaan. Thinking en Sensing komen pas daarna. Enthousiast en fantasievol als ze zijn, zien ENFP’s het leven als een onuitputtelijke bron aan mogelijkheden. Ze zien snel verbanden tussen gebeurtenissen en informatie: door hierop te vertrouwen zetten ze onvermoeid stappen voorwaarts. Voor elke tegenslag hebben ze een oplossing. Doordat ENFP’s spontaan en flexibel zijn, kunnen ze goed improviseren. Dat doen ze dan ook liever dan uitgebreid vooruit plannen. Ze geven graag complimentjes en hebben het nodig deze ook regelmatig zelf te krijgen.

Typische ENFP-eigenschappen

 • optimistisch
 • veelzijdig
 • onafhankelijk
 • creatief
 • harmonieus
 • sensitief
 • flexibel

ENFP als werknemer: werk en carrière

Welke baan een ENFP ook heeft, hij ziet altijd overal kansen: alles is mogelijk. De ENFP staat dan ook graag aan het begin van veranderingen, het liefst steeds weer opnieuw, terwijl anderen het werk afmaken. Dit MBTI-type is een natuurtalent in pionieren, projecten starten en inspelen op veranderingen. Omdat de ENFP goed is in netwerken en mensen enthousiasmeren, lukt het hem ook om zijn plannen te presenteren en verkopen. Prioriteiten stellen en projecten ook daadwerkelijk afmaken laat de ENFP liever aan iemand anders over. Ook laat de ENFP zich niet graag inperken door regels en structuren. De ENFP komt professioneel tot bloei in een informele, ongedwongen sfeer waarin fantasie en creativiteit wordt gewaardeerd. Geschikte sectoren voor de ENFP zijn: onderwijs, maatschappelijke of zakelijke dienstverlening, creatieve sector en media.

Het liefdesleven van de ENFP: liefde en relaties

De EFNP neemt vriendschappen en liefdesrelaties heel serieus en benadert deze met een bijna kinderlijk enthousiasme en optimisme. Authenticiteit en diepte zijn belangrijke waarden voor dit type. Ze kunnen de ander inspireren om het beste uit zichzelf te halen en zijn over het algemeen bijzonder plezierig gezelschap. ENFP’s zijn gefocust op de emoties van de ander en doen graag hun best om de relatie goed en leuk te laten verlopen. Lukt dat niet, dan houden ze zichzelf verantwoordelijk, waardoor het kan voorkomen dat ENFP’s te lang in een niet-functionerende relatie blijven hangen. De ENFP wil altijd weten waar de relatie aan toe is en zal vaak de ander vragen hoe zij zich voelen en veel vissen naar complimentjes. Dit draagt enerzijds bij aan de gezondheid van de relatie, maar kan anderzijds ook wat verstikkend werken.

De ENFP onder stress

Het is niet elke dag feest in het leven van de ENFP. Onder druk en stress kunnen MBTI-types trekjes gaan vertonen van tegengestelde MBTI-types. Ze komen als het ware in hun eigen zwakte vast te zitten. ‘Was that really me?’ is een interessant boek over dit fenomeen. De ENFP raakt van de leg door fysieke uitputting, focus op feiten en schending van zijn waarden. De ENFP gaat hierdoor obsessief en depressief gedrag vertonen en zich focussen op hun lichaam. Om weer tot zichzelf te komen, kan de ENFP mediteren, ervoor zorgen dat ook anderen omkijken naar hun lichamelijk behoeften en zorgen voor support in plaats van neerbuigende hulp.

Tips: persoonlijke groei en ontwikkeling van de ENFP

Voor een gelukkiger leven kan de ENFP werken aan:

 1. vragen om feedback en waardering: het uitblijven van feedback is niet hetzelfde als negatieve feedback;
 2. niet bang zijn een mening te hebben en beslissingen te nemen;
 3. kritiek zien als een kans om te groeien.

Celebrities en andere bekende ENFP’s

Welke beroemdheden zijn ook ENFP? Hieronder vind je een lijstje van bekende mensen waarvan wordt gedacht dat ze ENFP zijn.

 • Walt Disney
 • Ellen DeGeneres
 • Mark Twain
 • Robin Williams
 • Sandra Bullock
 • Buster Keaton
 • Will Smith
 • Oscar Wilde
 • Che Guevara
 • Fidel Castro
 • Gwen Stefani
 • Julian Assange

Ben jij een typische ENFP? Of zijn er celebrities (of fictieve personages) waarvan je denkt: die moeten gewoon wel ENFP zijn? Ik ben heel benieuwd naar jouw ideeën over dit MBTI-type.

Overzicht van alle 16 MBTI-types: hun karakter, carrière en liefdesleven

ISTJ ISFJ INFJ INTJ
ISTP ISFP INFP INTP
ESTP ESFP ENFP ENTP
ESTJ ESFJ ENFJ ENTJ

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie