ENTJ: de Maarschalk onder de MBTI-types

De Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) is een bekend model om naar persoonlijkheden te kijken. Een van de zestien MBTI-types is de ENTJ, ook wel de Maarschalk of de Bestuurder genoemd. De ENTJ’s zijn de natuurlijke leiders van het leven: de ENTJ is het meest bevelhebbend van alle MBTI-types. Geschat wordt dat zo’n 1,8% van de wereldbevolking een ENTJ is. In dit artikel lees je meer over de ENTJ, de Maarschalk onder de MBTI-types.

MBTI in het kort

De Myers-Briggs Type Indicator is geboren uit de theorieën van Carl Gustav Jung. Jung vond dat mensen een voorkeur hebben voor hoe ze de wereld ervaren en beoordelen. Moeder en dochter Katharine Cook Briggs en Isabel Briggs Myers zijn hiermee verdergegaan. Zij kwamen tot vier tegenstellingen: Extroverted tegenover Introverted, iNtuition tegenover Sensing, Thinking tegenover Feeling en Judging tegenover Perceiving. Hiermee ontstaan zestien types van elk vier letters. Bijvoorbeeld ENTJ. De wetenschappelijke basis van MBTI is discutabel, maar in de praktijk blijkt MBTI een fijn hulpmiddel voor persoonlijke groei. Een gratis MBTI-test om te checken of je echt een ENTJ bent? De Engelstalige MBTI-test van HumanMetrics is wat mij betreft de beste.

Wie is de ENTJ? Persoonlijkheid van de ENTJ

De ENTJ heeft Extroverted Thinking als dominante functie, gebruikt iNtuition als hulpfunctie en kijkt met een Judging blik naar de wereld. Dit is de favoriete manier van de ENTJ om situaties en vraagstukken te lijf te gaan. Sensing en Feeling komen pas daarna. De ENTJ is besluitvaardig en openhartig en trekt overal waar hij komt het leiderschap vrijwel automatisch naar zich toe. Dit MBTI-type is over het algemeen goed geïnformeerd en heeft een scherp oog voor rare of inefficiënte processen. Deze wil de ENTJ het liefst meteen omzetten in zijn eigen, wel te begrijpen systeem. Dit type is dol op langetermijnplannen en doelen. Alles waarbij ENTJ’s hun intelligentie en gevoel voor argumentatie nodig hebben, gaat ze gemakkelijk af. Wel kunnen ze wat dwingend overkomen wanneer ze hun ideeën aan anderen presenteren.

Typische ENTJ-eigenschappen

 • leidingnemend
 • besluitvaardig
 • resultaatgericht
 • uitbundig
 • energiek
 • ambitieus
 • planmatig

ENTJ als werknemer: werk en carrière

De ENTJ vindt het heerlijk om de leiding te hebben en zo ervoor te zorgen dat alles op rolletjes loopt. Vooral wanneer het eigenlijk om behoorlijk moeilijke omstandigheden gaat: de ENTJ kan dan optimaal laten zien hoe analytisch en strategisch hij te werk gaat. Doordat hij zo gemakkelijk de leiding neemt en prioriteiten kan stellen, is de ENTJ een ster in het aanpakken van crisissituaties. Hij zet de koers uit, komt met een actieplan en zorgt er met zijn energie ook nog eens voor dat de neuzen van de overige medewerkers allemaal dezelfde kant op staan. Kriebelig wordt de ENTJ van routine, wachten en omslachtige processen, zelfs als die zaken uiteindelijk leiden tot een beter resultaat. Ook is dit MBTI-type wat minder goed in rekening houden met de ideeën van anderen. De ENTJ komt professioneel tot bloei in leidinggevende functies met veel verantwoordelijkheid. Geschikte sectoren voor de ENTJ zijn: bedrijfsleven, dienstverlening (zakelijk, financieel of maatschappelijk), overheid, wetenschap en onderwijs.

Het liefdesleven van de ENTJ: liefde en relaties

De ENTJ ziet alles in het leven als ervaringen om van te leren, ook vriendschappen en liefdesrelaties. Een relatie moet uitdagingen bevatten; als er niks te leren valt, heeft de ENTJ weinig interesse. Eenmaal in een relatie wil de ENTJ graag de leiding hebben en kunnen ze confronterend en kritisch richting de ander uit de hoek komen. De partner van de ENTJ moet dus stevig in zijn schoenen staan. Daartegenover staat dat de ENTJ zijn relaties zeer serieus neemt, rechtvaardig is en ook nog eens prima in staat is om (constructieve) kritiek ter harte te nemen. Het uiten van liefde en affectie ziet er soms wat wereldvreemd uit bij de ENTJ. Daaronder zit echter veel enthousiasme en toewijding en de behoefte om een relatie op te bouwen op basis van wederzijds respect.

De ENTJ onder stress

Het is niet elke dag feest in het leven van de ENTJ. Onder druk en stress kunnen MBTI-types trekjes gaan vertonen van tegengestelde MBTI-types. Ze komen als het ware in hun eigen zwakte vast te zitten. ‘Was that really me?’ is een interessant boek over dit fenomeen. De ENTJ raakt van de leg als zijn innerlijke waarden niet worden gerespecteerd, als ze spijt hebben van hun eigen lompheid en een teveel aan emoties van anderen. De ENTJ wordt hierdoor wat bang voor gevoelens, maar heeft vervolgens wel emotionele uitbarstingen. Om weer tot zichzelf te komen, kan de ENTJ met een betrouwbare vriend praten en proberen de diepte van zijn eigen emoties te ervaren.

Tips: persoonlijke groei en ontwikkeling van de ENTJ

Voor een gelukkiger leven kan de ENTJ werken aan:

 1. accepteren dat liefde en vriendschap bij dit type eerder via het hoofd dan via het hart gaat;
 2. accepteren dat iedereen anders is en niet te lang stil staan bij de beperkingen van anderen: zij hebben weer andere kwaliteiten;
 3. bespreken van de eigen gedachtes met anderen om situaties zo beter van meerdere kanten te kunnen bekijken en verdieping in relaties te kunnen toelaten.

Celebrities en andere bekende ENTJ’s

Welke beroemdheden zijn ook ENTJ? Hieronder vind je een lijstje van bekende mensen waarvan wordt gedacht dat ze ENTJ zijn.

 • Bill Gates
 • Al Gore
 • George Clooney
 • Julius Caesar
 • Matt Damon
 • Jim Carrey
 • Margaret Thatcher
 • Napoleon Bonaparte
 • Joseph Stalin
 • Bernie Sanders

Ben jij een typische ENTJ? Of zijn er celebrities (of fictieve personages) waarvan je denkt: die moeten gewoon wel ENTJ zijn? Ik ben heel benieuwd naar jouw ideeën over dit MBTI-type.

Overzicht van alle 16 MBTI-types: hun karakter, carrière en liefdesleven

ISTJ ISFJ INFJ INTJ
ISTP ISFP INFP INTP
ESTP ESFP ENFP ENTP
ESTJ ESFJ ENFJ ENTJ

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie