ENTP: de Uitvinder onder de MBTI-types

De Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) is een bekend model om naar persoonlijkheden te kijken. Een van de zestien MBTI-types is de ENTP, ook wel de Uitvinder of de Visionair genoemd. Het levensmotto van de ENTP is “De ene spannende uitdaging na de andere”: de ENTP is het meest inventief van alle MBTI-types. Geschat wordt dat zo’n 3,2% van de wereldbevolking een ENTP is. In dit artikel lees je meer over de ENTP, de Uitvinder onder de MBTI-types.

MBTI in het kort

De Myers-Briggs Type Indicator is geboren uit de theorieën van Carl Gustav Jung. Jung vond dat mensen een voorkeur hebben voor hoe ze de wereld ervaren en beoordelen. Moeder en dochter Katharine Cook Briggs en Isabel Briggs Myers zijn hiermee verdergegaan. Zij kwamen tot vier tegenstellingen: Extroverted tegenover Introverted, iNtuition tegenover Sensing, Thinking tegenover Feeling en Judging tegenover Perceiving. Hiermee ontstaan zestien types van elk vier letters. Bijvoorbeeld ENTP. De wetenschappelijke basis van MBTI is discutabel, maar in de praktijk blijkt MBTI een fijn hulpmiddel voor persoonlijke groei. Een gratis MBTI-test om te checken of je echt een ENTP bent? De Engelstalige MBTI-test van HumanMetrics is wat mij betreft de beste.

Wie is de ENTP? Persoonlijkheid van de ENTP

De ENTP heeft Extroverted iNtuition als dominante functie, gebruikt Thinking als hulpfunctie en kijkt met een Perceiving blik naar de wereld. Dit is de favoriete manier van de ENTP om situaties en vraagstukken te lijf te gaan. Feeling en Sensing komen pas daarna. De ENTP is een echte duizendpoot: dit MBTI-type kan en wil oneindig veel verschillende dingen. Doordat ENTP’s zo flexibel zijn en graag beide kanten van het verhaal bekijken, zijn het sterren in het aanpakken en oplossen van nieuwe en uitdagende vraagstukken. De keerzijde hiervan is dat de ENTP een hekel heeft aan routine: dingen een tweede maal op dezelfde manier doen is saai. Het zijn uitgesproken mensen, die sterk zijn in het lezen van anderen.

Typische ENTP-eigenschappen

 • diplomatiek
 • enthousiast
 • flexibel
 • actiegericht
 • ondernemend
 • veelzijdig
 • vindingrijk

ENTP als werknemer: werk en carrière

De ENTP is een niet te temmen entrepreneur: een pionier met een blik op de horizon. Dit MBTI-type is dan ook dol op nieuwe uitdagingen en ontwikkelingen. De ENTP kan vanuit het niets iets nieuws opzetten en is in staat om veel bordjes tegelijkertijd in de lucht te houden. Improviseren, van koers veranderen als dat moet, netwerken en dingen informeel ‘regelen’ is de ENTP op het lijf geschreven. Hij is de gangmaker op de werkvloer en een inspiratiebron voor anderen. Wel kan de ENTP in de problemen komen door dingen te beloven die hij niet kan waarmaken. Ook komen ENTP’s soms in tijdnood door hun gebrekkige planning en raken ze gauw verveeld wanneer direct resultaat uitblijft. De ENTP komt professioneel tot bloei in functies waarin innovatie en inspelen op de omgeving van belang zijn. Geschikte sectoren voor de ENTP zijn: zakelijke dienstverlening, creatieve sector, communicatie, bedrijfsleven en politiek.

Het liefdesleven van de ENTP: liefde en relaties

Omdat de ENTP zo charismatisch en hartelijk is, is het doorgaans heerlijk om in het gezelschap van dit type te vertoeven. Wel is het zo dat de ENTP zo dol is op discussies en debatten, dat ruzie in een klein hoekje zit. Als ENTP’s gepreoccupeerd zijn met een van hun nieuwe projecten, kunnen ze hun relaties wat verwaarlozen, maar over het algemeen nemen ENTP’s hun relaties zeer serieus. De ENTP houdt van groei en verbetering, ook in liefdesrelaties, en gaat daarbij voortvarend en kinderlijk enthousiast aan de slag. Ze zijn attent en betrokken en houden van spontane acties (waardoor ze soms eerder gemaakte beloftes vergeten). Soms kan de overenthousiaste, avontuurlijke ENTP met al zijn grote plannen vergeten dat de ander ook nog gevoelens heeft.

De ENTP onder stress

Het is niet elke dag feest in het leven van de ENTP. Onder druk en stress kunnen MBTI-types trekjes gaan vertonen van tegengestelde MBTI-types. Ze komen als het ware in hun eigen zwakte vast te zitten. ‘Was that really me?’ is een interessant boek over dit fenomeen. De ENTP raakt van de leg door fysieke uitputting, focus op feiten en schending van zijn waarden. De ENTP gaat hierdoor obsessief en depressief gedrag vertonen en zich focussen op hun lichaam. Om weer tot zichzelf te komen, kan de ENTP mediteren, ervoor zorgen dat ook anderen omkijken naar hun lichamelijk behoeften en zorgen voor support in plaats van neerbuigende hulp.

Tips: persoonlijke groei en ontwikkeling van de ENTP

Voor een gelukkiger leven kan de ENTP werken aan:

 1. genieten van hetgeen hij al heeft en bereikt heeft: leren om de dagelijkse, kleine dingen te waarderen;
 2. identificeren en uiten van zijn gevoelens, niet alleen voor hemzelf, maar ook voor het bestendigen van relaties met anderen;
 3. inzien dat iemands succes vrijwel altijd gebaseerd is op de sociale support die diegene om zich heen heeft verzameld.

Celebrities en andere bekende ENTP’s

Welke beroemdheden zijn ook ENTP? Hieronder vind je een lijstje van bekende mensen waarvan wordt gedacht dat ze ENTP zijn.

 • Tom Hanks
 • Robert Downey Jr.
 • Leonardo da Vinci
 • Thomas Edison
 • Lewis Carrol
 • Alfred Hitchcock
 • Céline Dion
 • George Bernard Shaw
 • Barack Obama
 • Hugh Grant
 • Rowan Atkinson
 • Stephen Fry
 • John Cleese

Ben jij een typische ENTP? Of zijn er celebrities (of fictieve personages) waarvan je denkt: die moeten gewoon wel ENTP zijn? Ik ben heel benieuwd naar jouw ideeën over dit MBTI-type.

Overzicht van alle 16 MBTI-types: hun karakter, carrière en liefdesleven

ISTJ ISFJ INFJ INTJ
ISTP ISFP INFP INTP
ESTP ESFP ENFP ENTP
ESTJ ESFJ ENFJ ENTJ

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

1 Reactie
 • Avatar
  Ellen
  Geplaatst op 11:04h, 25 december Beantwoorden

  Hallo Cecile

  Helder verwoord, daar heb je mijn plattegrond 🙂 Ik herken wat je aangeeft en vind het vooral interessant dat je ook benoemt dat het niet elke dag feest is in het leven van de ENTP. Goed om jouw tips ter harte te nemen.

Geef een reactie