Ervaringen met bamboe servies: ideaal voor jonge kinderen

UPDATE 15 februari 2021: De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert om melamine kunststof serviesgoed waarin bamboe en/of maisvezels zijn verwerkt, niet (meer) te gebruiken. Bij gebruik bestaat een kans dat er te veel formaldehyde in het voedsel of drinken terecht komt. De NVWA laat importeurs en aanbieders van deze producten weten dat zij de producten direct uit de handel moeten halen. De autoriteit treedt handhavend op als de producten in Nederland worden aangeboden. Daarnaast adviseert het Voedingscentrum om ook servies dat voor 100% van de kunststof melamine is gemaakt, niet te gebruiken voor heet eten en drinken voor kinderen tussen 0 en 3 jaar.

==

Je kunt je kleine kind natuurlijk direct breekbaar servies geven. Maar wij zaten niet zo te wachten op een dreumes die borden stuk gooit op de keukenvloer. Plastic kinderservies voelde echter ook niet goed, zowel qua milieu als gezondheid. Een mooi alternatief blijkt kinderservies van bamboe. Wat ons betreft een aanrader!

Servies van bamboe: allereerst vooral duurzaam

Servies maken van bamboe, dat klinkt misschien alsof je uit een bananenblad gaat eten. Maar bamboe blijkt een prachtig, goed vormbaar materiaal. Bamboe is een soort gras dat zeer snel groeit. En dat zonder pesticiden, kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Elke paar jaar kan de bamboe worden geoogst zonder dat de plant doodgaat of de omgeving hieronder te lijden heeft.

Bamboe kinderservies: licht, sterk én het voelt zo lekker aan

En dan? Dan wordt het verwerkt tot bijvoorbeeld servies. Als je voor het eerst een bamboe bord of schaal in je handen krijgt, zal het je verrassen hoe het materiaal aanvoelt. Het is heel licht, vergelijkbaar met melamine. Maar het is niet glad, maar een beetje ruw. Vergelijkbaar als het karton dat wordt gebruikt als schutblad voor blokken tekenpapier. En dat voelt echt heel fijn aan, bijna warm en knus.

bamboe-kinderservies-1

Verder is servies van bamboe heel sterk, hoewel je natuurlijk niet te vaak moet uitproberen wat er gebeurt als je het servies tegen de muur gooit. Maar een wilde dreumes kan zo’n bamboe bord of bamboe kopje prima een keertje van tafel schuiven of met kracht op het tafelblad neersmijten. Bamboe servies mag zelfs in de vaatwasser, joepie! De magnetron dan weer niet, maar ja, je kunt niet alles hebben.

Bamboe kinderservies: BIOBU kids set van Ekobo Home

Je kunt bamboe kinderservies in allerlei soorten en maten krijgen. Zo kun je kiezen tussen effen kleuren en kinderservies met vrolijke prints met bijvoorbeeld dieren. Ons leek dat wat afleidend tijdens het eten, dus we kozen voor de BIOBU kids set van Ekobo Home die we kochten bij webshop Green Jump. Wel duur, maar naar onze smaak een heel mooie set. Bovendien let Ekobo als onderneming ook bezig met het sociale aspect van de product en de duurzaamheid van de verpakkingen. Dat is natuurlijk ook wat waard.

biobu-ekobo-bamboe-kinderservies

Vooral het bamboe bord en de bamboe kom zijn fijn

De BIOBU kids set van Ekobo Home bestaat uit een kom, een bord, een bekertje en een lepel. De lepel vinden we niet zo handig en onze dochter weigert tot nu toe te drinken uit echte bekers. Het bord en de kom worden echter inmiddels dagelijks gebruikt. Het formaat is fijn: je kunt je kind een leuk, gevarieerd bord geven dat er lekker vol uitziet, maar waar vanaf nog wel selectief geprikt en gegraaid kan worden. De opstaande randen helpen goed mee bij het oefenen met bestek; het eten rolt en schuift immers niet meteen het servies af.

bamboe-kinderservies-2

Kinderservies van bamboe blijft lang mooi

We wassen het bamboe serviesje uiteraard dagelijks, soms in de vaatwasser, soms met de hand. Na ruim een jaar dagelijks gebruik ziet het servies er nog heel fris uit. De kleuren blijven mooi en verraderlijke kleurstoffen, zoals bietjes en kurkuma, trekken er niet in. Een aanrader dus!

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

7 Reactie's
 • Avatar
  Clio
  Geplaatst op 22:12h, 08 juli Beantwoorden

  Hoi, wij zaten te kijken voor een alternatief voor plastic kampeerservies. Nu leek moj bamboe een mooi alternatief. Ben wat gaan zoeken op internet hoe dat nou gefabriceerd wordt. Ik weet niet of er meer mensen zijn die het onderzocht hebben maar ik ben er niet van overtuigd dat het bamboe servies nu helemaal ongevaarlijk is. Het gekleurde bamboe servies schijnt zaagsel van bamboe vermengt mer verf te zijn. Zal ook wel lijm tussen zitten en andere middelen zodat ze goed te gebruiken zijn in de vaatwasser. Allemaal in China gefabriceerd.
  Vaak zijn natuurproducten niet bestand tegen de vaatwasser.
  Het neutrale bamboe wordt ook behandeld verlijmt en geimpregneerd ook allemaal in China. Ik weet het niet….. Denk niet dat ze in China allemaal verantwoorde middelen gebruiken. Misschien zit ik ernaast, maar dat ik wat ik zo tegen kwam. Nogmaal ik ben niet overtuigd dat bamboe servies verantwoord is hoe bio het ook klinkt!

  • Avatar
   Cecile Bol
   Geplaatst op 12:16h, 10 juli Beantwoorden

   Ik kan mij je reserveringen wel voorstellen. Ik heb wel meer vertrouwen in Ekobo dan in random bamboe spul van de Xenos ofzo.

 • Avatar
  mathilda
  Geplaatst op 17:57h, 10 augustus Beantwoorden

  Hoe zit het met vet op die bamboe borden? Na afwassen is het vet echt weg? Merk bij melamine borden en kopjes dat na afwassen vet nog achterblijft, moet dan met schuurmiddel extra afwassen, rotwerk en niet portemonnee/milieuvriendelijk.

  • Avatar
   Cecile Bol
   Geplaatst op 09:26h, 14 augustus Beantwoorden

   Melamine borden zijn echt vetmagneten inderdaad! Dat heb ik met bamboe helemaal niet.

 • Avatar
  marleen
  Geplaatst op 12:56h, 23 juni Beantwoorden

  Hoe zit dat met bij kerrie en rode pastasaus? Gaat dat wel goed van deze bamboeprodukten af of trekt dat er in?

  • Avatar
   cecile
   Geplaatst op 20:40h, 26 juni Beantwoorden

   Dat gaat er gewoon prima vanaf.

 • Avatar
  Els
  Geplaatst op 22:44h, 15 november Beantwoorden

  Bij ons gaat het scheuren na een jaar gebruik. Om de dag in de vaatwasser. Ook een paar keer op de grond gevallen
  Dus zo sterk is het materiaal ook niet. En best duur in verhouding

Geef een reactie