ESFJ: de Verzorger onder de MBTI-types

De Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) is een bekend model om naar persoonlijkheden te kijken. Een van de zestien MBTI-types is de ESFJ, ook wel de Verzorger of de Leverancier genoemd. De levensrol van de ESFJ is het zijn van de host of hostess van de wereld: de ESFJ is het meest harmoniserend van alle MBTI-types. Geschat wordt dat zo’n 12,3% van de wereldbevolking een ESFJ is. In dit artikel lees je meer over de ESFJ, de Verzorger onder de MBTI-types.

MBTI in het kort

De Myers-Briggs Type Indicator is geboren uit de theorieën van Carl Gustav Jung. Jung vond dat mensen een voorkeur hebben voor hoe ze de wereld ervaren en beoordelen. Moeder en dochter Katharine Cook Briggs en Isabel Briggs Myers zijn hiermee verdergegaan. Zij kwamen tot vier tegenstellingen: Extroverted tegenover Introverted, iNtuition tegenover Sensing, Thinking tegenover Feeling en Judging tegenover Perceiving. Hiermee ontstaan zestien types van elk vier letters. Bijvoorbeeld ESFJ. De wetenschappelijke basis van MBTI is discutabel, maar in de praktijk blijkt MBTI een fijn hulpmiddel voor persoonlijke groei. Een gratis MBTI-test om te checken of je echt een ESFJ bent? De Engelstalige MBTI-test van HumanMetrics is wat mij betreft de beste.

Wie is de ESFJ? Persoonlijkheid van de ESFJ

De ESFJ heeft Extroverted Feeling als dominante functie, gebruikt Sensing als hulpfunctie en kijkt met een Judging blik naar de wereld. Dit is de favoriete manier van de ESFJ om situaties en vraagstukken te lijf te gaan. iNtuition en Thinking komen pas daarna. Het is niet zo verbazend dat de hartelijke, vriendelijke ESFJ doorgaans zeer populair is. De ESFJ streeft naar harmonie in zijn omgeving en is vastbesloten daar zelf een bijdrage aan te leveren. Dit MBTI-type is daarom vaak te vinden in allerhande commissies en clubjes. Het zijn geboren samenwerkers en houden van snelle resultaten die echt een verschil maken in het leven van mensen. ESFJ’s geven veel en zijn enorm loyaal: beloofd is immers beloofd! Met wat aanmoediging en lof op z’n tijd komt de ESFJ het best tot zijn recht.

Typische ESFJ-eigenschappen

 • attent
 • gul
 • betrouwbaar
 • doortastend
 • coöperatief
 • punctueel
 • oprecht

ESFJ als werknemer: werk en carrière

“Wat kan ik voor je doen?” is een vraag die de ESFJ altijd zal stellen, waar hij ook werkt. Dit MBTI-type houdt van praktische, duidelijk omschreven, relatief korte klussen waar andere mensen baat bij hebben. Zijn inlevingsvermogen en behulpzaamheid komen de ESFJ hierbij goed van pas. De ESFJ houdt van dingen regelen en organiseren en is goed in het bedenken van realistische oplossingen. Het functioneren van de groep staat hierbij voorop. Wel vinden ESFJ’s het moeilijk om grenzen te stellen, problemen te onderkennen en kritiek te ontvangen. Helemaal zelfstandig invulling geven aan de eigen functie vinden ze lastig. De ESFJ komt professioneel tot bloei in een gestructureerde, harmonieuze organisatie waarin mensen centraal staan. Geschikte sectoren voor de ESFJ zijn: gezondheidszorg, onderwijs, bedrijfsleven en dienstverlening (maatschappelijk of zakelijk).

Het liefdesleven van de ESFJ: liefde en relaties

Vriendschappen en liefdesrelaties zijn alles voor de ESFJ. Het persoonlijk geluk van dit type hangt onlosmakelijk af van het geluk van zijn naasten. Ze stoppen veel energie in het beheren van hun ‘stal’ en kunnen daarin wat doorslaan, waardoor ze manipulatief en controlerend worden. In de basis zijn ze echter vooral optimistisch en dienstbaar ingesteld. De liefdespartner van de ESFJ kan op een speciale voorkeursbehandeling rekenen. In ruil hiervoor verwacht de ESFJ uitgesproken waardering en zeker geen kritiek. Ze nemen met plezier een verantwoordelijke plek in bij het draaiende houden van het huishouden. ESFJ’s maken van thuis een veilig, vredig nest voor het hele gezin, vol sociale activiteiten en aandacht voor tradities.

De ESFJ onder stress

Het is niet elke dag feest in het leven van de ESFJ. Onder druk en stress kunnen MBTI-types trekjes gaan vertonen van tegengestelde MBTI-types. Ze komen als het ware in hun eigen zwakte vast te zitten. ‘Was that really me?’ is een interessant boek over dit fenomeen. De ESFJ raakt van de leg wanneer hij geen vertrouwen krijgt, wanneer hij onder druk staat om zich te conformeren, en van conflicten. De ESFJ gaat hierdoor excessief kritisch zijn, verknipte logica hanteren en compulsief zoeken naar de waarheid. Om weer tot zichzelf te komen, kan de ESFJ zich terugtrekken en bijvoorbeeld een dagboek bijhouden, een nieuw project op zich nemen en met rust gelaten worden door anderen.

Tips: persoonlijke groei en ontwikkeling van de ESFJ

Voor een gelukkiger leven kan de ESFJ werken aan:

 1. minder gehaast zijn in waardeoordelen en aannames te weten wat het beste zal zijn voor de ander;
 2. anderen laten helpen: dit is een manier om anderen deelgenoot te laten zijn in het leven van dit type, niet een teken van verlies van controle;
 3. elke dag de eigen horizon verbreden door iets nieuws te ontdekken of te proberen.

Celebrities en andere bekende ESFJ’s

Welke beroemdheden zijn ook ESFJ? Hieronder vind je een lijstje van bekende mensen waarvan wordt gedacht dat ze ESFJ zijn.

 • Mariah Carey
 • Elton John
 • Larry King
 • Tyra Banks
 • Sarah Jessica Parker
 • Whitney Houston
 • Alicia Keys
 • Ed Sheeran
 • Donald Duck

Ben jij een typische ESFJ? Of zijn er celebrities (of fictieve personages) waarvan je denkt: die moeten gewoon wel ESFJ zijn? Ik ben heel benieuwd naar jouw ideeën over dit MBTI-type.

Overzicht van alle 16 MBTI-types: hun karakter, carrière en liefdesleven

ISTJ ISFJ INFJ INTJ
ISTP ISFP INFP INTP
ESTP ESFP ENFP ENTP
ESTJ ESFJ ENFJ ENTJ

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie