ESTJ: de Opzichter onder de MBTI-types

De Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) is een bekend model om naar persoonlijkheden te kijken. Een van de zestien MBTI-types is de ESTJ, ook wel de Opzichter of de Bewaker genoemd. De levensrol van de ESTJ is “het beheren van het leven”: de ESTJ is het meest vastbesloten en ambitieus van alle MBTI-types. Geschat wordt dat zo’n 8,7% van de wereldbevolking een ESTJ is. In dit artikel lees je meer over de ESTJ, de Opzichter onder de MBTI-types.

MBTI in het kort

De Myers-Briggs Type Indicator is geboren uit de theorieën van Carl Gustav Jung. Jung vond dat mensen een voorkeur hebben voor hoe ze de wereld ervaren en beoordelen. Moeder en dochter Katharine Cook Briggs en Isabel Briggs Myers zijn hiermee verdergegaan. Zij kwamen tot vier tegenstellingen: Extroverted tegenover Introverted, iNtuition tegenover Sensing, Thinking tegenover Feeling en Judging tegenover Perceiving. Hiermee ontstaan zestien types van elk vier letters. Bijvoorbeeld ESTJ. De wetenschappelijke basis van MBTI is discutabel, maar in de praktijk blijkt MBTI een fijn hulpmiddel voor persoonlijke groei. Een gratis MBTI-test om te checken of je echt een ESTJ bent? De Engelstalige MBTI-test van HumanMetrics is wat mij betreft de beste.

Wie is de ESTJ? Persoonlijkheid van de ESTJ

De ESTJ heeft Extroverted Thinking als dominante functie, gebruikt Sensing als hulpfunctie en kijkt met een Judging blik naar de wereld. Dit is de favoriete manier van de ESTJ om situaties en vraagstukken te lijf te gaan. iNtuition en Feeling komen pas daarna. De ESTJ is praktisch en nuchter ingesteld en kan daardoor soms wat rechtlijnig overkomen, ook omdat hij zo graag wil dat anderen op precies dezelfde manier te werk gaan. Mensen van dit MBTI-type houden van resultaat, het liefst snel. ESTJ’s leren graag iets dat direct toepasbaar is in de praktijk en hebben minder interesse in abstracte theorieën. Doordat ze logisch en systematisch denken, gaan het regelen van dingen en routineklussen met veel details ESTJ’s zeer goed af: vooral wanneer efficiëntie belangrijk is.

Typische ESTJ-eigenschappen

 • gestructureerd
 • analytisch
 • betrouwbaar
 • resultaatgericht
 • traditioneel
 • sociaal
 • assertief

ESTJ als werknemer: werk en carrière

De ESTJ zet zijn schouders eronder en zorgt dat de boel op orde is. Praktische vraagstukken worden voortvarend aangepakt en snel van een logische, ordelijke oplossing voorzien. Om dit te bereiken stelt dit MBTI-type doelen en prioriteiten, neemt hij besluiten en werkt hij planmatig en gestructureerd. Wel heeft de ESTJ een voorkeur voor standaardoplossingen en heeft hij behoefte aan controle. Delegeren of afwijken van de voorgeschreven procedures is moeilijk voor de ESTJ. Ook heeft de ESTJ het lastig bij het creëren van draagvlak en het openstaan voor standpunten die niet stroken met die van hemzelf. De ESTJ komt professioneel tot bloei in een formele organisatie met duidelijke doelen en vaste procedures. Geschikte sectoren voor de ESTJ zijn: bedrijfsleven, dienstverlening (zakelijk, financieel of maatschappelijk) en techniek.

Het liefdesleven van de ESTJ: liefde en relaties

De ESTJ gelooft in levenslange relaties, waarbij familie meer prioriteit heeft dan vrienden. Wel hebben ze graag de controle, ook in de liefde, en dat kan wat verstikkend voor de ander zijn. Zolang hun geduld niet wordt beproefd en hun controle niet te veel wordt bedreigd, zijn ESTJ’s vriendelijke, optimistische partners. Ze nemen de verantwoordelijkheid op zich als dat moet, zowel bij het runnen van het huishouden als bij het uitpraten van conflicten. Hoewel de ESTJ best in staat is om complimentjes te geven, uit dit type zijn gevoelens liever op een lichamelijke manier dan met woorden. Nieuwe en onverwachte dingen brengen de ESTJ uit balans, waardoor hij snibbig kan worden. Sowieso is de ESTJ van nature niet erg tactvol qua taalgebruik.

De ESTJ onder stress

Het is niet elke dag feest in het leven van de ESTJ. Onder druk en stress kunnen MBTI-types trekjes gaan vertonen van tegengestelde MBTI-types. Ze komen als het ware in hun eigen zwakte vast te zitten. ‘Was that really me?’ is een interessant boek over dit fenomeen. De ESTJ raakt van de leg als zijn innerlijke waarden niet worden gerespecteerd, als ze spijt hebben van hun eigen lompheid en een teveel aan emoties van anderen. De ESTJ wordt hierdoor wat bang voor gevoelens, maar heeft vervolgens wel emotionele uitbarstingen. Om weer tot zichzelf te komen, kan de ESTJ met een betrouwbare vriend praten en proberen de diepte van zijn eigen emoties te ervaren.

Tips: persoonlijke groei en ontwikkeling van de ESTJ

Voor een gelukkiger leven kan de ESTJ werken aan:

 1. de behoefte om anderen te controleren en te beheersen loslaten: uiteindelijk moeten mensen hun eigen leven inrichten op de manier zoals zij dat goed achten;
 2. accepteren dat liefde en vriendschap bij dit type eerder via het hoofd dan via het hart gaat;
 3. alle feiten doornemen, bijvoorbeeld door ze op te schrijven, om zo een passende visie te formuleren.

Celebrities en andere bekende ESTJ’s

Welke beroemdheden zijn ook ESTJ? Hieronder vind je een lijstje van bekende mensen waarvan wordt gedacht dat ze ESTJ zijn.

 • Harry S. Truman
 • George W. Bush
 • John D. Rockefeller
 • Dr. Phil
 • Hillary Clinton
 • Emma Watson
 • Uma Thurman
 • Henry Ford
 • Theresa May
 • Princess Leia Organa

Ben jij een typische ESTJ? Of zijn er celebrities (of fictieve personages) waarvan je denkt: die moeten gewoon wel ESTJ zijn? Ik ben heel benieuwd naar jouw ideeën over dit MBTI-type.

Overzicht van alle 16 MBTI-types: hun karakter, carrière en liefdesleven

ISTJ ISFJ INFJ INTJ
ISTP ISFP INFP INTP
ESTP ESFP ENFP ENTP
ESTJ ESFJ ENFJ ENTJ

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

1 Reactie
 • Avatar
  Lian Jap
  Geplaatst op 16:37h, 17 mei Beantwoorden

  Ik heb lang geleden ( ongeveer 12 jaar) henna gebruikt.
  Ik kreeg advies van mijn collega, als ik henna gebruikt voor naar bed ga en smorgen vroeg , moet ik mijn haar wassen.
  Is het zo goed, dat henna 8 uur in mijn haar zit?
  Ik hoor nog uw antwoord!
  BVD, Lian Jap

Geef een reactie