Gelukkig door niets te doen? Jeffrey Wijnberg vindt het een goed idee!

We hebben de neiging om problemen zo snel mogelijk te willen oplossen. Zelfs als niet 100% duidelijk is of een probleem wel echt een probleem is. Een mindere periode op je werk? Op naar de loopbaanadviseur. Liefdesverdriet? Hup, meteen inschrijven bij een datingsite. Provocatief psycholoog Jeffrey Wijnberg pleit met zijn boek ‘De magie van het nietsdoen’ voor het juist niet meteen zoeken naar oplossingen. Een veelzeggende quote: “Het leven zelf is therapeutisch genoeg om daar je voordeel mee te doen.”

Jaren geleden las ik al een aantal boeken van Jeffrey Wijnberg, waaronder het hilarische en herkenbare ‘Horken & Heksen’. Maar Wijnberg is vooral provocatief psychotherapeut, een bepaalde methode waarmee cliënten op een prikkelende en humorvolle manier worden uitgedaagd op een andere manier naar hun problemen te kijken. Dat is dan ook de onderliggende sfeer in ‘De magie van het nietsdoen’. En dat maakt het een heel aangenaam en prikkelend boekje.

De hoofdgedachte van het boek ‘De magie van het nietsdoen’ is dat ‘gewoon doorleven’ vaak net zo helend of zelfs nog beter is dan de bekende oplossingsgerichte aanpak. Afwachten, niet piekeren, uitstellen, vertrouwen hebben en je meegaand opstellen… Aan de hand van allerlei voorbeelden laat Wijnberg zien hoe deze vormen van ‘nietsdoen’ positief kunnen bijdragen op je gevoel van geluk.

Zoek bijvoorbeeld niet meteen naar een oplossing, maar wacht even af. Vaak zal dan blijken dat de oplossing vanuit onverwachte hoek vanzelf tevoorschijn komt. Maak je ook zeker niet druk over slapeloosheid, want juist daardoor slaap je slechter. En verzet je vooral niet tegen kritiek. Hoe meer je met de criticaster meepraat, hoe minder de psychische pijn die je zult ervaren.

De titel bevat een addertje onder het gras: voor deze vorm van nietsdoen moet je wel degelijk iets doen. De gespreks- en denktechnieken waarmee je het ‘nietsdoen’ in de praktijk kunt brengen behelzen echt wel wat meer dan lui achterover zitten.

Bovendien spreekt Wijnberg zichzelf in ‘De magie van het nietsdoen’ hier en daar tegen. Enerzijds vindt hij dat je lastige keuzes prima kunt uitstellen omdat ‘de kosmos’ dan zijn werk kan doen. Anderzijds komt hij met een voorbeelddialoog waarin de proefballon van de gesprekspartner om een huis in het buitenland te wonen met een knap staaltje meegaandheid in de kiem wordt gesmoord. Enerzijds zegt hij dat piekeren helemaal prima is, want het heeft een belangrijke functie. Anderzijds pleit hij voor het actief inplannen van piekermomenten om zo het piekeronderwerp op andere momenten gemakkelijk los te kunnen laten.

Zo simpel ligt ‘nietsdoen’ dus blijkbaar niet. In die zin gaat dit boek eerder over ‘de magie van het luchtig in het leven staan’. Wat overigens een uitstekend idee is, lijkt mij zo. Zo bekeken staat het boek ‘De magie van het nietsdoen’ vol met herkenbare tips en processen die ook nog eens leuk geïllustreerd zijn met tientallen dialogen en de bekende Sigmund-cartoons.

Specificaties van het boek

  • Titel: De magie van het nietsdoen
  • Auteur: Jeffrey Wijnberg
  • Gepubliceerd in: november 2016
  • Uitgeverij: Scriptum
  • Aantal pagina’s: 130
  • ISBN-13: 9789463190237
  • Formaat: paperback, ook verkrijgbaar als e-book
Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie