Gelukt: twee weken lang, elke dag 30 minuten bewegen

Aangezien ik bewegen in het algemeen en sport in het bijzonder een heerlijk tijdverdrijf vind, zowel actief als passief, ben ik de uitdaging aangegaan om twee weken lang elke dag 30 minuten te gaan bewegen. Want in een 24-uurs maatschappij waarin alles snel gaat, veel moet en er ook veel afleiding is, is bewegen vaak een ondergeschikt kindje geworden in onze agenda. Tenminste, dat is mijn ervaring. Mijn collega is het met mij eens: hij stelt dat een normaal, werkend mens met een gezin niet altijd toe komt aan die 30 minuten bewegen. Maar klopt deze stelling?

Theorie achter 30 minuten bewegen

Uiteraard begon mijn challenge met een zoektocht op het internet. Op 30minutenbewegen.nl vind je redenen op te gaan bewegen, erg voor de hand liggende, trouwens: voorkomen van overgewicht, goed voor je gezondheid, goed voor je sociale leven, et cetera. Inkoppertjes dus. Ook staan er tips. De eerste tip is een belangrijke voor mijn challenge: ‘de Nederlandse Norm Gezond Bewegen adviseert: beweeg tenminste vijf dagen per week, minimaal 30 minuten per dag in blokken van tenminste 10 minuten matig intensief. De hartslag ligt daarbij iets hoger dan normaal en je raak een beetje buiten adem.’

MET-waarden

Daarna volgt een hele uitleg over MET-waarden (Metabolic Equivalent of Task), dit is een maateenheid binnen de fysiologie voor de hoeveelheid energie die een bepaalde fysieke inspanning kost, vergeleken met de hoeveelheid benodigde energie in rust. Als voorbeeld: het huishouden doen heeft een MET-waarde van 4.3, wielrennen heeft een MET-waarde van 15,8! Voor mij (18-54 jaar) geldt dat ik minimaal 5 dagen per week, minstens een half uur per dag matig intensieve lichamelijke activiteit moet hebben met een MET-waarde tussen 4 en 6,5.

Ja, ja, je beweegt niet zo maar 30 minuten, het is een hele studie.

Timemanagement bij 30 minuten bewegen

Misschien is enige uitleg over mijn karakter ook handig: ik ben nogal een timemanagementfreak en ga voor echt 30 minuten bewegen. Dus zomaar een half uurtje een beetje bewegen werkt bij mij niet. Ik moet zweten en weten dat ik wat gedaan heb en dat kost meestal iets meer dan 30 minuten. Ik werk 32 uur voor mijn werkgever en 8 uur (of meer) voor mezelf, daarnaast doe ik vrijwilligerswerk bij een atletiekvereniging en ben ik gezegend met een rijk sociaal leven. O ja, en ik heb ook nog een man waar ik graag tijd mee doorbreng. Dus de 14 dagen van de challenge was qua timemanagement al een uitdaging. Maar beter inconsequent goed, dan consequent fout.

De praktijk: week 1

Ik begon mijn challenge in januari, de maand van de goede voornemens. Mijn eerste week bestond uit 1x lunchwandelen, 4x hardlopen, 1x zwemmen en verhuizen. Deze week was prima te doen; geen sociale verplichtingen in de avonduren en een begrijpende man. Ook organisatorisch goed te doen; ’s ochtends de sporttas inpakken om ’s avonds direct uit het werk naar de sportschool te gaan. Ik zou wel aan dit ritme kunnen wennen en ben zeer tevreden over de score; van de zeven dagen, 6x bewogen.

De praktijk: week 2

De tweede week verliep echter chaotischer, met veel moeite lukte het me om de verplichte 30 minuten te halen: 2x hardlopen, 1x zwemmen, 1x spinning en 3x 10 minuten gewandeld. Op zich geen slechte score, alleen had ik die week ’s avonds drie keer iets gepland staan en dan wordt het lastig om de tijd en energie te vinden om de 30 minuten te volbrengen. Want zo voelde het op den duur wel. In het begin was het leuk en was ik vol goede moed en ook vol aandacht bezig, maar in de tweede week kwam de klad er in. Mijn hoofd was bezig met andere dingen in plaats van met bewust bewegen, de agenda stroomde weer wat voller en bewegen stond niet meer hoog op mijn prioriteitenlijstje. En dat terwijl ik sporten echt leuk vind.

Te veel prikkels

En ik denk dat dát ook de crux is waarom het mijn collega niet lukt. Iedereen wil wel bewegen, maar er zijn zoveel andere verplichtingen en prikkels in de maatschappij dat het kiezen (of prioriteren) lastig wordt. Het bewegen zal een ‘way of life’ moeten worden. Net zoals opstaan en ontbijten, zou het een vast plekje moeten krijgen in de dagelijkse gang van zaken. Voor mij heeft het prima gewerkt om vanuit mijn werk direct de loopschoenen aan te doen, al dan niet in de sportschool.

Conclusie

Kies een vorm van bewegen die je leuk vindt en waarvoor je je agenda vrij kan en wilt maken. In mijn geval is dat hardlopen, zwemmen of fietsen, maar wandelen is ook heerlijk. Of gewoon je huis onder handen nemen en op de fiets boodschappen doen. Het hoeft niet veel moeite te kosten om te bewegen, het is een kwestie van gewoon doen. Het resultaat is top: ik ben in twee weken toch een kilootje kwijt geraakt door regelmatiger te bewegen en mijn man is door de challenge ook weer meer gaan bewegen. En dat motiveer mij ook weer. Al met al ben ik blij met de uitkomsten, ik ben een stuk bewuster van mijn stilzit-gedrag en weet dat elke dag 30 minuten bewegen kan.

Avatar
Marjan van Delden

Houdt van communiceren, marketing, coachen, motiveren en uitdagen en geniet van hardlopen, motorrijden, boeken, schoenen, uiteten, vrienden en vriendinnen.

Geen reactie's

Geef een reactie