Groene Voeten Spel: jezelf en elkaar uitdagen duurzamer te leven

Ik ben dol op spellen die meer bedoeld zijn voor het op gang brengen van een interessant gesprek dan voor het aloude winnen of verliezen. Daarom was ik meteen erg nieuwsgierig toen ik aanliep tegen het Groene Voeten Spel. Samen met je spelgenoten probeer je punten te scoren met groene acties en verlies je punten door niet-duurzame acties. Dat blijkt bijzonder boeiend en levert nog vurige discussies op ook. Een aanrader dus!

Groene Voeten Spel van Atalanta

Het Groene Voeten Spel is ontwikkeld door Atalanta. Deze kleinschalige uitgeverij bestaat sinds 1980 en wil uitdragen dat de wereld veel mooier kan en het denken veel dieper. En dat op een leuke manier: verandering mag vrolijk zijn volgens Atalanta. Discussiespellen, zoals het Groene Voeten Spel, passen daar natuurlijk perfect tussen. Voor slechts ongeveer 10 euro heb je zelf een eigen exemplaar van het Groene Voeten Spel in huis. Geen geld, wat mij betreft.

Verschillende spelvormen van het Groene Voeten Spel

Het Groene Voeten Spel speel je met 2, 3 of 4 personen. Of eventueel met teams. Het is een kaartspel met verschillende soorten kaarten, waaronder basisbehoeften (zoals drinkwater), groene-voeten-kaarten (zoals ‘afval scheiden’) en grote-voeten-kaarten (zoals ‘een nieuwe tv kopen’). Het doel van het basisspel is om alle 7 basisbehoeften te verzamelen en ondertussen vooral groene-voeten-kaarten uit te leggen en zo min mogelijk grote-voeten-kaarten. Daarbij kun je elkaar natuurlijk heerlijk dwarsliggen (óf juist helpen!).

Er zijn allemaal spelvarianten. Zo kun je realistisch spelen, waarbij je alleen groene-voeten-kaarten mag neerleggen met dingen die je in het echte leven ook daadwerkelijk doet. Ben je geen veganist? Dan mag je niet de kaart ‘Ik ben veganist’ uitspelen. Met de niet-realistische spelvariant mag dat wel. Ook zijn er coöperatieve spelvarianten (waarbij je elkaar helpt) en competitieve spelvarianten (waarbij je vooral probeert te winnen van de anderen).

groene-voeten-spel-tafel

Een avondje spelen: discussie over groene acties

Wij speelden de niet-realistische, competitieve variant van het Groene Voeten Spel en dat bleek bijzonder leuk. Al snel hadden we hele discussies, niet alleen over de groene en grijze acties, maar ook over de vragen op de vraagkaarten die het spel extra body geven. Juist door de niet-realistische variant te spelen, voelden we veel ruimte om met elkaar de discussiëren.

Over ‘Nog een paar onnodige schoenen’ is natuurlijk weinig discussie mogelijk, evenals over ‘Ik ben veganist’ en ‘Ik maak gebruik van de bibliotheek’. Maar over het hebben van een vriezer kun je weldegelijk discussiëren. Volgens het spel is dat helemaal fout. Maar wij eten als gezin op een gemiddelde werkdag in totaal slechts 4 of 5 sneetjes brood en bewaren ook veel restjes. Ik weet zeker dat het gebruiken van een vriezer in ons geval enorm helpt tegen voedselverspilling. Ook fout zou zijn ‘Verwarming aan en ramen open’. Wagenwijd is natuurlijk energieverspilling, maar ventilatie blijft belangrijk, ook in de winter!

Sommige groene acties zetten je ook zeker aan het denken. Kan ik nog meer doen? Waartoe ben ik bereid? Misschien toch een stapje verder zetten qua veganisme? Vaker de fiets pakken? Meer seizoensgroenten eten en minder koffie drinken?

Groene Voeten Spel: niet voor elke dag, maar zeker een aanrader

Je kunt het Groene Voeten Spel niet elke dag spelen, dan blijft er geen discussie meer over. Maar voor zo af en toe blijkt het Groene Voeten Spel een heerlijk spel voor een stevige of juist luchtige discussie. Wat mij betreft juist als je de onrealistische, competitieve variant speelt, maar wel de nadruk legt op inspiratie tot verandering.

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie