Hygge: breng geluk in je leven met gezelligheid uit Denemarken

Elk jaar opnieuw blijkt uit allerlei onderzoeken dat ze in Denemarken buitengewoon gelukkig zijn. De CEO van het Happiness Research Institute in Kopenhagen (want dat hebben ze daar) denkt dat dit ligt aan de welvaartsstaat én aan ‘hygge’. Hygge is knus en gezellig, hygge is een lifestyle dat een gevoel van geluk stimuleert, hygge is het toverwoord van 2016. Ik las voor deze recensie de Engelse versie van het boek. ‘The Little Book of Hygge’ van Meik Wiking is heerlijk om in te bladeren en hier en daar verrassend informatief.

Even je eigen vooroordelen checken

Een woord vooraf: dit boek, check die voorkant. Schattig, nietwaar? De binnenkant is niet anders. Vol foto’s van gezellige mensen in warme truien met kopjes koffie. Dat is namelijk waanzinnig hygge. Leuk toch, die Denen, met hun Happiness Research Institute. En zo leuk ook dat een vrouw daar CEO van kan zijn. Uhm, think again, Meik Wiking blijkt heel gewoon een man. Zo normaal en standaard is hygge in Denemarken dus, dat een man zo’n knuffelig boekje maakt. Ik vind het prachtig (en dus een beetje confronterend).

Maar wat is hygge nou precies?

Maak je allereerst niet te veel druk over de uitspraak. Als ik het goed begrijp klinkt het woord een beetje als een hoestende zeehond. De inhoud is belangrijker. Meik Wiking gaat heel uitgebreid in op het Nederlandse woord ‘gezellig’ en de overeenkomsten en verschillen met hygge. Het is heel vergelijkbaar. In Nederland is iets ‘gezellig’ noemen het grootst mogelijke compliment, net als dat dat in Denemarken ‘hygge’ is. Inhoudelijk komt hygge echter iets meer in de buurt van ‘knus’. Hygge is warm, saamhorig, romantisch en een tikkeltje introvert.

hygge-meik-wiking-2

Mix van onderzoek, recepten en tips

‘The Little Book of Hygge’ is een echt bladerboekje dat je niet per se van kaft tot kaft hoeft te lezen. Een onderzoek naar geluk en hygge hier en daar, op een andere plek weer een katern Deense recepten en hier dan weer gezellige knutseltips voor met Kerst: ‘The Little Book of Hygge’ is qua opbouw eigenlijk meer een uit de hand gelopen tijdschrift. Qua toon ook. Meik Wiking is uitermate grappig. Ik heb regelmatig flink zitten grinniken terwijl ik een behoorlijk geruisloze lezer ben.

hygge-meik-wiking-3

Hygge in 10 woorden

Geen zin om een boek van 288 pagina’s te lezen voor meer hygge in je leven? Ik denk dat ik hygge wel in 10 woorden (concepten) kan samenvatten: kaarsen, verlichting, cake, koffie, slow food, binnenshuis, design meubels, hout, boeken, kerstmis. Maar eigenlijk is ‘The Little Book of Hygge’ zo’n leuk, knus bladerboekje dat je het voor die prijs niet kunt laten liggen (ik kocht het voor ongeveer 10 euro en begrijp eigenlijk niet waarom de Nederlandstalige versie zo duur moet zijn). Of zet hem op je verlanglijst. Samen Sinterklaas of Kerst vieren is ook enorm hygge!

Specificaties van het boek

  • Titel: Little Book of Hygge – The Danish Way to Live Well
  • Titel in het Nederlands: Hygge – de Deense kunst van het leven
  • Auteur: Meik Wiking
  • Gepubliceerd in: januari 2016, Nederlandstalige editie oktober 2016
  • Uitgeverij: Penguin UK / Lev.
  • Aantal pagina’s: 288
  • ISBN-13: 9780241283912 / 9789400508187
  • Formaat: hardcover
Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie