Is elke dag douchen nou wel nodig?

Iedereen in Nederland weet dat het een goed idee is om je regelmatig te wassen. Maar wat is precies een goede regelmaat? Er zijn mensen die elke dag meerdere malen douchen, maar er zijn ook voldoende anderen die één of twee maal in de week zichzelf helemaal schoon poetsen. Is elke dag douchen nodig?

Douchen is gezond

Hygiëne is best belangrijk. Door je regelmatig te wassen, word je minder snel ziek. Het is dan ook niet verwonderlijk dat door de aanleg van stromend (warm) water en de toegenomen persoonlijke hygiëne ziektes minder de kans krijgen in de loop van de vorige eeuw. (Bron)

In de laatste 100 jaar zijn we alleen behoorlijk frequent gaan douchen (en badderen), zoals ons ook op school bij het vak Verzorging geleerd wordt (Bron en bron). Tegelijkertijd zijn we ons ervan bewust dat er flink wat water gepaard gaat met lekker onder de douche staan. Douche je warm, en daar ben ik zelf ook fan van, dan verbruik je ook nog flink wat energie. Vandaar dat er aangeraden wordt om toch niet al te lang onder de douche te staan. Een paar minuten per dag (5 tot 10) zou genoeg zijn.

Maar elke dag?

Maar is dat eigenlijk wel nodig, elke dag douchen? Nou nee. Op zich zou één of twee keer per week voldoende moeten zijn, als je je op je werk niet overmatig en zichtbaar vies maakt. Zweet is op zich geen probleem (Bron). Belangrijker voor het voorkomen van ziektes is op slimme tijden handen wassen, zoals na het aaien van dieren, voor het eten klaarmaken en voor het eten. Dat zijn tijden dat je gevaarlijke bacteriën tegenkomt.

Voor je huid en haar is het zelfs beter. Wassen, en zeker wassen met zeep, zorgt ervoor dat je het natuurlijke vette beschermlaagje van je huid en haar afwast. Dat kan eczeemklachten of een droge huid geven. Dat is niet erg prettig voor je huid; deze moet steeds meer talg aanmaken om vet genoeg te blijven, of je moet steeds bijsmeren met (dure) cremes (Bron).

Daarnaast was je met je dagelijkse douchebeurt ook een behoorlijke hoeveelheid goede bacteriën van je huid weg. Wat het wegwassen van de bacteriën precies met je huid doet is niet helemaal duidelijk, maar het zou invloed kunnen hebben op de al genoemde eczeemklachten, maar ook op allerlei allergische reacties (Bron en bron).

Hoe vaak dan wel?

Dat hangt er een beetje vanaf. Leef je in een vrij koel klimaat, zweet je moeilijk en heb je eigenlijk nooit last van lichaamsgeur? Dan zou je je aan kunnen sluiten bij de groep mensen die nooit meer hun haar wast, of zelfs helemaal niet meer onder de douche gaat. (Wel handen blijven wassen dus, hè?)

Hoor je bij de grootste groep mensen, dan wil je gewoon af en toe onder de douche. Omdat je dat nou eenmaal gewend bent, omdat je het idee fijn vindt, of omdat je zo af en toe gewoon flink vies wordt. Als ik een hele dag met mijn kind in de zandbak heb gespeeld, of door het bos gerold, dan wil ik ook gewoon onder de douche.

Maar de kinderen dan?

En nu hoor ik je al vragen, maar mijn kinderen dan? Die stuur je nu net elke dag naar buiten om te spelen. En ze spelen natuurlijk op de stoep of in het bos, of in de zandbak. Zijn dat niet allemaal heel vieze plekken?

Nou nee, dat valt dus best mee. De stelregel zou best kunnen zijn: in de was als je stinkt. Dat geldt altijd al voor de was, maar kan ook best voor jezelf. Vooral kinderen hebben nog geen last van lichaamsgeur, zelfs niet als ze heel hard zweten. Stinken ze? Dan moet je ze in bad doen (of onder de douche). Is dat niet het geval en hangen er nog geen vettige slierten haar om hun ogen? Dan zal het wel meevallen en zijn schoon ondergoed en schone sokken belangrijker.

Tieners kun je wellicht wat vaker onder de douche stoppen, als ze veel last hebben van hormoonveranderingen. Toch zou ik oppassen met meer dan elke twee dagen laten douchen. Tanden poetsen, schoon ondergoed en een neutrale deo zouden ook al een heel eind moeten komen.

Hoe lang mag ik dan?

Het idee is dat je om nog een beetje ecologisch verantwoord te zijn, zo’n 7 minuten per dag warm kunt douchen. Per week is dat dus rond de 50 minuten. Hou je daar nu mee op en douche je twee keer per week superlang 20 minuten? Dan win je nog steeds een dikke 10 minuten per week. Heb je gelijk tijd om je lange haar te wassen (want dat lukt niet iedereen in de voorgeschreven 7 minuten).

Eigenlijk is het net als met alles: geniet, maar doe het met mate.

Avatar
Marianne Cysouw

Mede-blogger || werkende mama, die handwerkt, bakt en blogt || mede-INFJ || Gezin met Partner, Mini-man, Mini-vrouw en poes Pixel

1 Reactie
  • Avatar
    Cecile Bol
    Geplaatst op 10:44h, 23 mei Beantwoorden

    Ik heb nooit kunnen wennen aan dagelijks douchen. In de tijd dat ik nog een lastige hoofdhuid had, was opdrogen na het douchen een ware marteling. Dat is weliswaar ook al weer jaren achter de rug, maar inmiddels al eeuwen gewend aan twee keer per week. Behalve als ik veel gezweet heb uiteraard. Bevalt mij prima! Ik was overigens wel meerdere keren per dag mijn handen.

Geef een reactie