ISTP: de Monteur onder de MBTI-types

De Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) is een bekend model om naar persoonlijkheden te kijken. Een van de zestien MBTI-types is de ISTP, ook wel de Monteur of de Operator genoemd. De levensmotto van de ISTP is “Ik ben er klaar voor om alles een keer te proberen”: de ISTP is de meest pragmatisch van alle MBTI-types. Geschat wordt dat zo’n 5,4% van de wereldbevolking een ISTP is. In dit artikel lees je meer over de ISTP, de Monteur onder de MBTI-types.

MBTI in het kort

De Myers-Briggs Type Indicator is geboren uit de theorieën van Carl Gustav Jung. Jung vond dat mensen een voorkeur hebben voor hoe ze de wereld ervaren en beoordelen. Moeder en dochter Katharine Cook Briggs en Isabel Briggs Myers zijn hiermee verdergegaan. Zij kwamen tot vier tegenstellingen: Extroverted tegenover Introverted, iNtuition tegenover Sensing, Thinking tegenover Feeling en Judging tegenover Perceiving. Hiermee ontstaan zestien types van elk vier letters. Bijvoorbeeld ISTP. De wetenschappelijke basis van MBTI is discutabel, maar in de praktijk blijkt MBTI een fijn hulpmiddel voor persoonlijke groei. Een gratis MBTI-test om te checken of je echt een ISTP bent? De Engelstalige MBTI-test van HumanMetrics is wat mij betreft de beste.

Wie is de ISTP? Persoonlijkheid van de ISTP

De ISTP heeft Introverted Thinking als dominante functie, gebruikt Sensing als hulpfunctie en kijkt met een Perceiving blik naar de wereld. Dit is de favoriete manier van de ISTP om situaties en vraagstukken te lijf te gaan. iNtuition en Feeling komen pas daarna. De ISTP lijkt een beetje buiten het speelveld te staan: hij observeert en analyseert in stilte en komt op onverwachte momenten met een gewiekst grapje of een slimme oplossing. Dit MBTI-type is nieuwsgierig van aard: de ISTP wil graag weten hoe dingen werken, zowel mechanisch als meer abstract. Met zijn logica komt de ISTP gemakkelijk tot de kern van een probleem en daarmee ook tot een oplossing.

Typische ISTP-eigenschappen

 • observerend
 • koel
 • avontuurlijk
 • doelgericht
 • praktisch
 • flexibel
 • onverstoorbaar
 • ontspannen

ISTP als werknemer: werk en carrière

De ISTP zal altijd het beste geven wat hij in huis heeft. Crisissituaties of fysieke inspanningen zijn geen probleem: dit MBTI-type houdt zijn hoofd koel. Hoewel hij graag projectmatig werkt en analytisch te werk gaat, kan de ISTP goed omgaan met veranderende situaties. Hij is in staat om snel de oorzaak van een probleem vast te stellen en onder druk een praktische oplossing te bedenken. Zelfs als dat betekent dat hij fysieke risico’s moet nemen. De ISTP werkt sowieso liever met zijn handen dan enkel met zijn hoofd. Elke dag dezelfde routine is een schrikbeeld voor hem. De ISTP komt vooral tot zijn recht in een veranderlijk hier en nu. De langetermijneffecten van zijn beslissingen overzien vindt de ISTP lastig. De ISTP komt professioneel tot bloei in informele, ietwat onpersoonlijke organisaties. Geschikte sectoren voor de ISTP zijn: techniek, natuur, bedrijfsleven en zakelijke dienstverlening.

Het liefdesleven van de ISTP: liefde en relaties

De ISTP leeft van dag tot dag, ook in vriendschappen en liefdesrelaties. Ze doen hun best zolang het leuk is, maar wanneer ze hun interesse verliezen is de relatie voorbij. Langetermijnbeloftes zijn niet het sterkste punt van de ISTP. Dit type is onafhankelijk, energiek en een tikkeltje ongrijpbaar. Dat maakt hem onweerstaanbaar voor velen en de ISTP komt dan ook niks tekort op het gebied van romantische aandacht. Dat terwijl een echte connectie met ISTP’s vaak lastig is. ISTP’s hebben niet zulke goede antennes voor de gevoelens van anderen en zullen zelf ook zeker vrijwel nooit het achterste van hun tong laten zien. Maar dat het ondertussen wel leuk en gezellig is om met ze samen te zijn staat vast.

De ISTP onder stress

Het is niet elke dag feest in het leven van de ISTP. Onder druk en stress kunnen MBTI-types trekjes gaan vertonen van tegengestelde MBTI-types. Ze komen als het ware in hun eigen zwakte vast te zitten. ‘Was that really me?’ is een interessant boek over dit fenomeen. De ISTP raakt van de leg door ontkenningen van zijn Feeling-waarden, sterk geuite emoties en ongevoeligheid voor zijn behoefte aan introverte momenten. De ISTP gaat hierdoor te ver in zijn focus op logica, zich hypergevoelig gedragen in relaties en wordt in het algemeen erg emotioneel. Om weer tot zichzelf te komen, kan de ISTP kort gezegd mensen vermijden: meer onderkenning van hun fysieke en psychische grenzen, verantwoordelijkheden afschuiven en mensen die steeds vragen ‘hoe voel je je?’ vermijden.

Tips: persoonlijke groei en ontwikkeling van de ISTP

Voor een gelukkiger leven kan de ISTP werken aan:

 1. accepteren dat hij nou eenmaal een actieve levensstijl nodig heeft: geen inactieve partner kiezen of zichzelf minderwaardig voelen omdat hij geen type is voor met een boek op de bank;
 2. over zijn gedachtes en observaties praten met anderen: zo ontwikkelt hij zijn Sensing-kwaliteiten, wat hem gelukkiger en gezonder zal maken;
 3. niet bang zijn om werkelijk lief te hebben: onzeker zijn en niet weten wat te doen is geen reden om het niet te proberen.

Celebrities en andere bekende ISTP’s

Welke beroemdheden zijn ook ISTP? Hieronder vind je een lijstje van bekende mensen waarvan wordt gedacht dat ze ISTP zijn.

 • Bruce Lee
 • Harrison Ford
 • Vladimir Putin
 • Snoop Dogg
 • Tom Cruise
 • Frank Zappa
 • Steve Jobs
 • Dalai Lama XIV
 • Stanley Kubrick
 • Eminem
 • Daniel Craig
 • Han Solo

Ben jij een typische ISTP? Of zijn er celebrities (of fictieve personages) waarvan je denkt: die moeten gewoon wel ISTP zijn? Ik ben heel benieuwd naar jouw ideeën over dit MBTI-type.

Overzicht van alle 16 MBTI-types: hun karakter, carrière en liefdesleven

ISTJ ISFJ INFJ INTJ
ISTP ISFP INFP INTP
ESTP ESFP ENFP ENTP
ESTJ ESFJ ENFJ ENTJ

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie