Een jaar lang geen kleding kopen – Update

Aan het begin van dit jaar had ik een goed voornemen: (bijna) geen nieuwe kleding kopen. Op het moment van schrijven leek dat heel haalbaar, maar we hebben een kleine verrassing onderweg! De uitdaging wordt dus ietsjes groter, want in september hebben we een nieuwe baby in huis!

Een zwangere buik

Gelukkig is dit niet mijn eerste kindje en hebben al mijn lieve vriendinnen inmiddels ook zwangerschapskleding om aan mij te geven. Het kostte wel enige moeite om te achterhalen waar al mijn eigen spullen van 5 jaar terug gebleven waren… Die had ik natuurlijk aan al mijn lieve vriendinnen uitgeleend, en zij weer aan elkaar. Het was een zoektocht, maar uiteindelijk lukte het zo, om helemaal niets nieuws aan te hoeven schaffen! Heerlijk! Zelfs mijn steunende buikband, zwangerschapsbeha’s en sluitband kwamen bijna als vanzelf weer bij mij terug en die kunnen gewoon hergebruikt worden. En hoe tof is het dat het merendeel van deze kleren nu al voor minimaal de zesde keer weer gebruikt worden! In plaats van positiemode, heb ik deze keer wat geld geïnvesteerd in wasbaar maandverband voor de kraamperiode. (Ik beloof dat ik hier ook weer over zal bloggen, als ik het ook echt gebruikt heb.) Dit valt natuurlijk buiten deze uitdaging.

Het was ook mogelijk geweest om leuke tweedehands positiekleding te vinden, bijvoorbeeld bij Beau Belly, Ni-Nin of Happy Belly’s.

Oh, die babykleertjes!

Als eerste ben ik maar eens alle kleding die we nog hadden van zolder en van vrienden gaan halen. We hebben er een middag over gedaan om alles op maat uit te zoeken. Na het wassen en in de kast hangen was de kast met de eerste twee maatjes (44 en 50) zo vol, en de tassen met de grotere maten zo groot, dat de behoefte om nieuwe kleding te kopen wel een beetje verdween. Nog beter om te weten: de meeste kleding die we in de kast hebben is niet meer tweedehands, maar ondertussen meest zesdehands. Al die lieve kindjes van mijn vriendinnen hebben veel van deze kleertjes ook al weer aangehad. Zelfs de maat 44 is al door een ander kindje gebruikt. Eigenlijk vond vooral mijn moeder het heel moeilijk om niet helemaal los te gaan met het kopen van nieuwe kleertjes. Ik vond alleen dat als ik deze uitdaging deed, zij zich ook aan de regels moest houden.

Uiteindelijk krijgen we deze keer een kindje in een heel ander seizoen: tegen de winter aan. De hoeveelheid warme rompertjes met lange mouwen was een beetje klein. Ik kwam toevallig dikke warme velours rompertjes tegen en die heb ik toch maar nieuw gekocht, na een behoorlijke zoektocht naar iets soortgelijks tweedehands. Ik beloof plechtig dat ik ze hierna weer voor gebruik ga doorgeven, zodat het in ieder geval op de lange termijn een groene aankoop is. Ik denk zelfs dat ik ze ga doneren aan Stichting Babyspullen, die graag (bijna) nieuwe dingen heeft.

Online op zoek

Omdat ik me niet echt lekker voel tijdens een zwangerschap (lees: 9 maanden misselijk en erg moe) ben ik niet veel de deur uit geweest. Online heb ik wel gekeken of ik iets kon vinden, maar uiteindelijk heb ik daar (nog) niets gekocht. Eerder heb ik wel eens kleding besteld bij Vintykids, maar zolang de baby er nog niet is, is het moeilijk kleding shoppen. We weten namelijk nog niet of het een jongen of meisje wordt en echt leuke uniseks kleding is moeilijk te krijgen. Wil je dit dus voor je eigen baby doen, dan raad ik je aan toch vast te vragen of het een jongetje of meisje wordt.

Bij krijgdekleertjes.nl kun je kleding in dozen krijgen van andere ouders. Het systeem is een ruilsysteem. Je moet dus zelf iets inleveren om iets te kunnen ontvangen (behalve de eerste paar keer). Nu mag je ook speelgoed inleveren en daar kleertjes voor kopen. Ook Marktplaats is natuurlijk een enorm handige plek om te zoeken naar tweedehands kleding. Het kost alleen best veel tijd en energie om precies te zoeken wat je nodig hebt en met de hoeveelheid in de kast vond ik het niet echt nodig.

Een andere site waar ik gezocht heb is Kleertjes Doos, maar ook hier verkopen ze alleen merkkleding, terwijl ik eigenlijk H&M en Hema nog de leukste dingen vind hebben. De site Aap Noot Mies vond ik uiteindelijk niet lekker navigeren, dus daar heb ik geen energie meer in gestoken.

Offline op zoek

Offline kom ik helaas niet zo ver, maar toevallig was er bij ons een kledingbeurs in de buurt en daarna nog Koningsdag. Ook bij de plaatselijke kringloopwinkel ligt altijd genoeg babykleding (voor 50 cent het stuk). Ik heb voor het nieuwe kindje uiteindelijk niets gekocht; het is heel moeilijk om echt leuke dingen te zoeken als je al een kast vol uniseks kleding hebt en geen idee wat je erbij gaat krijgen. Echt leuke uniseks is bijna niet te vinden tweedehands. Uiteindelijk heb ik een gekleurd rompertje en een kruippakje gekocht bij de kringloopwinkel. Op de kledingbeurs kwamen we wel een heel tof, zelfgedrukt T-shirt met het brandweerlogo tegen voor de mini-man. Echt een uniek stuk, dat voor de jeugdbrandweer gedrukt lijkt. Die hebben we meegenomen.

Schoenen

Ik had, zoals gezegd in de eerdere blog, echt heel hard nieuwe schoenen nodig. Die heb ik nog niet gekocht, omdat ik de maat van mijn voeten op het moment niet vertrouw. Ik heb onderin de kast een paar oude sneakers gevonden. Die draag ik maar totdat mijn voeten weer een normale maat hebben. En mijn barefoot schoenen, FiveFingers. Die lopen heerlijk nu.

Toch maar nieuw ondergoed voor mij

Ik had gezegd dat het wel goed zou komen met mijn hoeveelheid ondergoed. Maar met een bevalling voor de deur wil ik een paar fatsoenlijke, toonbare, nieuwe slips, die de hoeveelheid kraamverband goed kunnen hebben en geschikt zijn om in de ziekenhuistas te doen. Dus zonder gaten en met voldoende elastiek.

Verstelwerk

In de kast lagen behoorlijk wat kledingstukken die best nog mee zouden kunnen, maar gaten hadden (op genante plekken) of om een andere reden niet meer te dragen waren. Als eerste heb ik twee grote scheuren in zwangerschapsbroeken hersteld. Daarna een groot gat in een wollen trui en een paar jassen met gaten. Heel bevredigend werk is dat.

De mannen

Die mannen hebben dus echt verrassend weinig nodig. Ik heb nog niets gekocht voor de grote man. Voor de kleine man alleen een paar nieuwe schoenen (sandalen) en laarzen. De laarzen zijn nieuw, maar de sandalen komen van Marktplaats. Wel jammer dat die dan eigenlijk al zo versleten waren dat de zolen weer aan elkaar geplakt moesten worden. We kregen van een klasgenootje van de kleine man ook nog eens voor een hele maat lange en korte broeken. Er hoeft dus zelfs niets tweedehands aangeschaft te worden. Voor zijn verjaardag wilde hij alleen heel heel heel graag een Paw Patrol T-shirt. Hij vroeg het zo lief dat ik overstag ben gegaan en het gekocht heb.

Tot nu toe

En dan natuurlijk: hoeveel heb ik nu uitgegeven?

  • nieuw ondergoed – €8,00
  • tweedehands babykleding – €1,00
  • schoenen – €20,00
  • laarzen – €7,00
  • T-shirt van de beurs – €3,00
  • toch nieuw gekocht – €21,50

Totaal: €61,50.

Gelukkig is er dus nog een klein beetje ruimte in het budget van €120!

Avatar
Marianne Cysouw

Mede-blogger || werkende mama, die handwerkt, bakt en blogt || mede-INFJ || Gezin met Partner, Mini-man, Mini-vrouw en poes Pixel

Geen reactie's

Geef een reactie