Jan Prins laat je de stilte in jezelf ontdekken met ‘Nu even stil’

We leven in een drukke wereld waarin vaak weinig tijd is voor contemplatie of gewoon even helemaal niks. De stilte in jezelf vinden en even helemaal in het hier en nu leven is iets wat we vaak zijn verleerd en echt weer actief moeten aanleren. Dat ondervond ook Jan Prins, die zijn psychische problemen te lijf ging met het gedachtegoed van Eckhart Tolle. Zijn boek ‘Nu even stil – Eerste hulp bij overmatig denken’ is soms wat kort door de bocht en soms erg zweverig en naar mijn mening vooral een ideale introductie van spiritualiteit, meditatie en mindfulness voor de stadsman met een ‘is dit het nou?’-gevoel.

In het dagelijks leven is Jan Prins producer voor Radio 538. Toen ik dat las merkte ik dat ik meteen een heleboel vooroordelen had. Grappig hoe dat gaat. Dat die soms klopten en soms ook helemaal niet ontdekte ik in de eerste 40 pagina’s van het ruim 170 pagina’s tellende boekje. Dit deel gaat namelijk over de angsten en verkrampingen waar hij sinds zijn vroege kindertijd mee te maken had en heeft. Na vele jaren ellende gaat hij uiteindelijk op zoek naar een oplossing. Die vindt hij in het werk van Eckhart Tolle.

Nu is mijn aanname dat het werk van Eckhart Tolle vele malen complexer is dan de enerzijds praktische, anderzijds toch wat luchtfietserige samenvatting van Jan Prins. Maar hij weet het wel mooi tot een essentie te comprimeren. Het gaat erom dat je je realiseert dat we allemaal deel zijn van één geheel en dat het idee van ‘ik’ of ‘ego’ slechts een construct is. Alles wat echt is, is hier en nu. De rest is een bedenksel en betekent in feite niks. Dat kan heel bevrijdend werken, want ook ‘negatieve’ emoties mogen er hierdoor gewoon zijn.

Hoe bereik je dit fijne gevoel? Bewust ademhalen is een techniek die eigenlijk in elk hoofdstuk weer aan bod komt. Door bewust te ademen, kun je gedachten loslaten, het hier en nu accepteren en de stilte in jezelf ervaren. Een stapje verder gaat mediteren. Jan Prins geeft hiervoor op het einde van zijn boek vier goed uit te voeren oefeningen.

‘Nu even stil – Eerste hulp bij overmatig denken’ is wel wat warrig geschreven. Jan Prins is soms ineens erg hak op de tak of zweverig en dan juist weer scherp en met kundig gekozen metaforen. Mijn leestactiek was dan ook om dit te proberen te ervaren als golfbewegingen van de zee. Door de golven heen wordt de rode draad dan toch wel heel goed zichtbaar en begrijpelijk.

‘Nu even stil – Eerste hulp bij overmatig denken’ is een mooi, persoonlijk verhaal en biedt daarnaast praktische handvatten voor zelfonderzoek. Toch mist het boek (en wat wil je ook met 170 pagina’s) wat diepgang. Dat komt denk ik omdat het boek net iets te vroeg geschreven is. Je proeft tussen de regels door dat Jan Prins nog helemaal vol is van zijn kersverse persoonlijke groei. Hij mist nog de benodigde afstand en springt als een jonge hond enthousiast door het thema. Wel kan hij misschien juist hierdoor een bepaald type mensen op een laagdrempelige manier raken en inspireren. Als introductie op spiritualiteit voor stadse, jonge mannen is ‘Nu even stil – Eerste hulp bij overmatig denken’ denk ik heel goed geslaagd.

Specificaties van het boek

  • Titel: Nu even stil – Eerste hulp bij overmatig denken
  • Auteur: Jan Prins
  • Gepubliceerd in: maart 2015
  • Uitgeverij: AnkhHermes
  • Aantal pagina’s: 176
  • ISBN-13: 9789020211719
  • Formaat: hardcover
Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie