10 dec Jezelf en anderen waarderen met het beroemde Kwaliteitenspel
Het grootste, meest onverwachte compliment dat ik ooit kreeg, kreeg ik tijdens een groepsopdracht met het Kwaliteitenspel. Het is alweer vijf jaar geleden, maar de herinnering zorgt nog steeds voor een intern vreugdesprongetje. Dat gevoel gun ik iedereen en alleen daarom al zou je moeten investeren in het Kwaliteitenspel. Gaat heen en speelt!
Klassiek ‘educatief kaartspel’
Het Kwaliteitenspel is ontwikkeld door Peter Gerrickens en is inmiddels een heuse klassieker in zijn soort. Het concept is eigenlijk heel simpel. Je hebt twee stapels kaarten. Een stapel met 70 kwaliteiten, oftewel goede eigenschappen, en een stapel met 70 vervormingen, oftewel minder goede eigenschappen. En wat je met die 140 kaarten doet is helemaal je eigen keus. Maar natuurlijk zijn er wel een aantal geadviseerde spelvormen.
Elkaar veren geven én complimenten ontvangen
Leuk voor met z’n tweeën of in een groepje vrienden of familie is om elkaar complimenten te geven. Dit speel je met alleen de 70 kwaliteiten. Je begint allemaal met een aantal kaarten in je hand en moet op je beurt een kaart erbij pakken en vervolgens een afleggen. Afleggen doe je door de kwaliteit bij een van de andere spelers neer te leggen als je vindt dat hij of zij die kwaliteit bezit. Uiteindelijk houd je een hand met kaarten over met kwaliteiten die je jezelf toedicht plús een hele stapel complimenten van anderen. En dan maar kijken of er verschil zitten tussen wat je zelf denkt en wat anderen denken!
Naar een organisatie kijken
Je kunt zowel de vervormingen als de kwaliteiten gebruiken om naar het functioneren van een organisatie te kijken. Naar een team bijvoorbeeld, maar ook naar de organisatie als geheel. Welke positieve waarden zijn typerend voor de organisatie? En welke vervormingen herken je? Dit is een speelse manier om vorm te geven aan de S en W (Strengths en Weaknesses) van de SWOT-analyse.
Een kritische blik op jezelf werpen
Je hoeft jezelf niet alleen maar complimenten te geven. Iets wat je in je eentje kunt doen (of met veilige intimi) is met het Kwaliteitenspel op zoek gaan naar je eigen kwaliteiten én vervormingen. Kies simpelweg de handvol kaarten die het beste bij jou passen. Vooral leuk en interessant is om te kijken of er een verband te bedenken is tussen de kwaliteiten en de vervormingen. Misschien zie je ‘koppig’ als vervorming bij jezelf, maar heb je ook ‘doorzetter’ als kwaliteit. Mogelijk kan je doorzettingsvermogen soms doorslaan in koppigheid. Daar kun je dan weer van leren.
Nog veel meer spelvormen
Er kan nog veel meer met het Kwaliteitenspel. Je kunt zelfs een dikke handleiding met spelvormen met het Kwaliteitenspel kopen. Iets wat ik erg leuk vond is vlak na de geboorte van onze dochter samen op zoek gaan naar de kwaliteiten die wij uiteindelijk graag terug zouden willen zien in haar als volwassene. Dat gaf veel inzicht in welke waarden we haar willen en kunnen meegeven in de opvoeding. Heel waardevol!
En dat ene compliment dan?
En wat was nou het compliment dat ik vijf jaar geleden kreeg? Niet bepaald de kwaliteit die een wijsneuzerig enig kind dat zo min mogelijk een blad voor de mond neemt verwacht te krijgen binnen een zakelijke setting van mensen die elkaar nog maar drie studiedagen lang kennen. Aan een tafel met vijf vriendelijke mensen ontving ik de kaart ‘empathisch’. Wat mij betreft de meest kostbare kaart van alle 70 opties. En ik kreeg hem. Met uitgebreide onderbouwing. De ironie wil dat deze kaart in de nieuwere versie van het Kwaliteitenspel is hernoemd tot ‘inlevingsvermogen’. Maar dat doet niets af aan het feit dat deze herinnering mij nog regelmatig stuurt in keuzes die ik maak. En zo mooi kan het effect van het Kwaliteitenspel dus zijn!
Specificaties van het spel
- Titel: Kwaliteitenspel
- Auteur: Peter Gerrickens
- Gepubliceerd in: 2000
- Uitgeverij: Gerrickens
- ISBN-13: 9789074123013
Geen reactie's