Lachend naar je werk? Niet met de wake-up call van Jan Dijkgraaf!

Gelukkig zijn met je werk is behoorlijk essentieel voor je gehele gevoel van geluk. Voel je je niet op je plek? In betere tijden zou je dan gewoon ontslag nemen en verder gaan kijken. Met de huidige arbeidsmarkt is dat een heel ander verhaal. Je kunt maar beter (ook) je best doen om weer een beetje gelukkig te worden van je huidige werk. Maar hoe? Die vraag wil Jan Dijkgraaf met zijn boek ‘Wake-up Call voor Weekendwensers – Weer Lachend naar je Werk’ beantwoorden. Jammer dat zijn antwoord vervolgens nergens op slaat…

Professionele butt-kicker

Jan Dijkgraaf, wie is dat? Tegenwoordig is hij freelance ‘butt-kicker’, maar je zou hem ook kunnen kennen als hoofdredacteur voor Metro, Management Team en HP/De Tijd. Of van die paar weken dat hij bij PowNed werkte. Toen ik dat las, begon ik al wat te twijfelen. Is iemand die al eeuwen niet meer in de positie heeft gezeten van ‘loonslaaf’, maar altijd óf de manager óf zelfstandig ondernemer was, wel de juiste persoon om advies te geven over dit thema?

Mannen onder elkaar: een bot gesprek over werk

Al snel sloeg mijn twijfel om in ergernis. Jan Dijkgraaf hanteert een botte toon, soms zelfs op het randje van agressief. Zijn motto: “Als je geen zin hebt dan maak je maar zin.” Oftewel, niet lullen, maar poetsen! In een boek als dit verwacht je iets over zingeving, over plezier en samenwerking en over een goede, open band met je leidinggevende. Jan Dijkgraaf adviseert in zijn ‘Wake-up Call voor Weekendwensers – Weer Lachend naar je Werk’ echter precies het tegenovergestelde! Maar dat niet alleen, Jan Dijkgraaf is ook nog best wel seksistisch. Of, laat ik het anders zeggen, Jan Dijkgraaf heeft dit boek voor mannen geschreven; vrouwen zijn niet uitgenodigd op zijn feestje. Vrouwen kletsen in de kantoortuin, verknallen hun carrière door parttime te gaan werken als ze kinderen krijgen en zijn verder vooral geschikt voor seks in het kopieerhok.

Wees een droomslaaf voor je manager

Zijn belangrijkste advies, dat in verschillende vormen en tips steeds weer langskomt, is dat je jezelf moet omvormen tot een droommedewerker voor je baas. Want niemand houdt van klagers en als je gewoon braaf doet wat de baas wil, word je ook niet ontslagen om je geklaag. Geen loonslaaf, maar droomslaaf dus. Zit wat in, maar of je daarvan lachend naar je werk gaat? Open, oprechte communicatie met je baas zou de relatie alleen maar verstoren en ook met je collega’s moet je niet te veel vrienden worden. Uiteindelijk is het immers ‘eten of gegeten worden’.

This is so last millennium

Als millennial die echt totaal andere dingen belangrijk vind in werk dan de generaties voor mij denk ik bij dit boek dan ook: deze visie is sooooo last millennium. Echt, ik heb een leven naast werk en dat is te kort om te lijden onder shitty bazen, shitty targets en shitty collega’s. Gelukkig is ‘Wake-up Call voor Weekendwensers – Weer Lachend naar je Werk’ slechts 172 pagina’s en leest het lekker snel weg. Een avondje binnensmonds grommen is voldoende.

Toch nog een paar tips over gelukkig zijn met je werk

Slechts een drietal tips is blijven plakken. Die geef ik je nu alvast, dat scheelt lezen. Heb je stomme taken? Maak er een lijst van en zorg dat je ze delegeert, elimineert of negeert. Word je regelmatig lastiggevallen met de problemen van anderen, de spreekwoordelijke te blussen brandjes? Slaap er een nachtje over, morgen weet je precies wat je moet doen. Oh, en analyseer je energiepieken en – dalen over de dag heen. Heel nuttig om te weten.

Tip: lees het boek ‘Happy Hour Is 9 to 5’ van Alexander Kjerulf

Die laatste tip, over die energiepieken, staat ook in een in mijn ogen bijna heilig boek over geluk en werk: ‘Happy Hour Is 9 to 5’ van Alexander Kjerulf. Het boek van deze Deen is net zo dik en net zo losjes geschreven, maar dan met een heel positieve toon. Het staat vol met echte onderzoeken en cases, veel meer dan alleen de onderbuikgevoelens van Jan Dijkgraaf. Heel grappig, daar is het butt-kicken weer: de complete titel is ‘Happy Hour Is 9 to 5 – How to love your job, love your life and kick butt at work’. Maar nu is de kick niet onder jouw eigen butt, maar onder het werk dat gedaan moet worden. En dat lijkt mij veel gezonder.

Specificaties van het boek

  • Titel: Wake-up Call voor Weekendwensers – Weer Lachend naar je Werk
  • Auteur: Jan Dijkgraaf
  • Gepubliceerd in: maart 2015
  • Uitgeverij: Uitgeverij Scriptum
  • Aantal pagina’s: 172
  • ISBN-13: 9789055949793
  • Formaat: paperback, ook verkrijgbaar als ebook
Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie