Langer gebruikmaken van rompers met romperverlengers

In mijn online zoektocht naar interessante, gekke duurzame spulletjes kwam ik ineens het concept ‘romperverlenger’ tegen. Het idee is heel simpel: een lapje katoen met drukknoopjes waarmee je het onderste gedeelte van een romper ruimer kunt maken. Eigenlijk ontwikkeld voor baby’s die wasbare luiers dragen, maar ook best handig voor het verlengen van het gebruik van die ene leuke romper.

Romperverlenger: lapje katoen met drukknopen

De romperverlenger is bedacht om ouders te helpen die gebruikmaken van wasbare luiers. Steeds meer moeders en vaders kiezen hiervoor, maar een wasbare luier is groter dan een gewone wegwerpluier. De meeste rompers kunnen daarom niet goed sluiten rond een wasbare luier. Je kunt natuurlijk een grotere maat romper gebruiken, maar ja, dan zit de bovenkant weer te wijd. Een romperverlenger heeft een rij van drie drukknopen aan beide kanten en druk je gemakkelijk vast aan de uiteinden van de romper. Zo wordt het kruis van de romper ongeveer 10 centimeter ruimer.

Pakje romperverlengers

Na enige twijfel en discussie hebben we voor onze dochter gekozen voor gewone wegwerpluiers. Maar wij lopen er ook tegenaan dat leuke, soms tergend dure, rompers wel erg snel te klein worden. Zeker omdat onze dochter op dit moment een relatief lange romp heeft. Zouden romperverlengers onze redding zijn? Zou het echt zo eenvoudig zijn? Ik zocht wat rond en kocht uiteindelijk een pakje van drie romperverlengers bij MooreGreen, de webshop voor wasbare luiers en toebehoren van eenpitter Rianne Moore. Het zijn op zich simpele lapjes, dus iemand die graag naait kan ze ook eenvoudig zelf maken, denk ik.

Een kleine romper wordt weer groot

Toen ik het pakketje ontving, was ik vooral erg benieuwd of ze wel zouden passen op onze rompers. Drukknopen heb je in alle soorten en maten en als ze niet in elkaar passen dan heb je er helemaal niks aan. Deze romperverlengers hebben drukknoopjes van 9 millimeter en dat is wel zo’n beetje de standaard onder rompers. De verlengers pasten niet op elke romper, maar wel op de meeste rompers van H&M, Zeeman, Hema en gelukkig ook Småfolk (want daar ging het eigenlijk om). Wel valt meteen op dat de rompers niet maar een stukje langer worden, maar meteen een flink eind.

Romperverlenger in de praktijk

Mijn intentie was om de romperverlengers te gebruiken voor rompers die nét te krap waren geworden. Maar ze verlengen veel meer dan dat. Ik denk dat een mooie vuistregel is dat rompers een dubbele maat langer worden: maat 62-68 wordt maat 74-80 en maat 74-80 wordt maat 86-92. Vervolgens werkt het wel hartstikke goed. Je klikt ze er zo op en je baby heeft nergens last van. Inmiddels hebben we een klein stapeltje favoriete, te kleine rompers in de kast liggen die nu een maatje langer meekunnen. Wel iets om rekening mee te houden: een langer kindje is vaak ook breder, waardoor krappe rompers dan juist weer te klein aan de bovenkant kunnen zitten.

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

3 Reactie's
 • Avatar
  Rianne Moore
  Geplaatst op 12:29h, 05 februari Beantwoorden

  Wat een leuk stuk Cecile!!! Fijn dat je er zo blij mee bent! Handig he?

  • Avatar
   Cecile Bol
   Geplaatst op 12:37h, 05 februari Beantwoorden

   Superhandig! Ik was dus wel verrast dat ze zo veel langer maakten en dat dat dus blijkbaar nodig is als je wasbare luiers gebruikt. Nooit geweten!

 • Avatar
  Marianne
  Geplaatst op 11:07h, 24 februari Beantwoorden

  Met een paar kleine steekjes kun je één romperverlenger ook weer een beetje inkorten, zodat ze niet teveel te lang zijn voor de nét te kleine rompertjes.

  En natuurlijk is dit ook fijn voor smalle kindjes, die in alle rompertjes een nogal ruime bovenkant vinden ;).

Geef een reactie