Lekkere verzorging voor winterhanden met cacaoboterzeepjes

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat de winter zijn intrede heeft gedaan. IJle, frisse lucht, het geluid van knapperend bevroren gras onder je voeten… Heerlijk! ik hou ervan :). Bij winter hoort bij mij ook ook autoramen krabben, fietsen met vernikkelende vingers omdat ik mijn handschoenen vergeten ben en sinds een paar maanden ook hooitonnen en hooinetten vullen voor mijn vier verzorgpaarden. Weliswaar met werkhandschoenen aan, maar toch steenkoud en een behoorlijke aanslag op je huid. Mijn handjes kunnen daarom wel wat extra verzorging gebruiken. En daarom ben ik opzoek gegaan naar een verpakkingsloos, lang houdbaar, natuurlijk handen inwrijfmiddeltje. Van een vriendin kreeg ik de tip om cacaoboter eens te proberen.

Nu had ik nog een potje wat ik ooit eens had gekocht om zelf bonbons mee te maken, in 2014 of zo… Maar ja, zonde om weg te gooien… Het potje stond er nog en inderdaad, cacaoboter maakt je handen lekker zacht. Het smeert best weg, ruikt lekker snoeperig en trekt goed in. Daarnaast hoef je geen plastic tubes te gebruiken en verklein je de afvalberg weer een beetje.

In het potje zaten een aantal grote brokken, maar vooral veel kruimels en daar kan je niet veel mee qua smeren. Wat te doen… Vorig jaar heb ik veel geëxperimenteerd met diy vaatwasblokjes (recept niet op de blog, ik was niet echt tevreden) die ik maakte in een mal voor ijsblokjes. Mmm…Mijn idee voor ‘cacaoboter handencremezeepjes’ was geboren…Super werkt het!

Heb jij cacaoboter in huis en wil je ook van die lekkere zeepjes maken? In een kwartier ben je klaar. Let’s go!

 1. Je hebt cacaoboter nodig. Te koop bij de grote supermarkten, bij de Tuinen, of via internet. Doe zoveel als je wilt gebruiken in een schaaltje (glas of roestvrijstaal) en zet dit op de hete verwarming, de brandende openhaard, of even in de oven. Maak zoveel mogelijk gebruik van warmte die al aanwezig is.
 2. Pak ondertussen een ijsblokjes houder voor kleine blokjes.
 3. Roer de cacaoboter om tot deze helemaal vloeibaar is er geen klontjes meer inzitten.
 4. Roer nog een laatste keer zodat vloeibare en vaste bestanddelen goed vermengd raken bij het opstijven. Voeg eventueel wat druppels vitamine E olie toe. Niet teveel. Je wilt stevige blokjes die pas uitsmeren als je ze met je handen verwarmt.
 5. Zet je ijsblokjeshouder op een krant of theedoek zodat je geen vlekken krijgt.
 6. Giet met hulp van een trechtertje de olie in de ijsblokjesvorm tot ongeveer tweederde.
 7. Zet de ijsblokjeshouder op een koude plaats. Dat is met dit weer niet zo moeilijk. Ik gebruikte de vloer van onze serre. Laat de vormpjes opstijven.
 8. Druk de vormpjes voorzichtig uit.
 9. Als je pot cacaoboter leeg is gebruik deze dan voor andere doeleinden, zoals jam maken, spulletjes bewaren etc. of deponeer deze in de glasbak.

Veel plezier met je handverzorgingszeepjes 😀 Een ding wil ik nog benoemen voor de zekerheid: als je allergisch reageert op bestanddelen die in chocola zitten zou ik voorzichtig zijn met het gebruik van cacaoboter. Bij twijfel niet doen.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op mijn blog www.datmaakjelekkerzelf.nl over mijn zoektocht naar back to basic (met een knipoog ;).

Avatar
Suzanne de Roos

Pedagoog, Speciaal Onderwijs, Eigen Bedrijf, Rotterdam, Eco, Sustainablerevolution, Foodlover, Moeder van twee, Diy, Recyclen, Funishomemade.

1 Reactie
 • Avatar
  Cecile Bol
  Geplaatst op 11:41h, 03 oktober Beantwoorden

  Ha, bij het opruimen van de voorraadkast kwam ik ook nog een emmertje cacaoboter tegen. Ik ga dit toch binnenkort proberen. Adviseer je om er nog een drupje geurige olie doorheen te doen? Of juist helemaal niet? Volgens mij heb ik nog extreem geconcentreerde oranjebloesem liggen ergens.

Geef een reactie