Doe je mee aan de Nationale Week Zonder Vlees?

Er is op Eigenwijs Blij al regelmatig aandacht besteedt aan de Vegan Challenge: de uitdaging om een maand lang veganistisch te eten. Voor diegenen die dat toch wel een iets te grote uitdaging vinden, is er dit jaar voor het eerst een alternatief: de Nationale Week Zonder Vlees. Niet veganistisch dus, maar vegetarisch. En niet een hele maand, maar slechts een week. Dat moet toch te doen zijn!

Initiatiefnemer voor deze week is Isabel Boerdam, zelf al sinds haar negende vegetariër en oprichter van foodblog De Hippe Vegetariër. In mijn favoriete kooktijdschrift Delicious. wordt een artikel aan haar en deze week zonder vlees gewijd. Meat Free Monday is in Engeland (en inmiddels ook in Nederland) al een behoorlijk bekend fenomeen, ook Eigenwijs Blij heeft heel lang op maandag een vegetarisch recept gepubliceerd. Wat ik echter niet wist, is dat in België al zes keer “40 Dagen zonder Vlees” is georganiseerd, en met succes. Eigenlijk steken we daar dus nog een beetje schamel bij af met maar een week geen vlees, maar ja, Nederland moet eindelijk maar eens ergens beginnen.

Isabel Boerdam mikt op een grote response: meer dan de helft van de Nederlanders is al flexitariër en wil heel graag minderen met vlees. Haar initiatief kan een behoorlijke steun in de rug zijn om nog een stapje verder te gaan. Heel opmerkelijk vind ik zelf, dat de campagne niet vanuit de overheid is georganiseerd, maar misschien is dat ook wel niet zo verrassend. De Nederlandse overheid heeft nu eenmaal nooit zo veel opgehad met duurzaamheid. Dat de aardbevingsschade in Groningen nu lijkt te leiden tot een inhaalslag op het gebied van duurzame energie; het werd tijd.

Wanneer is die Nationale Week Zonder Vlees dan? Nou, je hebt nog even om je er mentaal op voor te bereiden, het is namelijk van 5 tot en met 11 maart 2018. Voor die tijd kun je je opgeven via de site www.weekzondervlees.nl en doe je dat voor 23 februari, dan krijg je gratis een magazine thuisgestuurd met informatie over vegetarisch eten en zeven vegetarische dagmenu’s, zowel gemakkelijk als met iets meer uitdaging. Het magazine is ook digitaal te lezen.

Je kunt het jezelf nog gemakkelijker maken om aan deze week mee te doen en iemand anders vegetarisch voor je laten koken: van 5 tot en met 11 maart is het namelijk ook Vegetarische Restaurantweek. Deelnemende restaurants door heel Nederland serveren dan een vegetarische lunch of diner voor een redelijke prijs.

Voor mij is vegetarisch eten niet nieuw meer, ik kan me zelfs al helemaal niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst vlees heb klaargemaakt, maar ik heb mij toch meteen opgegeven voor deze Nationale Week Zonder Vlees. Een goed initiatief verdient ondersteuning en ik ben altijd nieuwsgierig naar hoe anderen inhoud geven aan dierloos koken en eten. Heel benieuwd wat er binnenkort in mijn brievenbus valt!

Avatar
Elisabeth van der Veen

Tuiniert samen met Jan. Probeert de Griekse taal onder de knie te krijgen. Is creatief met naald en draad.

Geen reactie's

Geef een reactie