Nationale Tuinvogeltelling 2015

Tuinvogeltelling: tel de vogels in je tuin op 17 en 18 januari

Mussen, koolmezen, merels, spreeuwen… er vliegt en hupst van alles in je tuin of op je balkon. Maar hoe is het nu echt gesteld met de populaties aan tuinvogels in Nederland? Om dat te weten te komen, organiseert Vogelbescherming Nederland elk jaar de Nationale Tuinvogeltelling. In het weekend van 17 en 18 januari 2015 is het weer zover. Doe ook mee, tellen kost maar een half uurtje.

Meedoen aan de tuinvogeltelling

Meetellen is eenvoudig en een speelse manier om eens op een andere manier naar je tuin te kijken. Ook hartstikke leuk om te doen met kinderen (die overigens een schoolversie van de telling hebben!). Prik een half uurtje in het weekend van 17 en 18 januari en tel in die 30 minuten alle vogels in je tuin. Vroeg in de ochtend valt er waarschijnlijk het meeste te tellen. Geef je telling uiterlijk maandag 19 januari 12.00 uur door via de website of de handige app. Simpel toch? Om je een handje te helpen met het herkennen van alle flierefluiters, heeft Vogelbescherming Nederland een overzicht met de 25 meest voorkomende tuinvogels gemaakt. Tot nu toe bestaat de top 3 altijd uit de huismus, koolmees en merel. Zou dat dit jaar anders zijn?

Avatar
Redactie Eigenwijs Blij
3 Reactie's
 • Avatar
  Elisabeth
  Geplaatst op 09:34h, 14 januari Beantwoorden

  Vroeger nooit zo begrepen, hoe dat nu moest: vogels tellen. Want: vogels vliegen weg en komen weer terug en zijn niet zo apart herkenbaar, dat je ze uit elkaar kunt houden. Ik dacht altijd: dan tel je dezelfde vogels toch dubbel.
  Echter: bij vogels tellen gaat het om het grootste aantal van een soort dat je tegelijk ziet.
  Dit jaar voor het eerst uitgelegd gezien op de site van de Vogelbescherming. Voor andere mensen was dit misschien heel logisch, maar voor mij een reden om heel lang niet mee te durven doen.
  A.s. weekend toch maar weer eens proberen.

  • Avatar
   Cecile Bol
   Geplaatst op 09:49h, 14 januari Beantwoorden

   Leuk dat je meedoet! Ik kende de actie helemaal niet, maar ga dit weekend ook maar eens ervoor zitten. Met dit weer verwacht ik weinig te kunnen tellen…

 • Avatar
  Remi van Beekum
  Geplaatst op 11:18h, 18 januari Beantwoorden

  Zojuist heb ik een half uur vogeltjes geteld in de tuin! De oogst: een merel, een koolmees, een pimpelmees en een roodborstje.
  Nu snel de katten weer naar buiten laten, want die zijn ongeduldig 😉

Geef een reactie