Neem jezelf onder de loep met een uurtje in een escape room

Ineens zijn ze overal: escape rooms waar je al puzzelend uit moet zien te komen. Ik wilde het al heel lang een keertje proberen, maar het kwam er steeds niet van. Tot een vriendin van mij ineens een uitje plande waar ik niet veel meer voor hoefde te doen dan ‘ja’ zeggen en aandraven.

Wat is een escape room?

Het lijkt mij heel onwaarschijnlijk dat je nog nooit van het concept ‘escape room’ hebt gehoord, maar het kan natuurlijk wel. Dus even wat achtergrond bij dit spannende spel voor volwassenen. Als je meedoet aan een escape room, laat je je met een groepje mensen (meestal vrienden) opsluiten in een kamer. Het doel is om te ontsnappen, meestal binnen een uur. Om te ontsnappen uit een escape room, moet je puzzels oplossen, verbanden leggen en slim en creatief naar je omgeving kijken. Je bent niet alleen en dus is het belangrijk om goed samen te werken en open te staan voor de suggesties van anderen.

De tent, de IKEA-kast, de escape room

En dat openstaan voor suggesties en samenwerken, terwijl je zelf druk bezig bent met iets ingewikkelds, dat is natuurlijk waarom een escape room zo interessant is. Vroeger had je het gezamenlijk opzetten van een tent als ultieme test voor je relatie (romantisch of vriendschappelijk). Toen kwam de IKEA-kast, ook al zo’n feest waarbij menig huwelijk tot explosie kwam. En nu is er dus de escape room.

Mijn eerste escape room: daar gaan we dan

Ik ben heel benieuwd in hoeverre ik mijzelf tegen ga komen tijdens mijn eerste uur (liefst korter) in een escape room. Klap ik dicht? Heb ik goede ideeën? Sta ik open voor de ideeën van mijn vriendin, ook zeker niet de domste? Of wuif ik alles van tafel en wil ik mijn eigen gang gaan? Wil ik alles samen oplossen of verdelen we de taken? Hoe ben ik eigenlijk om mee samen te werken? Wil je met mij op een onbewoond eiland opgesloten worden, of word je dan gillend gek? Wat doet het met mij en wat doet het met ons? Heeft het effect op onze vriendschap of is een escape room maar een spelletje, niks meer en niks minder.

Escape Time in Groningen

Om onszelf en elkaar te testen en lekker tegen te komen gingen we naar Escape Time, een relatief nieuwe escape room in de binnenstad van Groningen. Daar zouden we het mysterie van de Bermudadriehoek gaan oplossen. Ik merkte dat ik best een beetje zenuwachtig was. En dat voor een spelletje.

Zo ben ik normaal dus ook

En dat is dus ook precies waar ik mijzelf ben tegengekomen. Die zenuwachtigheid kwam namelijk voort uit een vorm van perfectionisme. Een soort eis aan mezelf dat ik dit klusje wel even zou klaren. Waardoor ik de druk op mijzelf onnodig verhoogde en vervolgens veel tijd verloor aan als een kip zonder kop rondkijken naar clous en hints in plaats van de boel gewoon rustig lineair aan te pakken. Ook bleek ik chaotisch in het bijeenhouden van de verzamelde informatie. Op een gegeven moment lagen overal gevonden dingetjes. Maar als dan iets zo klaar als een klontje was, dan was ik ook heel snel in de uitvoering. Daar ligt dus blijkbaar mijn slimheid. En de samenwerking met mijn vriendin? Die was prima, juist omdat we elkaar onze gang lieten gaan. Waar ik had verwacht vooral te ervaren wat de sterke en zwakke kanten van onze lange vriendschap zijn, werd ik eigenlijk vooral geconfronteerd met mijzelf. Ja, in het uur in die escape room zag ik een karikatuur van mezelf. En we haalden het overigens net niet.

Zo ben ik dus in een stresssituatie

Het klopt dat ik in stresssituaties gehinderd word door mijn perfectionisme. Dat het daardoor relatief veel tijd kost om in een flow te komen. Als we direct rustig bij het begin waren begonnen, hadden we het (met een paar hints) zeker gehaald. Dat is wat ik dan ook meeneem uit deze eerste ervaring met een escape room. Niet alleen in mijn werk, maar zeker ook in een volgende escape room. In juni dit jaar opent Escape Time een nieuw avontuur. Zin in!

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

1 Reactie
  • Avatar
    Sandra
    Geplaatst op 13:23h, 25 mei Beantwoorden

    Wat een leuk stukje Cecile! Ik vond de ervaring echt té leuk. Ik blijf zeggen, we haalden het net niet, en dat valt me niks tegen eerlijk gezegd. Samenwerking was top. Ik kijk ook uit naar onze volgende beproeving!

Geef een reactie