Nieuwsmonitor: Eigenwijs Blij nieuws in februari 2016

Hoe Eigenwijs Blij was het nieuws in februari 2016? In de maandelijkse nieuwsmonitor deze maand onder meer aandacht voor het eind aan verspulling en verspilling, stappen op het gebied van groene energie en successen op het gebied van dierenwelzijn.

Een eind aan verspulling

Wie denkt dat dit een nieuwe trend is heeft het mis. Ik hoorde er jaren geleden al over, bijvoorbeeld bij een cabaretvoorstelling van Lenette van Dongen die haar huis ontdeed van overbodige spullen en daarmee haar hoofd ook kon leegmaken. Mijn huisgenoten zijn er al langer mee bezig (en ik nu ook, eindelijk hoor ik ze dan verzuchten). De boeken van Marie Kondo gaan hier ook over, zie bijvoorbeeld Opgeruimd! en Spark joy. In het artikel ‘Verspulling heeft hoogtepunt bereikt‘ wordt dieper op dit fenomeen ingegaan.

Begin van einde van voedselverspilling?

Tip van Cecile: een beweging die van onderaf is begonnen. Steeds meer hoor je geluiden opgaan over onnodig weggegooid voedsel bijvoorbeeld wegens onzinnige houdbaarheidsdata of idiote cosmetische eisen (een te kromme komkommer gaat niet in de verkoop). In Frankrijk is een begin gemaakt met de bestrijding daarvan, zie het artikel ‘Franse wet verbiedt voedselverspilling“.

Stroom uit golven

In vervolg op een eerder bericht: nog een manier om energie op te wekken uit golven, zie het artikel in Trouw: ‘Klein maar fijn: veel stroom uit lage golven‘. Golven hoeven niet hoog te zijn om energie op te wekken!

Marokko zet grote stappen naar verduurzaming

Je kon erop wachten: landen waar de zon overvloedig schijnt kunnen enorm veel baat hebben bij zonnepanelen. Marokko heeft een grote stap gezet met het begin van de bouw van een ‘energiecentrale’ die in bedrijf meer dan een miljoen huishoudens van energie voorziet.

Windturbine zonder wieken

Ook op het gebied van windenergie worden stappen gezet. Een windversneller? Jazeker, wat een idee! Bijkomend voordeel: het is ook in bebouwd gebied bruikbaar. Lees er meer over in het artikel ‘Windturbine raakt zijn wieken kwijt‘.

En dan wat korter, maar zeker niet minder interessant, nieuws:

Tipgevers Marianne en Cecile: hartelijk dank voor jullie tips, ga zo door, hopelijk volgen er meer! Hebben jullie tips? Mail de redactie of reageer op dit bericht.

Credits foto: U.S. Department of Agriculture, licentie CC BY 2.0 (Commercieel hergebruik, inclusief aanpassing).

Avatar
Jan Koster

Ik heb een klein accountants- en belastingadvieskantoor, getrouwd, twee kinderen. In mijn vrije tijd recensent voor Hebban en mede-leesclubcoördinator Non-fictie voor Hebban.

Geen reactie's

Geef een reactie